ΥΓΕΙΑ

170.000 Έλληνες θα χάσουν το νεφρό τους την επόμενη δεκαετία

Νόσος με ιδιαίτερη βαρύτητα και κόστος σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο αποδεικνύεται η νεφρική, καθώς 170.000 άνθρωποι εκτιμάται ότι θα χάσουν το νεφρό τους την επόμενη δεκαετία, ενώ σήμερα, περισσότεροι από 1 εκατ. Έλληνες πάσχουν από χρόνια νεφρική νόσο (ΧΝΝ). Δεν είναι υπερβολή να πούμε, ότι οι εν λόγω ασθενείς, βρίσκονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου όπως ακριβώς, οι υπερτασικοί και οι διαβητικοί.

  
170.000 Έλληνες θα χάσουν το νεφρό τους την επόμενη δεκαετία

Ο εφετινός εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Νεφρού (12 Μαρτίου) έχει ως στόχο την κινητοποίηση της ιατρικής κοινότητας, των αρμόδιων αρχών και του κοινού για την πρόληψη και προαγωγή της υγείας των νεφρών και την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση της χρόνιας νεφρικής νόσου. Με σύνθημα τη φράση «Υγιείς νεφροί για όλους», η φετινή καμπάνια αναδεικνύει το γεγονός ότι «δεν είμαστε όλοι και όλες ίσοι και ίσες απέναντι στον κίνδυνο εμφάνισης ΧΝΝ, δίνοντας έτσι έμφαση στις ομάδες υψηλού κινδύνου», όπως εξηγούν οι ειδικοί της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρίας.

Η ΧΝΝ είναι ένα σημαντικό πρόβλημα υγείας που χαρακτηρίζεται από έλλειψη συμπτωμάτων κατά τα αρχικά στάδια της νόσου. Μπορεί κάποιος να χάσει μέχρι και το 90% της νεφρικής του λειτουργίας και να μην εμφανίζει συμπτώματα, σύμφωνα με τους ειδικούς. Η έγκαιρη διάγνωση της νόσου είναι κρίσιμη, καθώς η επαρκής θεραπεία μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξή της προλαμβάνοντας την ανάγκη για σοβαρή ιατρική παρέμβαση, αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση ή ακόμη και μεταμόσχευση. Σε πρώιμο στάδιο η διάγνωση της ΧΝΝ μπορεί να γίνει με τις συνήθεις εξετάσεις ούρων ή αίματος.

Στο πλαίσιο της φετινής εκστρατείας, η Ελληνική Νεφρολογική Εταιρία προγραμματίζει δράσεις για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού, που έχουν ως στόχο την κινητοποίηση για την πρόληψη και την καλύτερη φροντίδα των νεφρών, ειδικά στις ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως είναι τα άτομα που πάσχουν από αρτηριακή υπέρταση και σακχαρώδη διαβήτη, δύο από τις κυριότερες αιτίες εμφάνισης Χρόνιας Νεφρικής Νόσου.

Επιπλέον, παράγοντες που συμβάλλουν στην αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης της πάθησης είναι επίσης το κάπνισμα, η ανθυγιεινή διατροφή και η ανεπαρκής ενυδάτωση. Για αυτό το λόγο, η Ελληνική Νεφρολογική Εταιρία, καλεί τον καθένα από μας να συμμετάσχει στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Νεφρού με μια συμβολική κίνηση: πίνοντας ένα ποτήρι νερό και προσφέροντας άλλο ένα σε κάποιον άλλο.

«Η ενέργεια αυτή μας υπενθυμίζει πως οι νεφροί είναι ζωτικά όργανα και πως οφείλουμε να τους φροντίζουμε διατηρώντας έναν ισορροπημένο τρόπο ζωής, και παραμένοντας ενημερωμένοι για τα αίτια και τους κινδύνους της ΧΝΝ, καθώς και για την ανάγκη έγκαιρης διάγνωσης και σωστής αντιμετώπισής της» ανέφερε ο πρόεδρος της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρίας, καθηγητής Νεφρολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών, κ. Δημήτριος Γούμενος.

Διαβάστε ακόμη:

Αυτές είναι οι καλύτερες τροφές για τα νεφρά σας

Υπερκατανάλωση πρωτεϊνών: Οι άγνωστες παρενέργειες στα νεφρά σας

Νόσος του Addison: Τι είναι, αίτια και συμπτώματα

Εκπληκτικό βίντεο: Δείτε πώς μεγαλώνουν τα νεφρά