ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι κίνδυνοι όταν δεν πλένουμε καλά την επιφάνεια κοπής

Την μεγάλη σημασία που έχει για την υγεία μας το καλό πλύσιμο των χεριών μας αλλά και των αντικειμένων τα οποία χρησιμοποιούμε για την κοπή κρεάτων και ειδικά κοτόπουλου, έρχεται να υπογραμμίσει μια νέα μελέτη Ελβετών επιστημόνων
Οι κίνδυνοι όταν δεν πλένουμε καλά την επιφάνεια κοπής

Την μεγάλη σημασία που έχει για την υγεία μας το καλό πλύσιμο των χεριών μας αλλά και των αντικειμένων τα οποία χρησιμοποιούμε για την κοπή κρεάτων και ειδικά κοτόπουλου, έρχεται να υπογραμμίσει μια νέα μελέτη Ελβετών επιστημόνων.

Συγκεκριμένα σε έρευνα που έγινε στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Βασιλείας και δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Ελέγχου Μολύνσεων και Νοσοκομειακής Επιδημιολογίας, διαπιστώθηκε ότι σε μία επιφάνεια κοπής μπορεί να βρει κανείς επικίνδυνα βακτήρια όπως το E.coli και φυσικά τη σαλμονέλα.

Οι ερευνητές εξέτασαν προσεκτικά 154 επιφάνειες κοπής από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο και άλλες 144 από σπίτια κατοίκων της περιοχής. Οι επιστήμονες πήραν δείγματα από τις επιφάνεις αυτές τόσο πριν χρησιμοποιηθούν, όσο και αμέσως μετά την κοπή κάποιου κρέατος, αλλά σε κάθε περίπτωση πριν πλυθούν από την χρήση.

Τα δείγματα ήταν από κοπή βοδινού, αρνίσιου, χοιρινού και μοσχαρίσιου κρέατος, καθώς και κοτόπουλου και ψαριού. Επίσης συνολικά 20 δείγματα λήφθησαν και από τα γάντια που χρησιμοποιούνταν από τα άτομα που χειρίζονταν τα κρέατα.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι στις επιφάνειες κοπής, οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν για την κοπή ωμού κοτόπουλου, υπήρχαν επικίνδυνα για την υγεία βακτήρια στα 64 από τα 154 δείγματα από το νοσοκομείο και στα 62 από τα 144 δείγματα από τα σπίτια.

Επίσης διαπιστώθηκε ότι το 6,5% των δειγμάτων από το νοσοκομείο και το 3,5% εκείνων από τα σπίτια είχαν το βακτήριο E.coli.

Το κοτόπουλο δεν είναι η μοναδική πηγή επικίνδυνων βακτηρίων. Πρόσφατη έρευνα του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ απέδειξε ότι ακόμα και τα λαχανικά με πράσινα φύλλα, όπως το σπανάκι, είναι σε πολλές περιπτώσεις ακόμα πιο επικίνδυνα για την υγεία μας, αν δεν πλυθούν καλά και αν δεν καθαριστεί επαρκώς και η επιφάνεια κοπής τους.

Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι αυτά τα αποτελέσματα ενισχύουν την ανάγκη του καλού πλυσίματος των χεριών, όχι μόνο αφότου κόψουμε κρέας και ειδικά κοτόπουλο, αλλά και αφότου αγγίξουμε κάποια επιφάνεια κοπής, η οποία χρησιμοποιήθηκε για αυτόν τον λόγο.