ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΟΥ: Κατάλληλες μόνο για ενήλικες οι ταινίες με σκηνές καπνίσματος

Οι ταινίες που συμπεριλαμβάνουν σκηνές καπνίσματος θα πρέπει να φέρουν σήμα καταλληλότητας μόνο για ενήλικες, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

ΠΟΥ: Κατάλληλες μόνο για ενήλικες οι ταινίες με σκηνές καπνίσματος

Ο διεθνής οργανισμός εκτιμά ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να προστατευθούν πλήρως τα παιδιά από την έκθεση στις άμεσες και έμμεσες διαφημίσεις τσιγάρων.

Όπως αναφέρει σε έκθεσή του, την οποία έδωσε στη δημοσιότητα με αφορμή την απονομή των βραβείων Όσκαρ στις 28 Φεβρουαρίου 2016, οι καπνοβιομηχανίες στρέφονται στην βιομηχανία του θεάματος για να προσελκύσουν την επόμενη γενιά καπνιστών.

Έτσι, ενώ είχαν ανακόψει έως ένα βαθμό τις εμφανίσεις τους στην βιομηχανία του θεάματος, από την περίοδο 2013-2014 έχουν επανέλθει δριμύτερες και οι σκηνές καπνίσματος συμπεριλαμβάνονται ακόμα και σε ταινίες όπου οι πρωταγωνιστές είναι ρομπότ.

Ο ΠΟΥ ζητά από το 2009 να καθιερωθεί η καταλληλότητα του καπνίσματος μόνο για ενήλικες, αλλά τώρα επαναφέρει το θέμα διότι καμία κυβέρνηση δεν έχει έως αυτή τη στιγμή υιοθετήσει τη σχετική σύσταση, κατά τον δρα Αρμάντο Περούτζα, επικεφαλής της πρωτοβουλίας κατά του καπνίσματος του διεθνούς οργανισμού.

Μελέτη που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ το 2014 είχε υπολογίσει ότι το 37% των εφήβων που αρχίζουν το κάπνισμα, το κάνουν παρακινημένοι απ’ όσα βλέπουν στην μεγάλη οθόνη.

Διαβάστε επίσης:

Η παγκόσμια μάστιγα που κόβει περισσότερα χρόνια ζωής από το κάπνισμα

Γιατί ξεκινούν το κάπνισμα οι νέοι;