ΦΑΡΜΑΚO

Έκρηξη ΣΦΕΕ για την κατάργηση της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων - Ενισχύεται η αδιαφάνεια

Τη διαφωνία του αλλά και τον προβληματισμό του σχετικά με την κατάργηση της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων, ρύθμιση που περιλαβάνεται στο Πολυνομοσχέδιο με τα Προαπαιτούμενα προκειμένου να κλείσει η Τρίτη Αξιολόγηση που ψηφίζεται το βράδυ της Δευτέρας στη Βουλή, εκφράζει ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος.

Έκρηξη ΣΦΕΕ για την κατάργηση της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων - Ενισχύεται η αδιαφάνεια

Με σκληρή γλώσσα ο ΣΦΕΕ, στην επιστολή που απέστειλε στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας, αναφέρει ότι «οι πειραματισμοί στο χώρο του φαρμάκου δεν έχουν τέλος, και τα αποτελέσματά τους πλήττουν ως επί το πλείστον τις φαρμακευτικές εταιρείες». Ο ΣΦΕΕ προτείνει μάλιστα στην πολιτική ηγεσία, να διαμορφώσει «επιτροπή διευθέτησης διαφορών» στον τομέα της τιμολόγησης των φαρμάκων με τη συμμετοχή όλων των φορέων του κλάδου και να μην ενισχυθούν πρακτικές αδιαφάνειας και πιθανής αυθαιρεσίας.

Να σημειώσουμε, ότι η Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων, όπως είπαμε παραπάνω, καταργείται με ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο Πολυνομοσχέδιο και όπως τόνισε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός μιλώντας στη Βουλή τη Δευτέρα, «η διαδικασία Τιμολόγησης και Ανατιμολόγησης των Φαρμάκων γίνεται πιο διαφανής, καταργώντας την Επιτροπή Τιμών του Υπουργείου Υγείας που ήταν ένας μηχανισμός παρέμβασης στην τελική φάση της διαμόρφωσης του Δελτίου Τιμών, μετά τη διαβούλευση του ΕΟΦ με τη φαρμακοβιομηχανία».

Αναλυτικά, το πλήρες κείμενο της επιστολής, έχει ως εξής:

«Ως Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, θα θέλαμε να εκφράσουμε την πλήρη διαφωνία μας για την επικείμενη κατάργηση της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων με βάση το Άρθρο 259, που περιλαμβάνεται στο προς ψήφιση (ψηφισθέν;) Σχέδιο Νόμου με τίτλο «Ρυθμίσεις για την Εφαρμογή των Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής και άλλες διατάξεις».

Πρόκειται για μια απόφαση η οποία ενισχύει την αδιαφάνεια, την αυθαιρεσία και είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει πρόσθετα προβλήματα στον ευαίσθητο τομέα της τιμολόγησης και ανατιμολόγησης των φαρμακευτικών προϊόντων.

Η Επιτροπή Τιμών, η οποία στην παρούσα της μορφή χαρακτηρίζεται από τη συμμετοχή όλων των φορέων του φαρμάκου με τους κρατικούς φορείς να αποτελούν τουλάχιστον το 70% των μελών, διασφάλιζε τη βασική δημοκρατική αρχή μιας γόνιμης ανταλλαγής και σύνθεσης απόψεων, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι αποφάσιζε με ομοφωνία στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων. Με την κοινή προσπάθεια όλων των εμπλεκομένων μερών, η Επιτροπή Τιμών παρήγαγε ουσιαστικό έργο και πήρε αποφάσεις που στήριξαν τη δημόσια υγεία καθώς και το δημόσιο συμφέρον. Ταυτόχρονα, έδωσε λύσεις σε θέματα στα οποία η εφαρμογή του «γράμματος του νόμου», τα οδηγούσε σε αδιέξοδο και για τα οποία η μονομερής εκπροσώπηση κρατικών φορέων μπορεί να μην ανεδείκνυε το μέγεθος κάποιων προβλημάτων και συνεπώς την ανάγκη επίλυσης τους.

Η προτεινόμενη κατάργηση της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων δημιουργεί μια παντοδύναμη αρχή στον τομέα της τιμολόγησης η οποία αποφασίζει για ό,τι θεωρεί σωστό αλλά καλείται και η ίδια να αποφασίσει για ό,τι δέχεται πως έκανε λάθος ή για ό,τι χρήζει διόρθωσης.

Οι πειραματισμοί στο χώρο του φαρμάκου δεν έχουν τέλος. Τα αποτελέσματά τους πλήττουν ως επί το πλείστον τις φαρμακευτικές εταιρείες, τις οποίες οι εκάστοτε κυβερνώντες θεωρούν ως αιτία προβλημάτων και όχι ως πηγή λύσεων.

Σας καλούμε την ύστατη στιγμή να διαμορφώσετε «επιτροπή διευθέτησης διαφορών» στον τομέα της τιμολόγησης των φαρμάκων με τη συμμετοχή όλων των φορέων του κλάδου και να μην ενισχύσετε πρακτικές αδιαφάνειας και πιθανής αυθαιρεσίας».

Την επιστολή υπογράφουν ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του ΣΦΕΕ κ.κ. Πασχάλης Αποστολίδης και Ολύμπιος Παπαδημητρίου.

Διαβάστε ακόμη:

Ξανθός: Σημαντικές οι μεταρρυθμίσεις για την υγεία - Θετικό πρόσημο στη φαρμακευτική πολιτική

Η κυκλική οικονομία, οι παροτρύνσεις του ΣΕΒ & η αδιάλειπτη προσφορά της φαρμακοβιομηχανίας

Αποστολίδης: Η ανάκαμψη απομακρύνεται - Ανάγκη για αύξηση της δαπάνης κατά 500 εκατ. ευρώ

ΠΕΦ: Η πιο στρεβλή τιμολόγηση των τελευταίων ετών εξοντώνει το ελληνικό φάρμακο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ