ΥΓΕΙΑ

Οι γυναίκες που δωρίζουν νεφρό μπορεί να έχουν πρόβλημα σε μετέπειτα εγκυμοσύνη

Αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν προεκλαμψία ή υπέρταση κατά την κύηση αντιμετωπίζουν εκείνες οι γυναίκες, οι οποίες έχουν κάνει δωρεά του νεφρού τους προτού μείνουν έγκυες, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε σε συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης Νεφρολογίας και δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση New England Journal of Medicine.

Οι γυναίκες που δωρίζουν νεφρό μπορεί να έχουν πρόβλημα σε μετέπειτα εγκυμοσύνη

Για τις ανάγκες της έρευνας οι επιστήμονες ανέλυσαν τα ιατρικά αρχεία όλων των γυναικών του Οντάριο του Καναδά, οι οποίες είχαν δωρίσει ένα νεφρό τους την περίοδο από το 1992 έως και το 2010 και που στη συνέχεια είχαν τουλάχιστον μία εγκυμοσύνη μετά από τη δωρεά του οργάνου.

Συνέκριναν τα ιατρικά στοιχεία από την εγκυμοσύνη αυτών των γυναικών με αντίστοιχα στοιχεία από εγκυμοσύνες γυναικών που δεν είχαν δωρίσει κάποιο νεφρό τους.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που έχουν δωρίσει ένα νεφρό είχαν 11% πιθανότητα να αναπτύξουν προεκλαμψία ή/και υψηλή πίεση αίματος κατά την κύηση.

Για τις γυναίκες που έχουν και τα δύο τους νεφρά, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν στο 5%.

Ο επικεφαλής της έρευνας, δρ Amit Garg, από το ινστιτούτο Institute for Clinical Evaluative Sciences στο Οντάριο του Καναδά, υποστηρίζει ότι αν και τα αποτελέσματα δεν υποδεικνύουν μια μεγάλη διαφορά (11% σε σύγκριση με 5%), εντούτοις οι γυναίκες που σκέφτονται να δωρίζουν το ένα τους νεφρό, πρέπει να ενημερώνονται από τους προσωπικούς τους γιατρούς για αυτή την πιθανότητα.

Διαβάστε επίσης:

Το ιδανικό βάρος της γυναίκας στην εγκυμοσύνη (πίνακας)

Η γέννηση μέσα από εικόνες μαγνητικής τομογραφίας (βίντεο)

Τι συμβαίνει κατά την εκσπερμάτιση, τη γονιμοποίηση και την εγκυμοσύνη (βίντεο)