ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σε πιλοτική εφαρμογή ο αναλυτής αναπνοής που ανιχνεύει τον καρκίνο

Μία συσκευή που αναλύει την χημική σύσταση της αναπνοής για να εντοπίσει ορισμένες μορφές καρκίνου, θα αρχίσει σε λίγους μήνες να δοκιμάζεται σε δύο μεγάλα κρατικά νοσοκομεία της Βρετανίας.

Σε πιλοτική εφαρμογή ο αναλυτής αναπνοής που ανιχνεύει τον καρκίνο

Η συσκευή προοριζόταν για την ανίχνευση εκρηκτικών αλλά ο επινοητής της και ιδρυτής της εταιρείας Owlstone που την δημιούργησε, αποφάσισε να την τροποποιήσει και να την διαθέσει στην μάχη εναντίον του καρκίνου, εξαιτίας του οποίου έχασε τη σύζυγό του.

Η Κέιτ Γκρος, η οποία είχε διατελέσει σύμβουλος των πρώην πρωθυπουργών της Βρετανίας Τόνι Μπλερ και Γκόρντον Μπράουν, πέθανε τα περασμένα Χριστούγεννα σε ηλικία 36 ετών, μετά από δύο χρόνια πάλης με τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Όταν αρρώστησε είχε δημιουργήσει ένα blog στο οποίο έγραφε πως επηρέαζε η ασθένειά της, την οποία αποκαλούσε «Η Ενόχληση», την ίδια και την οικογένειά της, τον σύζυγό της Μπίλι Μπόιλ και τα δύο τους αγοράκια, τον Όσκαρ και τον Άιζακ.

«Η Κέιτ έμαθε ότι είχε καρκίνο όταν πια ήταν πολύ αργά», δήλωσε ο κ. Μπόιλ ο οποίος είναι επιστήμονας. «Αφού διαβάσαμε όλα τα δεδομένα και τις στατιστικές για τον καρκίνο, καταλάβαμε ότι αυτό που πραγματικά μπορεί να κάνει τη διαφορά είναι η έγκαιρη διάγνωση, διότι τότε αποδίδουν καλύτερα όλες οι υπάρχουσες θεραπείες».

Ο κ. Μπόιλ πρόσθεσε πως όσα έζησε δίπλα στην άρρωστη σύζυγό του ήταν το έναυσμα για τον αναλυτή αναπνοής που ελπίζει ότι μπορεί να σώσει δεκάδες χιλιάδες ζωές από τον καρκίνο.

Ο αναλυτής λέγεται LuCID και μπορεί να ανιχνεύει τις χημικές ουσίες που εκλύουν τα καρκινικά κύτταρα ορισμένων όγκων, όπως του πνεύμονα, του στομάχου και του εντέρου, πολύ πριν γίνουν αντιληπτοί.

Αυτό είναι πολύ σημαντικό, λένε οι ειδικοί, διότι λ.χ. ο καρκίνος του πνεύμονα έχει ποσοστό ιάσεως 75% όταν βρίσκεται σε αρχική μορφή (στο στάδιο 1), αλλά λίγο παραπάνω από 5% όταν ανιχνεύεται αφού έχει κάνει μεταστάσεις (στάδιο 4).

«Αν το τεστ αποδειχθεί επιτυχημένο, θα μπορεί να γίνεται σε ιατρεία ή ακόμα και σε φαρμακεία, από ανθρώπους υψηλού κινδύνου για καρκίνο», δήλωσε ο δρ Τζόναθαν Μπένετ, πνευμονολόγος στο Νοσοκομείο Γκλένφιλντ, στο Λέστερ, όπου θα δοκιμαστεί το τεστ.

Και πρόσθεσε: «Περιμένουμε με αγωνία να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα, μέσα από την πιλοτική μελέτη μας».

Διαβάστε επίσης:

Βασικοκυτταρικό καρκίνωμα: Τα 5 προειδοποιητικά σημάδια (εικόνες)

Καφές ενάντια στον καρκίνο του ενδομητρίου