ΕΙΔΗΣΕΙΣ

4 εκατομμύρια παιδιά εκδηλώνουν άσθμα εξαιτίας της ρύπανσης

Αμερικανική μελέτη συνδέει ένα στα 8 περιστατικά παιδικού άσθματος με τη ρύπανση που προκαλείται από τα οχήματα.

4 εκατομμύρια παιδιά εκδηλώνουν άσθμα εξαιτίας της ρύπανσης

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της μελέτης που πραγματοποίησαν ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Τζορτζ Ουάσιγκτον, περίπου τέσσερα εκατομμύρια παιδιά παγκοσμίως αναπτύσσουν άσθμα κάθε χρόνο, επειδή συστηματικά εισπνέουν ρύπους από τις εξατμίσεις των οχημάτων, κυρίως διοξείδιο του αζώτου.

Για τους σκοπούς της μελέτης, που δημοσιεύεται στο ιατρικό περιοδικό The Lancet Planetary Health, αναλύθηκαν στοιχεία πενταετίας για 194 χώρες και 125 μεγάλες πόλεις του κόσμου.

Βρέθηκε οτι 13% των περπτώσεων παιδικού άσθματος συνδέονται με τη ρύπανση από το διοξείδιο αζώτου των οχημάτων, ενώ δύο στις τρεις νέες περιπτώσεις άσθματος (το 64%) διαγιγνώσκονται σε αστικές περιοχές.

Μεταξύ των 125 μεγαλουπόλεων, η Σαγκάη κατέχει το αρνητικό ρεκόρ, με 48% των περιστατικών άσθματος να οφείλονται στη ρύπανση.

Τα οξείδια του αζώτου ευθύνονται για πάνω από το ένα πέμπτο (20%) των διαγνώσεων παιδικού άσθματος σε 92 πόλεις.

Λος 'Αντζελες, Νέα Υόρκη, Σικάγο και Λας Βέγκας είναι οι τέσσερις αμερικανικές πόλεις με το μεγαλύτερο ποσοστό περιστατικών παιδικού άσθματος λόγω ρύπανσης.

Σε απόλυτους αριθμούς, τα περισσότερα νέα περιστατικά παιδικού άσθματος λόγω ρύπανσης έχει η Κίνα (760.000 ετησίως) και ακολουθούν η Ινδία (350.000) και οι Ηνωμένες Πολιτείες (240.000).

Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι ότι στην πλειονότητά τους, οι πόλεις που ερευνήθηκαν έχουν ρύπανση εντός των ορίων ασφαλείας που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Οι ερευνητές προειδοποιούν πως ενδεχομένως έχει έρθει η στιγμή αναθεώρησης των ορίων αυτών.

«Τα ευρήματα μας δείχνουν ότι εκατομμύρια νέες περιπτώσεις παιδικού άσθματος θα μπορούσαν να αποφευχθούν σε όλο τον κόσμο, μειώνοντας τη ρύπανση του αέρα», δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας δρ Σούζαν Άνενμπεργκ.

Το άσθμα είναι μια χρόνια πάθηση του αναπνευστικού συστήματος από την οποία πάσχουν περίπου 235 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως.

Διαβάστε επίσης:

8 φυσικοί τρόποι για να ανακουφίσεις τα συμπτώματα του άσθματος (pics)

ΟΗΕ: Η ρύπανση ευθύνεται για το 25% των θανάτων και των ασθενειών παγκοσμίως

Η ρύπανση σκοτώνει 800.000 Ευρωπαίους κάθε χρόνο