ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι να φάτε για να μην σας πιάνουν κράμπες

Μιχάλης Θερμόπουλος

Οι μυικές κράμπες συμβαίνουν όταν οι μυς σας τεντώνονται ή συστέλλονται ακούσια.

Τι να φάτε για να μην σας πιάνουν κράμπες
Bigstock

Είναι πιο σύνηθες να έχετε μυικές κράμπες στα πόδια σας, αλλά μπορεί να συμβούν οπουδήποτε στο σώμα σας.

Η ακριβής αιτία τους είναι άγνωστη, αλλά παράγοντες κινδύνου μπορεί είναι η κακή φυσική κατάσταση και τυχόν ανισορροπίες μετάλλων και ηλεκτρολυτών λόγω αφυδάτωσης και έντονης άσκησης. Μυικές κράμπες μπορεί επίσης να συμβούν με την έμμηνο ρύση, την εγκυμοσύνη, την μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ και λόγω ορισμένων φαρμάκων.

Ευτυχώς, υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα και ποτά που περιέχουν αρκετή ποσότητα ηλεκτρολυτών απαραίτητων μετάλλων που μπορεί να κάνουν τις μυικές κράμπες λιγότερο πιθανές.

Γάλα

Το γάλα είναι πλούσιο σε ασβέστιο, το οποίο χρησιμοποιείται από το σώμα με πολλούς τρόπους. Ένας από αυτούς είναι να επιτρέπει στους μύες να συστέλλονται και στη συνέχεια να χαλαρώνουν.

Εάν δεν τρώτε ή πίνετε αρκετό ασβέστιο, μπορεί να είστε πιο επιρρεπείς σε μυικές κράμπες.

Το γάλα είναι επίσης υψηλό σε βιταμίνη D, η οποία βοηθά το σώμα σας να απορροφήσει το ασβέστιο. Η βιταμίνη D που βρίσκεται σε ζωικές τροφές, όπως το γάλα, απορροφάται στην κυκλοφορία του αίματος καλύτερα από άλλα τρόφιμα.

Φυλλώδη λαχανικά

Τα φυλλώδη και ειδικά τα σκούρα φυλλώδη πράσινα λαχανικά, είναι γνωστό ότι είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Ένας από τους λόγους που είναι τόσο καλά για εσάς είναι ότι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, έναν άλλο μεταλλικό ηλεκτρολύτη που προλαμβάνει τις μυικές κράμπες.

Πλούσια σε κάλιο και άλλους ηλεκτρολύτες λαχανικά είναι το σπανάκι, το λάχανο και το σέσκουλο. Το κάλιο βοηθά επίσης την καρδιακή λειτουργία.

soup-soupa-bone-broth-zomos-oston

Ζωμός οστών

Ο ζωμός από οστά είναι εξαιρετικός για ενυδάτωση, επειδή έχει βάση το νερό. Επίσης, περιέχει πολλά μεταλλικά στοιχεία ηλεκτρολυτών, όπως κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο και νάτριο. Αυτά είναι σημαντικά για όλες τις λειτουργίες του σώματος, όπως η σωστή νευρική σηματοδότηση και οι μυικές κινήσεις.

Σπόροι και ξηροί καρποί

Το μαγνήσιο χρησιμοποιείται για τη δημιουργία πάνω από 300 ενζύμων στο σώμα και, χωρίς αυτό, δεν μπορείτε να δημιουργήσετε πρωτεΐνες, να κινήσετε τους μύες σας, να ελέγξετε το σάκχαρο στο αίμα ή να αναπτύξετε οστά. Η κατανάλωση τροφών με άφθονο μαγνήσιο μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες να εμφανίσετε μυικές κράμπες.

Για να πάρετε άφθονο μαγνήσιο στη διατροφή σας, επικεντρωθείτε στους σπόρους και τους ξηρούς καρπούς. Επιλέξτε σπόρους κολοκύθας, σπόρους chia, αμύγδαλα, κάσιους, φιστίκια Αιγίνης κ.α.

Μπανάνες

Μία και μόνο μετρίου μεγέθους μπανάνα έχει πάνω από 400 χιλιοστόγραμμα (mg) καλίου. Επιπλέον, οι μπανάνες περιέχουν και άλλους ηλεκτρολύτες για να σας βοηθήσουν να μειώσετε τον κίνδυνο μυικών κραμπών, όπως νάτριο, μαγνήσιο και ασβέστιο. Είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών και βιταμινών Α, Β6 και C.

Αβοκάντο

Τα αβοκάντο έχουν πολύ κάλιο: σχεδόν 1.000 mg σε ένα μόνο φρούτο. Περιέχουν ακόμα υγιή λίπη, ασβέστιο, μαγνήσιο και νάτριο.

Ελιές

Οι ελιές είναι μια εξαιρετική επιλογή εάν προσπαθείτε να απαλύνετε τον πόνο από τις μυικές κράμπες και να τις εμποδίσετε να επανέλθουν. Οι ελιές προσφέρουν αρκετό νάτριο, το οποίο είναι ένα μέταλλο που χάνετε όταν ιδρώνετε. Επιπλέον, είναι πλούσιες σε κάλιο, μαγνήσιο και ασβέστιο.

Ντομάτες

Μία και μόνο μετρίου μεγέθους ντομάτα έχει σχεδόν 300 mg καλίου και άφθονο ασβέστιο, νάτριο και μαγνήσιο. Επιπλέον, οι ντομάτες παίρνουν το κόκκινο χρώμα τους από ένα αντιοξειδωτικό που ονομάζεται λυκοπένιο, το οποίο μπορεί να μειώσει πολλούς τύπους ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου!

Σολομός

Ο σολομός φημίζεται για το όμορφο έντονο χρώμα του και την πλούσια θρεπτική του αξία. Είναι ένα ψάρι κρύου νερού που είναι γεμάτο με όλα τα μεταλλικά στοιχεία ηλεκτρολυτών που χρειάζεστε για να μειώσετε τον κίνδυνο μυικών κραμπών.

Ένα φιλέτο σολομού 85 γραμμαρίων περιέχει όλα τα σημαντικά μέταλλα όπως ασβέστιο, κάλιο, νάτριο και μαγνήσιο, πέραν από πολλά άλλα οφέλη για την υγεία, όπως μείωση του κινδύνου γνωστικής εξασθένησης.

Πεπόνι και καρπούζι

Και τα δύο περιέχουν πολύ νερό, το οποίο θα σας ενυδατώσει και θα σας προστατεύσει από τις μυϊκές κράμπες.

Αν και το κάθε είδος προσφέρει ένα ελαφρώς διαφορετικό διατροφικό προφίλ, γενικώς περιέχουν σημαντικά μέταλλα που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο για κράμπες, όπως ασβέστιο, κάλιο, μαγνήσιο και νάτριο.

Sweet-Potatoes-glykopatates

Γλυκοπατάτες

Οι γλυκοπατάτες περιέχουν πάνω από 400 mg καλίου σε ποσότητα μόλις 1 φλιτζανιού. Περιέχουν επίσης πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και άφθονη βιταμίνη C.

Νερό καρύδας

Όταν ιδρώνετε, χάνετε τόσο νερό όσο και ηλεκτρολύτες, ειδικά νάτριο. Το νερό που βρίσκεται φυσικά μέσα στις καρύδες είναι μια εξαιρετική πηγή νατρίου. Η αναπλήρωση των αποθεμάτων νερού και νατρίου με το αναζωογονητικό νερό καρύδας μπορεί να είναι πολύτιμη ενάντια στις μυικές κράμπες.

Φασόλια

Όλοι οι τύποι φασολιών έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φώσφορο, ο οποίος είναι ένα απαραίτητο μέταλλο ηλεκτρολυτών. Είναι στην πραγματικότητα το πιο άφθονο μέταλλο στο σώμα σας, πίσω μόνο από το ασβέστιο. Χωρίς φώσφορο οι μυς δεν συστέλλονται σωστά, γι' αυτό και είναι κρίσιμο στοιχείο ενάντια στις μυικές κράμπες.

Γιαούρτι

Ακριβώς όπως και το γάλα, το γιαούρτι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε όλα τα σημαντικά μεταλλικά στοιχεία ηλεκτρολυτών που χρειάζεστε: ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, νάτριο και κάλιο.

Πηγή: health.com