ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο ύπνος του Σαββατοκύριακου αναπληρώνει τον ύπνο που χάσατε στη διάρκεια της εβδομάδας;

Μια νέα μελέτη επιχειρεί να δώσει την απάντηση σε αυτό το ερώτημα, που απασχολεί πολλούς!

Ο ύπνος του Σαββατοκύριακου αναπληρώνει τον ύπνο που χάσατε στη διάρκεια της εβδομάδας;

Όσο και να κοιμηθείτε το Σαββατοκύριακο, ο ύπνος που χάσατε μέσα στην εβδομάδα δεν αναπληρώνεται!

Αυτό διαπιστώνει η έρευνα που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Current Biology και η οποία εξέτασε τις συνήθειες ύπνου 36 ατόμων, από 18 έως 39 ετών.

Οι ερευνητές χώρισαν τους εθελοντές σε δύο ομάδες. Και οι δύο ομάδες έπρεπε να κοιμούνται μόνο 5 ώρες καθε μέρα για δύο εβδομάδες, αλλά μόνο η μια μπορούσε να κοιμάται όσο θέλει στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Διαπιστώθηκε μικρή και πρόσκαιρη βελτίωση των επιπτώσεων της έλλειψης ύπνου: μόλις ξεκινούσε η εργάσιμη εβδομάδα, οι συνέπειες της κούρασης ήταν εμφανείς και στην ομάδα της αναπλήρωσης.

«Δεν είδαμε κάποιο όφελος στον μεταβολισμό των ανθρώπων που κατάφερναν να κοιμηθούν για να αναπληρώσουν τον ύπνο τους το Σαββατοκύριακο», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Κρις Ντέπνερ, καθηγητής Φυσιολογίας και επιστημονικός συνεργάτης στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο στο Μπόλντερ.

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι ο πολύ λίγος ύπνος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για μια σειρά προβλημάτων υγείας, όπως η παχυσαρκία και ο διαβήτης τύπου 2, εν μέρει γιατί αυξάνει την τάση για τσιμπολόγημα το βράδυ και μειώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη ή την ικανότητα του οργανισμού να ρυθμίσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τα ευρήματα της έρευνας επιβεβαιώνουν ότι είναι σημαντικό να κοιμάται κανείς αρκετά καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας και ιδανικά να διατηρεί μια σταθερή «ρουτίνα» ύπνου.

Πηγή: BBC

Διαβάστε επίσης:

Σταθερό ωράριο ύπνου: Ποια είναι τα οφέλη του

Η αλλόκοτη παρενέργεια της έλλειψης ύπνου

Η έλλειψη ύπνου κάνει το junk food ακόμη πιο δελεαστικό για τον εγκέφαλο