ΟΜΟΡΦΙΑ

Ξηρή και θαμπή επιδερμίδα: 10 χειμωνιάτικες τροφές για άμεση επανόρθωση

Για τους ανθρώπους που έχουν ξηρό δέρμα με τάση να ξεφλουδίζει και να ερεθίζεται, ο χειμώνας δεν είναι η καλύτερη εποχή.

Ξηρή και θαμπή επιδερμίδα: 10 χειμωνιάτικες τροφές για άμεση επανόρθωση

Οι απότομες αλλαγές θερμοκρασίες, ο κρύος αέρας στους εξωτερικούς χώρους και ο ξηρός αέρας στους εσωτερικούς, επιδεινώνουν την κατάσταση.

Η κατάλληλη διατροφή όμως, μπορεί να βοηθήσει σημαντικά την επιδερμίδα σας. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνες, μέταλλα και άλλα θρεπτικά συστατικά συμβάλλουν στην αναγέννηση των κυττάρων.

Δείτε 10 χειμωνιάτικες τροφές που ενισχύουν και θεραπεύουν το δέρμα από μέσα.

Ρόδι

Οι άνθρωποι έχουν την τάση να καταναλώνουν λιγότερα φρούτα και λαχανικά τον χειμώνα, με αποτέλεσμα να παίρνουν λιγότερα πολύτιμα αντιοξειδωτικά. Το ρόδι είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες, τις αντιοξειδωτικές ουσίες που προστατεύουν από τις βλαβερές ηλιακές ακτίνες, καταπολεμούν τη φλεγμονή στο σώμα και αυξάνουν τη ροή του αίματος. Οι σπόροι του είναι επίσης πλούσιοι σε ελλαγικό οξύ που εμποδίζει την καταστροφή του κολλαγόνου και τη δημιουργία ρυτίδων.

Γλυκοπατάτες

Πλούσιες σε βιταμίνη Α και βήτα-καροτίνη, οι γλυκοπατάτες βοηθούν στην ανάπλαση της επιδερμίδας και τη συγκράτηση της υγρασίας. Συνδυάστε τις με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο για να ενισχύσετε την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από τον οργανισμό.

sweet potato

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Είναι πλούσια σε βιταμίνη Α που βοηθά στην ανανέωση του δέρματος και βιταμίνη C που ενισχύει το κολλαγόνο και χαρίζει σφριγηλό δέρμα. Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Clinical Nutrition κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C έχουν λιγότερες ρυτίδες και λιγότερη ξηρότητα στο δέρμα.

Αυγά

Γεμάτα με θρεπτικά συστατικά, τα αυγά είναι πλούσια στις βιταμίνες του δέρματος Α και Ε, καθώς και σε βιταμίνη Β5, που ενισχύει την παραγωγή των κερατινοκυττάρων, τα οποία υποστηρίζουν την υγιή λειτουργία του δέρματος. Περιέχουν επίσης βιταμίνη D που καταπολεμά τη φλεγμονή.

Εσπεριδοειδή

Πορτοκάλια, λεμόνια, γκρέιπφρουτ, λάιμ, είναι πλούσια σε βιταμίνη C, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που χαρίζει λάμψη στην επιδερμίδα, εξαφανίζει τις πανάδες και προστατεύει από τη ζημιά που προκαλούν οι βλαβερές ηλιακές ακτίνες.

citrus

Καρύδια

Τα καρύδια είναι πλούσια σε ωμέγα τρία λιπαρά οξέα, τα οποία έχουν την ιδιότητα να «κλειδώνουν» την υγρασία και να προστατεύουν τα κύτταρα της επιδερμίδας. Περιέχουν διπλάσια αντιοξειδωτικά από τους άλλους ξηρούς καρπούς και καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες και την πρόωρη γήρανση του δέρματος.

Στρείδια

Αποτελούν την καλύτερη πηγή ψευδαργύρου, μιας ουσίας που ενισχύει την αναπαραγωγή των κυττάρων και βοηθά στην ταχύτερη επούλωση. Ο ψευδάργυρος βοηθά επίσης στην απορρόφηση των απαραίτητων λιπαρών οξέων που τρέφουν το δέρμα από μέσα προς τα έξω. Η ανεπάρκεια ψευδαργύρου συνδέεται με ακμή, έκζεμα και ψωρίαση.

oysters

Ηλιόσποροι

Πολύ καλή πηγή βιταμίνης Ε, οι ηλιόσποροι συμβάλλουν στην ελαστικότητα του δέρματος. Προστατεύουν επίσης από τις ελεύθερες ρίζες και τις επιπτώσεις της ηλιακής ακτινοβολίας. Μια χούφτα ηλιόσπορων παρέχει την αναγκαία ποσότητα ωμέγα-6 λιπαρών οξέων για την τόνωση της επιδερμίδας και σεληνίου που καταπολεμά τις λοιμώξεις του δέρματος.

Σολομός

Πλούσιος σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, εξισορροπεί την υγρασία της επιδερμίδας και καταπολεμά τη φλεγμονή στο σώμα. Τα ψάρια των ωκεανών είναι επίσης μια από τις ελάχιστες πηγές βιταμίνης D, γνωστή για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές της, καθώς καταπολεμά την ακμή, το έκζεμα, και το κόκκινο και ερεθισμένο δέρμα.

Σιτέλαιο

Τα καλά λιπαρά δίνουν λάμψη στην επιδερμίδα και προστατεύουν τα κύτταρα από τις βλάβες που προκαλούν οι τοξίνες και οι ελεύθερες ρίζες. Το σιτέλαιο είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε και προσφέρει ενυδάτωση της επιδερμίδας.

Διαβάστε επίσης:

Ενυδάτωση προσώπου: Οι «χρυσοί κανόνες» των δερματολόγων