ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Διατροφή κατά του στρες: Πόσες μερίδες λαχανικών πρέπει να τρώτε την ημέρα

Ως βιολογική διεργασία το στρες είναι εξαιρετικά χρήσιμο σε μικρές «δόσεις», αφού είναι αυτό που μας κινητοποιεί να αποφύγουμε έναν –ενδεχομένως θανάσιμο– κίνδυνο. Ωστόσο, ο σύγχρονος τρόπος ζωής, με τους γρήγορους ρυθμούς του και τις υπέρογκες υποχρεώσεις που συνεπάγεται, μας αναγκάζει να έχουμε μονίμως στρες. Στην περίπτωση αυτή, όταν δηλαδή το στρες είναι διαρκές και έντονο, οδηγεί σε σημαντική ψυχολογική και σωματική καταπόνηση.

Διατροφή κατά του στρες: Πόσες μερίδες λαχανικών πρέπει να τρώτε την ημέρα

Το στρες είναι δυνατό να αντιμετωπιστεί ποικιλοτρόπως, για παράδειγμα με τη σωματική άσκηση ή με ευχάριστα χόμπι, κεντρικός όμως είναι και ο ρόλος της διατροφής, όπως ισχύει άλλωστε για κάθε πτυχή της υγείας μας.

Σύμφωνα με μια νέα αυστραλιανή μελέτη που εκπονήθηκε από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, η επαρκής κατανάλωση λαχανικών αποτελεί «ασπίδα» ενάντια στο στρες.

bigstock 147732122

Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση British Medical Journal Open, όσοι καταναλώνουν τρεις με τέσσερις μερίδες λαχανικών ημερησίως διατρέχουν περίπου 12% μικρότερο κίνδυνο στρες σε σύγκριση με όσους καταναλώνουν μόλις μία ή καμία μερίδα.

Η νέα μελέτη έρχεται να συμπληρώσει τα υπάρχοντα ερευνητικά δεδομένα που δείχνουν ότι τα λαχανικά, κυρίως τα φυλλώδη με σκούρο πράσινο χρώμα όπως το σπανάκι, ενισχύουν την παραγωγή ωφέλιμων για τη διάθεση ουσιών στον εγκέφαλο (π.χ. σεροτονίνη, ντοπαμίνη) χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυλλικό οξύ.

Η μελέτη περιλάμβανε δείγμα 60.000 ανθρώπων ηλικίας 45 ετών και άνω. Οι ερευνητές κατέγραψαν πόσα λαχανικά και φρούτα κατανάλωναν οι συμμετέχοντες αλλά και διάφορους παράγοντες του τρόπου ζωής τους και τα επίπεδα ψυχολογικής καταπόνησης που αντιμετώπιζαν σε δύο χρονικά σημεία: την περίοδο 2006-2008 και ξανά το 2010.

Οι απαντήσεις των συμμετεχόντων οδήγησαν τους ερευνητές στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση τριών έως τεσσάρων μερίδων λαχανικών την ημέρα συνδέεται κατά μέσο όρο με 12% μικρότερο κίνδυνο στρες σε σχέση με την κατανάλωση μίας ή και καμίας μερίδας. Για όσους έτρωγαν ακόμη περισσότερα λαχανικά (πέντε έως επτά μερίδες ημερησίως) ο κίνδυνος ήταν ακόμη μικρότερος, συγκεκριμένα κατά 14%.

Τα οφέλη των λαχανικών σε σχέση με το στρες φάνηκε πως ήταν πιο έντονα στις γυναίκες απ’ ό,τι στους άντρες, αφού όσες κατανάλωναν τρεις με τέσσερις μερίδες την ημέρα ήταν κατά 18% πιο προστατευμένες από το στρες, ενώ όσες κατανάλωναν πέντε με επτά μερίδες είχαν 23% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν στρες.

Η κατανάλωση φρούτων μεμονωμένα δεν συσχετίστηκε με λιγότερες ή περισσότερες πιθανότητες στρες, ενώ το «ταβάνι» της θετικής επίδρασης των φρούτων και των λαχανικών φάνηκε να είναι οι επτά μερίδες την ημέρα, αφού κατανάλωση μεγαλύτερη από αυτή δεν φάνηκε να παρέχει επιπρόσθετα οφέλη.

Δείτε κι αυτό:

Εργασιακό στρες: Με ποιες μορφές καρκίνου συνδέεται

Στρες: Πόσο μειώνει τις πιθανότητες σύλληψης

Στρες & άγχος: 7 τροφές που τα ενεργοποιούν και πρέπει να αποφεύγετε