ΥΓΕΙΑ

Καθαρισμός δοντιών: Πόσο συχνά πρέπει να γίνεται

Ο καθαρισμός των δοντιών από τον οδοντίατρο είναι η διαδικασία κατά την οποία αφαιρείται η πλάκα και η πέτρα από τα δόντια.

Καθαρισμός δοντιών: Πόσο συχνά πρέπει να γίνεται

Τις περισσότερες φορές είναι ανώδυνη και απλή και ολοκληρώνεται σε μία επίσκεψη.

Η συχνότητα ωστόσο με την οποία πρέπει να επισκεπτόμαστε τον οδοντίατρο για καθαρισμό δεν είναι ίδια για όλους και καθορίζεται από το γιατρό.

Μία γενική προσέγγιση είναι ότι πρέπει να γίνεται κάθε εξάμηνο, αν και για ορισμένες κατηγορίες ασθενών οι επισκέψεις για καθαρισμό απαιτείται να είναι συχνότερες.

Σε ειδικές περιπτώσεις, μπορεί να απαιτούνται περισσότερες από μία επισκέψεις και ίσως και τοπικό μούδιασμα μίας ή περισσοτέρων περιοχών του στόματος προκειμένου να καθαριστούν τέλεια οι οδοντικές επιφάνειες.

Αυτή η διαδικασία εφαρμόζεται για τη θεραπεία νόσων του περιοδοντίου (π.χ. περιοδοντίτιδα) και δεν πρέπει να συγχέεται με τον απλό οδοντικό καθαρισμό.

Ο οδοντικός καθαρισμός είναι απαραίτητος προκειμένου να προλάβουμε περιοδοντικές νόσους, όπως η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα, σε αρχικά στάδια, πριν δηλαδή προκαλέσουν ανεπανόρθωτη βλάβη στους ιστούς που στηρίζουν τα δόντια (ούλα και οστά των γνάθων).

Οι περιοδοντικές νόσοι είναι σοβαρές παθήσεις οι οποίες, αν δεν τύχουν της απαραίτητης θεραπείας, μπορεί να οδηγήσουν στην απώλεια δοντιών.

Διαβάστε επίσης:

Λεκέδες στα δόντια: Ποιες τροφές να αποφεύγετε

Δεν θα πιστεύετε τι σας «κρύβει» η οδοντόβουρτσά σας...