ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η ΕΕ καταδικάζει το BPA ως απειλή για την ανθρώπινη υγεία

«Ιστορική» χαρακτηρίζεται η ομόφωνη απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Χημικών Προϊόντων (Echa) της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), με την οποία αναγνωρίζεται η δισφαινόλη Α, ευρύτερα γνωστή ως BPA, ως απειλή για την ανθρώπινη υγεία.

Η ΕΕ καταδικάζει το BPA ως απειλή για την ανθρώπινη υγεία

Το BPA είναι ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο χημικό που βρίσκεται μεταξύ άλλων σε τηλεοράσεις, πλαστικά μπουκάλια και μαγειρικά σκεύη.

Σύμφωνα με την απόφαση της Echa, το BPA αποτελεί ενδοκρινικό διαταράκτη, δηλαδή επιδρά στο ορμονικό σύστημα κατά τρόπο που αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου, μαθησιακών δυσκολιών, διαβήτη, αναπαραγωγικών διαταραχών κ.ά.

bigstock 169594481

«Τώρα που το BPA επιτέλους αναγνωρίστηκε ως ενδοκρινικός διαταράκτης η ΕΕ και οι εθνικές κυβερνήσεις πρέπει να δράσουν γρήγορα ώστε να περιορίσουν τις ανεπανόρθωτες βλάβες που προκαλεί το συγκεκριμένο χημικό στον άνθρωπο και στο περιβάλλον» σχολίασε η Άλις Μπερνάρντ, της ομάδας ακτιβιστών δικηγόρων ClientEarth, η οποία πολεμά το BPA εδώ και 20 χρόνια.

Το BPA είναι ένα από τα χημικά με τις υψηλότερες πωλήσεις παγκοσμίως, με την παραγωγή του να φτάνει τους 3,8 εκατομμύρια τόνους το 2006, εκ των οποίων περίπου το ένα τρίτο διακινήθηκε στην Ευρώπη. Εκτιμάται ότι πάνω από το 90% του παγκόσμιου πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένων των μικρών παιδιών, έχει εκτεθεί στο BPA, όπως διαπιστώνεται από την παρουσία του σε δείγματα ούρων.

Η Νατάσα Σινκόττι, εκπρόσωπος του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Health and Environment Alliance για την υγεία και το περιβάλλον, σχολίασε πως η απόφαση της Echa καθυστέρησε πολύ και πως είναι κρίσιμη ώστε να εφαρμοστούν μέτρα που θα μειώσουν την έκθεση του πληθυσμού στο χημικό.

Η Echa αναμένεται σύντομα –ίσως και μέσα στον επόμενο χρόνο– να προτείνει περιορισμούς στη χρήση του BPA.

Πηγή: The Guardian

Διαβάστε επίσης:

Δισφαινόλη Α: Συμβουλές προστασίας από τη χημική ουσία

Εξίσου βλαβερό με το BPA το υποκατάστατο BPS