ΦΑΡΜΑΚO

Αποστολίδης: Η υπόθεση Novartis να μη γίνει άλλοθι για επιβολή νέων μέτρων

Η υπόθεση της Novartis κυριάρχησε και χθες, στην εκδήλωση της Πρωτοχρονιάτικης πίτας της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας.

Αποστολίδης: Η υπόθεση Novartis να μη γίνει άλλοθι για επιβολή νέων μέτρων

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ Πασχάλης Αποστολίδης έθιξε ανοιχτά το θέμα ευθαρσώς όπως είπε, τονίζοντας ότι «δεν θα κρυφτούμε, καθώς η διαφάνεια και η αξιοκρατία, θίγουν πρώτα τον κλάδο μας».

Ήδη από το 2016 ζητήσαμε πρώτα εμείς από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, τι κάνουμε για την έρευνα και την ιατρική εκπαίδευση, σημείωσε ο κ. Αποστολίδης και πρόσθεσε: Ζητούμε την θεσμική θωράκιση του συστήματος είναι δικό μας πρόταγμα πρώτα απ' όλα. Ζητούμε την θεσμική θωράκιση γιατί πρώτα από όλα τα δικά μας μεγέθη θα ωφεληθούν. Θέλουμε να παταχθεί οποιοδήποτε προβληματικό φαινόμενο που πλήττει τον υγιή ανταγωνισμό και την υγιή επιχειρηματικότητα».

Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ μάλιστα απηύθυνε έκκληση τόσο στον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό όσο και στον Πρωθυπουργό, φαινόμενα όπως αυτό της Novartis, να μην αποτελέσουν άλλοθι για επιβολή νέων μέτρων, ή για να σταματήσουν οι θεσμικές μεταρρυθμίσεις. Και ελπίζω πως δεν θα υπάρξει πρόβλημα σε γεγνόσημο ή καινοτόμο φάρμακο, σημείωσε με νόημα.

Αναφερόμενος σε γενικότερα θεματα φαρμακευτικής πολιτικής, ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, επεσήμανε:

«Τον Αύγουστο του 2018 καθώς αναμένεται να βγούμε από την Επιτροπεία, χρειαζόμαστε να λύσουμε μία δύσκολη εξίσωση, το ελληνικό φάρμακο και το καινοτόμο φάρμακο. Δεν είναι ή το ένα, ή το άλλο, τα χρειαζόμαστε και τα δύο. Υπάρχουν δε πολλές ευρωπαϊκές χώρες που έχουν και φθηνά γενόσημα αλλά ταυτόχρονα έχουν και μεγάλη διείσδυση στα καινοτόμα φάρμακα. Αναφέρομαι στη Μ.Βρετανία, στην Γερμανία κλπ.

Άρα, καλούμαστε να λύσουμε μία δύσκολη εξίσωση με μικρές δαπάνες υγείας, καθώς το φάρμακο αποτελεί μόνο το 15% των δαπανών υγείας με μελέτες που αποδεικνύουν, ότι η δαπάνη αυτή πρέπει να αυξηθεί κατά 300 εκατ. ευρώ και 200 εκατ. στο νοσοκομείο. Ταυτόχρονα δε, να στηρίξουμε την φαρμακοβιομηχανία με φθηνά και καταξιωμένα φάρμακα που πρέπει να έχουν μεγαλύτερη διείσδυση που δεν την έχουν και να πείσουμε τους φαρμακοποιούς, να συνταγογράψουν τα φθηνά φάρμακα τα οποία θα δημιουργήσουν ζωτικό χώρο, για τα καινοτόμα σκευάσματα. Γιατί το καινοτόμο φάρμακο του σήμερα, είναι αυριανό γενόσημο ή βιοομοειδές.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο κ. Αποστολίδης τόνισε ότι η ελληνική και η ξένη φαρμακοβιομηχανία είναι συγκοινωνούντα δοχεία και η μία δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την άλλη. Να θυμίσουμε, όπως υπογράμμισε ο ομιλητής, ότι ο κλάδος είναι ο β’ εξαγωγικός της χώρας μας και ότι το 29% των φαρμάκων παράγονται από πολυεθνικές σε ελληνικά εργοστάσια.

Διαβάστε ακόμη:

Ξανθός: Σκάνδαλο πολλών δεκάδων δισ. η υπόθεση Novartis - Η επίσημη δήλωση της εταιρείας

Η θηλιά του clawback & η υγεία στην Τέταρτη Αξιολόγηση



Αγωνία ΣΦΕΕ για το 2018: Το τέλος της Επιτροπείας θα φέρει άραγε τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις;

Έκρηξη ΣΦΕΕ για την κατάργηση της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων - Ενισχύεται η αδιαφάνεια

Ξανθός: Σημαντικές οι μεταρρυθμίσεις για την υγεία - Θετικό πρόσημο στη φαρμακευτική πολιτική