ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαταραχές ύπνου: Ποιές θεραπείες είναι διαθέσιμες στην Ελλάδα

Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου, παρουσιάζονται οι νέες τεχνικές αντιμετώπισης των διαταραχών ύπνου στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης. 

Διαταραχές ύπνου: Ποιές θεραπείες είναι διαθέσιμες στην Ελλάδα

Στο Νοσοκομείο λειτουργεί ειδικό Εργαστήριο Ύπνου, όπου διερευνώνται οι διαταραχές ύπνου με τη συνεργασία διαφόρων ιατρικών ειδικοτήτων και κυρίαρχες την Ωτορινολαρυγγολογία και την Πνευμονολογία.

Το Παπαγεωργίου είναι το μοναδικό κέντρο στο βορειοελλαδικό χώρο όπου εφαρμόζεται διαγνωστική ενδοσκόπηση υπό φαρμακευτικό ύπνο καθώς και το μοναδικό στην Ελλάδα που αντιμετωπίζει με χειρουργική θεραπεία τις αποφρακτικές άπνοιες ύπνου, με εμφύτευση νευροδιεγέρτη υπογλωσσίου νεύρου.

Το Εργαστήριο Ύπνου διασυνδέεται με τη Β’ ΩΡΛ Κλινική του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου καθώς και με αντίστοιχα εργαστήρια στα νοσοκομείο Άγιος Παύλος και Γ. Παπανικολάου.

«Το ειδικό Ιατρείο Ρογχοπαθειών, δηλαδή ροχαλητού και υπνικής άπνοιας, διερευνά τις καταστάσεις αυτές με κλινική εξέταση, ενδοσκόπηση, μετρήσεις βατότητας ρινός (ρινομανομετρία) και τις αντιμετωπίζει με συντηρητικές και χειρουργικές μεθόδους, όπου αυτό είναι δυνατό», αναφέρει ο υπεύθυνος του Ιατρείου Ρογχοπαθειών, ωτορινολαρυγγολόγος, Άγγελος Χατζηαβραμίδης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι τρόποι θεραπείας ποικίλλουν: Σε ορισμένους ασθενείς αρκεί η μείωση του σωματικού βάρους, ο περιορισμός του αλκοόλ και του καπνίσματος, η ελάττωση του φαγητού αργά το βράδυ, για να μειωθεί το ροχαλητό και να απαλλαγούν από τις άπνοιες.

Σε αρκετές περιπτώσεις, ειδικά σε ασθενείς με βαριά αποφρακτική υπνική άπνοια, η αντιμετώπιση διαταραχών ύπνου γίνεται με τη χρήση αναπνευστικών συσκευών, κατά τη διάρκεια του ύπνου. Μέσω της συσκευής, χορηγείται υγροποιημένος αέρας στις αναπνευστικές οδούς κατά τον βραδινό ύπνο, ο φάρυγγας παραμένει ανοικτός και έτσι αντιμετωπίζεται η άπνοια.

Διαβάστε επίσης:

Ροχαλητό: Γιατί είναι πιο επικίνδυνο για τις γυναίκες

Αϋπνία: Αιτίες και τρόποι αντιμετώπισης

Ο ύπνος του Σαββατοκύριακου αναπληρώνει τον ύπνο που χάσατε στη διάρκεια της εβδομάδας;

Τα smartphones βλάπτουν σοβαρά τον ύπνο - Δείτε γιατί