ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Έχω κονδυλώματα - Τι πρέπει να γνωρίζω;

Τα κονδυλώματα είναι μία από τις πιο συχνές σεξουαλικώς μεταδιδόμενες παθήσεις. Μεταδίδονται εύκολα και αν μείνουν αθεράπευτα δημιουργούν προβλήματα.

Έχω κονδυλώματα - Τι πρέπει να γνωρίζω;

Παρακάτω θα δείτε όλα όσα θέλετε να μάθετε για τον ιό HPV και τα κονδυλώματα με μορφή ερωταπαντήσεων.

- Θα είμαι φορέας για πάντα;

Δεν θεραπευόμαστε ποτέ από τον ιό των κονδυλωμάτων (HPV) και μένουμε φορείς διά βίου, αλλά το ανοσοποιητικό μας σύστημα (όταν είναι σε καλή κατάσταση) τον κρατά υπό έλεγχο. Αν όμως το ανοσοποιητικό μας καταπέσει, τα κονδυλώματα μπορεί να ξαναβγούν, όπως και συμβαίνει με άλλους ιούς (π.χ. έρπης).

- Κινδυνεύουν οι μελλοντικοί ερωτικοί σύντροφοί μου να κολλήσουν κατά την ερωτική πράξη;

Εάν είναι θεραπευμένα και δεν υπάρχουν ορατά κονδυλώματα, τότε δεν κινδυνεύουν να κολλήσουν οι σύντροφοί σου. Ωστόσο, το ότι κόλλησες μία φορά δεν σημαίνει ότι δεν θα κολλήσεις δεύτερη. Γι' αυτό είναι απαραίτητη πάντα η χρήση προφυλακτικού κατά τη σεξουαλική επαφή. Άλλωστε, δεν κινδυνεύεις να ξανακολλήσεις μόνο κονδυλώματα, αλλά και βλεννόρροια, σύφιλη, HIV κ.α.

bigstock 121855691

- Υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης του ιού και με το στοματικό σεξ;

Τα κονδυλώματα μεταδίδονται και με τον στοματικό έρωτα και στην περίπτωση αυ τη εμφανίζονται στην εσωτερική επιφάνεια του στόματος ή στη γλώσσα.

- Υπάρχει περίπτωση τα κονδυλώματα να δημιουργηθούν από μόνα τους στον οργανισμό ή είναι καθαρά μεταδιδόμενη νόσος;

Τα κονδυλώματα είναι αποκλειστικά σεξουαλικά μεταδιδόμενη νόσος, δηλαδή τα κολλάς από κάπου.

- Μπορώ να κάνω εξετάσεις αίματος να δω εάν έχει φύγει όντως ο ιός;

Δυστυχώς, άπαξ και μολυνθούμε, ο ιός δεν φεύγει ποτέ από το σώμα μας. Ο ιός μένει πάντα εκεί, σε λανθάνουσα κατάσταση στην προσβεβλημένη περιοχή. Αν για κάποιον λόγο πέσει η ανοσία σου (π.χ. λόγω AIDS, καρκίνου, διάφορων φαρμάκων), ο ιός μπορεί να αναζωπυρωθεί και να ξαναεμφανίσεις κονδυλώματα στην ίδια περιοχή. Αν πάντως είχες κονδυλώματα εξωτερικά, περιπρωκτικά, καλό είναι να γίνει και μια εξέταση του ορθού εντέρου (από γαστρεντερολόγο), μήπως έχεις και μέσα στο ορθό.

bigstock Papilloma Virus Hpv 96761786

- Τώρα που έφυγαν τα κονδυλώματα αλλά ο ιός υπάρχει ακόμα, μπορώ να κολλήσω κάποιον;

Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν και για πόσο χρόνο μετά τη θεραπεία κονδυλωμάτων ο ιός συνεχίζει να μεταδίδεται από τη συγκεκριμένη περιοχή. Στην πράξη, αν μερικούς μήνες μετά από τη θεραπεία δεν εμφανιστούν νέα κονδυλώματα συνήθως η περιοχή θεωρείται θεραπευμένη. Κανείς δεν ξέρει πόσοι μήνες ακριβώς χρειάζεται να περάσουν.

Για τη μετάδοση των κονδυλωμάτων από ασυμπτωματικό φορέα τα πράγματα ποικίλλουν ανάλογα με το πιο στέλεχος (υποείδος) του ιού HPV μιλάμε. Τα στελέχη του ιού που προκαλούν τα εμφανή κονδυλώματα, αν θεραπευτούν, δεν μεταδίδονται. Υπάρχουν όμως άλλα στελέχη πολύ πιο επικίνδυνα (αυτά που ευθύνονται για καρκινογένεση) που δεν εκδηλώνονται με εμφανή δερματική αλλοίωση (τα τυπικά κονδυλώματα). Έτσι, μπορεί να είσαι μολυσμένος και με αυτά τα στελέχη εν αγνοία σου, να μην έχεις ορατές βλάβες και να τα μεταδώσεις. Είναι αυτά τα στελέχη που φοβόμαστε για καρκίνο και πρέπει να εξεταζόμαστε (από γαστρεντερολόγο ή με τεστ ΠΑΠ).

Πάντως, για να μην μεταδώσεις ό,τι έχεις (ή είχες) και να μην κολλήσεις τίποτα καινούριο υπάρχει μια πολύ απλή λύση: Χρησιμοποίησε πάντοτε προφυλακτικό με υδατοδιαλυτό λιπαντικό.

- Ποιο είναι το επικίνδυνο διάστημα να υποτροπιάσουν;

Οι πρώτοι τρεις μήνες θεωρούνται οι πιο επικίνδυνοι για επανεμφάνιση. Μετά τους τρεις μήνες ο κίνδυνος επανεμφάνισης είναι πολύ μικρότερος.

- Πώς θεραπεύονται τα κονδυλώματα;

Με ειδικά φάρμακα για επάλειψη τοπικά, με καυτηρίαση, κρυοπηξία ή, αν είναι μεγάλα, με χειρουργική αφαίρεση.

- Είχα στο παρελθόν κονδυλώματα, τα οποία καυτηριάζοντάς τα, τα εξάλειψα. Είναι ασφαλές για τον σύντροφό μου να κάνω έρωτα χωρίς προφυλακτικό;

Οι πρώτοι τρεις μήνες θεωρούνται οι πιο επικίνδυνοι για επανεμφάνιση. Μετά τους τρεις μήνες, ο κίνδυνος επανεμφάνισης δεν εξαφανίζεται αλλά είναι πολύ μικρότερος.

- Ανακάλυψα ότι έχω κονδυλώματα. Έχω σταθερή σχέση. Υπάρχει περίπτωση ο σύντροφος μου να μην έχει κολλήσει τον ιό ενώ είχαμε σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη πριν ανακαλύψω ότι είχα κονδυλώματα;

Υπάρχει περίπτωση να μην έχει κολλήσει, αλλά γενικά τα κονδυλώματα μεταδίδονται πολύ εύκολα.

- Εάν κάποιος δεν εμφανίσει κονδυλώματα μπορεί να έχει τον ιό και να τον μεταδίδει;

Μπορεί κάποιος να έχει τον ιό HPV (να είναι δηλαδή φορέας) χωρίς να έχει εμφανίσει συμπτώματα.

- Τι γίνεται σε περίπτωση εγκυμοσύνης;

Αν υπάρχουν ενεργά κονδυλώματα συνήθως συνιστάται καισαρική. Εξαρτάται από το πού βρίσκονται.

- Είναι επικίνδυνο να κάνω έρωτα όταν έχω κονδυλώματα; Πότε σταματά να μεταδίδεται ο ιός;

Όταν έχεις κονδυλώματα μπορείς να μεταδώσεις τον ιό στους ερωτικούς σου συντρόφους ακόμη και με την απλή επαφή με το χέρι. Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν και για πόσο χρόνο μετά τη θεραπεία κονδυλωμάτων ο ιός συνεχίζει να μεταδίδεται από τη συγκεκριμένη περιοχή. Στην πράξη, αν μερικούς μήνες μετά από τη θεραπεία δεν εμφανιστούν νέα κονδυλώματα συνήθως η περιοχή θεωρείται θεραπευμένη.

Πηγή: Σύνθεση-Ενημέρωση-Ευαισθητοποίηση-Έρευνα για το HIV/AIDS www.hiv.gr

Διαβάστε επίσης:

Κονδυλώματα: πότε χρήζουν επείγουσας ιατρικής επέμβασης;

Εξωτερικά κονδυλώματα: Το βότανο που τα εξαλείφει σε ποσοστό 50%

Κονδυλώματα: Γιατί το τεστ ΠΑΠ δεν αρκεί – Ποια εξέταση είναι απαραίτητη

Εξάνθημα στα γυναικεία γεννητικά όργανα: Σπυράκι ή ΣΜΝ;