ΦΑΡΜΑΚO

Αγωνία ΣΦΕΕ για το 2018: Το τέλος της Επιτροπείας θα φέρει άραγε τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις;

Με το βλέμμα στραμμένο στον Αύγουστο του 2018 και στο τέλος της Επιτροπείας (με ό,τι αυτό συνεπάγεται από πλευράς ανάπτυξης πλέον) βρίσκεται η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αλλά και η φαρμακοβιομηχανία, η κάθε πλευρά για τους δικούς της λόγους, όπως αποτυπώθηκε κατά τη χθεσινή εκδήλωση της κοπής της Πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος.

Αγωνία ΣΦΕΕ για το 2018: Το τέλος της Επιτροπείας θα φέρει άραγε τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις;

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Βεβαίως η μεγάλη έκπληξη ήταν η παρουσία του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού (μέχρι το τέλος της εκδήλωσης μάλιστα), ο οποίος άκουσε τα παράπονα, τις προτάσεις αλλά και τον προβληματισμό των εκπροσώπων της φαρμακοβιομηχανίας.

Δύσκολη η εξίσωση

Το 2018 θα είναι χρονιά ορόσημο για τη χώρα, τόνισε ο υπουργός, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα ξεφεύγει από το φαύλο κύκλο της Επιτροπείας, γεγονός που θα μας δώσει ανάσα να οργανώσουμε καλύτερα τα οικονομικά μας και τις πολιτικές μας, όπως είπε..
Φυσικά η εξίσωση είναι δύσκολη, παραδέχθηκε, αλλά τουλάχιστον κλείνει ένα κύκλος με πολιτικές τα τελευταία χρόνια, οι οποίες δεν παρήγαγαν τίποτα θετικό. Έκλεισε οριστικά ο κύκλος της διακινδύνευσης και επομένως, είναι εφικτές οι διορθωτικές κινήσεις καθώς δεν προωθούμε πλέον οριζόντια μέτρα τόνισε. Όπως επεσήμανε ακόμη, η πρόσβαση των ασθενών σε νέα φάρμακα και θεραπείες είναι ένα διεθνές πρόβλημα και με ποιο τρόπο μπορεί να μετατοπιστεί η συζήτηση από το κόστος στη θεραπευτική αξία.

Συνεχίζοντας την τοποθέτηση του ο κύριος Ξανθός τόνισε «Για να αντιμετωπιστεί η ασυμμετρία, αυτό το δίπολο ανάμεσα στις αυξανόμενες υγειονομικές και φαρμακευτικές ανάγκες του πληθυσμού και στη στενότητα των πόρων, ζήτημα που αντιμετωπίζουν και χώρες πιο ισχυρές από εμάς διεθνώς, χρειάζεται να γίνουν κρίσιμες παρεμβάσεις. Καταρχήν στο πεδίο της αξιολόγησης - αυτό που νομοθετήσαμε πριν λίγο καιρό είναι πολύ σημαντικό βήμα και μέλημα μας είναι να ενεργοποιηθεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα ο μηχανισμός αξιολόγησης της φαρμακευτικής καινοτομίας (HTA) ώστε να μετατοπιστεί επιτέλους η συζήτηση από το κόστος στη θεραπευτική αξία ενός φαρμάκου- από κοινού με την αναβαθμισμένη διαπραγμάτευση των τιμών αποζημίωσης και σε συνδυασμό με τα θεραπευτικά πρωτόκολλα και τα μητρώα - την ενσωμάτωση των οποίων στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης επιταχύνουμε αυτή την περίοδο - νομίζω ότι μπορούμε να προσδοκούμε σε ένα καλύτερο «μίγμα» πολιτικής πιο βιώσιμο και πιο αποτελεσματικό για τους πολίτες».

Κλείνοντας το χαιρετισμό του ο Υπουργός Υγείας τόνισε πως και από την πλευρά τόσο του ΕΟΦ όσο και από την πλευρά του ΕΟΠΥΥ καταβάλλεται μια πολύ συστηματική προσπάθεια για να γίνει το καλύτερο δυνατό. «Έντιμα, καθαρά και χωρίς συμφωνίες «κάτω από το τραπέζι» . Έχουμε εγκαινιάσει μια διαδικασία θεσμικού διαλόγου με τη φαρμακοβιομηχανία και νομίζω ότι διάθεση ειλικρινούς συνεργασίας υπάρχει απ’ όλες τις πλευρές. Η κρίση μας έχει κάνει ωριμότερους και κανείς δεν μπορεί να αναπολεί την προηγούμενη περίοδο της ασυδοσίας.»

Αποστολίδης: Τα μηνύματα δεν είναι θετικά για το 2018

Από την πλευρά του ο οικοδεσπότης της βραδιάς πρόεδρος του ΣΦΕΕ κ. Πασχάλης Αποστολίδης υπογράμμισε ότι η έλλειψη προβλεψιμότητας και η επιβολή νέων μέτρων, δημιουργούν ένα δυσάρεστο κοκτέιλ για τη φαρμακοβιομηχανία και για το λόγο αυτό, τα μηνύματα δεν προβλέπονται θετικά για το 2018.

Ο κ. Αποστολίδης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο υπερβολικό ποσό του 1,2 δις ευρώ που αφορά σε clawback και rebate το οποίο καλείται να πληρώσει η φαρμακοβιομηχανία. Ένα ποσό που είναι 4 φορές πάνω από τον Ευρωπαϊκό όρο. Την ίδια ώρα, οι επιχειρήσεις, όπως είπε, έχουν φθάσει στο σημείο να καλύπτουν και τους ανασφάλιστους και μέσα από αυτούς μέλη των οικογενειών τους. Αναφορικά με την τιμολόγηση, επεσήμανε, ότι το μοντέλο δεν επιτρέπει αυξήσεις τιμών, ενώ η ενοποίηση του rebate δεν ήταν μεταρρύθμιση σε καμία περίπτωση.

Μετά τον Αύγουστο του 2018 είμαστε εδώ και μπορούμε να αλλάξουμε την πολιτική του φαρμάκου, υπογράμμισε ο κ. Αποστολίδης συμπληρώνοντας ακόμη: Ήρθε η ώρα να βρούμε τις νέες μας σταθερές, να δημιουργήσουμε ανάπτυξη, νέες θέσεις εργασίας, να αλλάξουμε το brain drain σε brain game. Πιστεύουμε στην καινοτομία και στην εξωστρέφεια, πρόσθεσε.

Το clawback

Ο πρόεδρος της ΠΕΦ κ. Θεόδωρος Τρύφων στη δική του τοποθέτηση επεσήμανε ότι το 2018 είναι χρονιά με πολλές προκλήσεις, έχουμε ανοιχτό διάλογο με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, την ώρα που οι επιλογές της φαρμακοβιομηχανίας είναι περιορισμένες. Πρέπει να δούμε την αξία του φαρμάκου σε σχέση με άλλες αξίες, είπε.

Ο κ. Τρύφων, τόνισε το clawback και το rebate είναι ποσά που δεν μπορούν να εισπραχθούν από το κράτος, με αποτέλεσμα 3 στα 4 φάρμακα να μην είναι βιώσιμα. Δεν ξέρω εάν τα ποσά αυτά μπούν σε μία ρύθμιση των 20 ή των 100 δόσεων, αλλά σίγουρα είναι μία πραγματικότητα που πρέπει να αντιμετωπιστεί, πρόσθεσε. Για τον λόγο αυτό, κ. Τρύφων πρότεινε να τεθούν κόφτες στο payback. Τέλος, απευθυνόμενος στον υπουργό Υγείας, ο πρόεδρος της ΠΕΦ, τόνισε: εκμεταλλευτείτε τα γενόσημα και δώστε ανακούφιση στους ασθενείς, στο σύστημα υγείας αλλά και στην καινοτομία. Πρότεινε ακόμη, να οριστούν επίσης κανόνες για το clawback και κανόνες στη συνταγογράφηση.

Οι ασθενείς θέλουν κλινικές μελέτες

Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι επικεφαλής του ΣΦΕΕ σπάζοντας το πρωτόκολλο της εκδήλωσης και πριν την ομιλία του υπουργού Υγείας, ζήτησαν από τον κ. Γ. Καλαμίτση, πρόεδρο του Προμηθέα του Συλλόγου Ασθενών με Ηπατίτιδα C, να μιλήσει εκ μέρους όλης της κοινότητας των Συλλόγων των ασθενών. Ο κ. Καλαμίτσης, ανέφερε πως αποτελούν προτεραιότητα οι κλινικές μελέτες, τα γενόσημα και οι μεταρρυθμίσεις από όλες τις πλευρές, ενώ είναι αδήριτη ανάγκη να αλλάξει η πολιτική της συνταγογράφησης.

IMG 8004
PHOTO 1

Διαβάστε ακόμη:

Έκρηξη ΣΦΕΕ για την κατάργηση της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων - Ενισχύεται η αδιαφάνεια



Ξανθός: Σημαντικές οι μεταρρυθμίσεις για την υγεία - Θετικό πρόσημο στη φαρμακευτική πολιτική

Η κυκλική οικονομία, οι παροτρύνσεις του ΣΕΒ & η αδιάλειπτη προσφορά της φαρμακοβιομηχανίας

Αποστολίδης: Η ανάκαμψη απομακρύνεται - Ανάγκη για αύξηση της δαπάνης κατά 500 εκατ. ευρώ

ΠΕΦ: Η πιο στρεβλή τιμολόγηση των τελευταίων ετών εξοντώνει το ελληνικό φάρμακο