ΥΓΕΙΑ

Τι είναι η μυοκαρδιοπάθεια από την οποία έπασχε ο Παντελής Παντελίδης

Η ιατροδικαστική έκθεση νεκροψίας-νεκροτομής που διενήργησε η Ιατροδικαστής Χαρά Σπηλιοπούλου, Καθηγήτρια και Διευθύντρια του Εργαστηρίου Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, αναφέρει ότι ο αδικοχαμένος τραγουδιστής έπασχε από μυοκαρδιοπάθεια.

Τι είναι η μυοκαρδιοπάθεια από την οποία έπασχε ο Παντελής Παντελίδης

«Η μυοκαρδιοπάθεια είναι μια πάθηση του καρδιακού μυός, οφειλόμενη σε κληρονομικούς παράγοντες ή επίκτητα αίτια (τοξικές ουσίες-οινόπνευμα, μεταβολικά νοσήματα, ιοί κ.λπ.)», γράφει χαρακτηριστικά η έκθεση.

myocPANTEL12

Τι είναι η μυοκαρδιοπάθεια

Η μυοκαρδιοπάθεια χαρακτηρίζεται από ανωμαλίες του καρδιακού μυός. Υπάρχουν διάφορες μορφές μυοκαρδιοπάθειας, όπως η υπερτροφική και η συμφορητική. Η πάθηση συνεπάγεται ότι η καρδιά δυσκολεύεται να διοχετεύσει το αίμα στο υπόλοιπο σώμα και μπορεί μακροπρόθεσμα να οδηγήσει στην καρδιακή ανεπάρκεια.

Η αντιμετώπιση της μυοκαρδιοπάθειας εξαρτάται από το συγκεκριμένο τύπο της πάθησης που εκδηλώνει ένας ασθενής αλλά και από τη σοβαρότητα της πάθησης. Η φαρμακευτική αγωγή, η εμφύτευση υποστηρικτικών συσκευών και (σε σοβαρές περιπτώσεις) η μεταμόσχευση καρδιάς αποτελούν συνήθεις θεραπευτικές προσεγγίσεις.

Ποια είναι τα συμπτώματα της μυοκαρδιοπάθειας

Οι ασθενείς που βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο μυοκαρδιοπάθειας ενδέχεται να μην εκδηλώνουν εμφανή συμπτώματα. Όσο η πάθηση προχωρά, μπορεί να εμφανιστούν τα παρακάτω συμπτώματα:

- λαχάνιασμα, είτε λόγω σωματικής καταπόνησης είτε σε κατάσταση χαλάρωσης

- πρήξιμο στα πόδια, τους αστραγάλους και τα πέλματα

- πρήξιμο στην κοιλιακή χώρα, λόγω συσσώρευσης υγρών

- βήχας

- αίσθημα κόπωσης

- αρρυθμία (άστατος καρδιακός παλμός) ή ταχυπαλμία

- πόνος στο στήθος

- ζαλάδα και τάση λιποθυμίας

Ποια τα αίτια της μυοκαρδιοπάθειας

Η ακριβής αιτία εκδήλωσης της μυοκαρδιοπάθειας δεν είναι πάντοτε σαφής. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, οι γιατροί είναι σε θέση να εντοπίσουν τους παράγοντες που συνέβαλαν στην εκδήλωση της πάθησης. Μερικοί από αυτούς είναι οι εξής:

- γενετικές (κληρονομικές) παθήσεις

- χρόνια υπέρταση

- βλάβες στους ιστούς της καρδιάς λόγω εμφράγματος

- χρόνια ταχυπαλμία

- δυσλειτουργία στις βαλβίδες της καρδιάς

- μεταβολικές διαταραχές, όπως παχυσαρκία, διαταραχές του θυρεοειδούς ή διαβήτης

- διατροφικές ελλείψεις (βιταμίνες ή μέταλλα, π.χ. βιταμίνη Β1)

- επιπλοκές εγκυμοσύνης

- λοιμώξεις που προκαλούν βλάβες στην καρδιά

Μυοκαρδιοπάθεια

Μια μορφή μυοκαρδιοπάθειας είναι και η λεγόμενη αλκοολική μυοκαρδιοπάθεια, η οποία προκύπτει λόγω χρόνιας κατάχρησης αλκοόλ.

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ για μεγάλο χρονικό διάστημα έχει σαν αποτέλεσμα την αποδυνάμωση και τη συρρίκνωση του καρδιακού μυός, με αποτέλεσμα η καρδιά να αδυνατεί να διοχετεύσει το αίμα στο σώμα ως συνήθως.

Η μειωμένη ροή αίματος διαταράσσει κάθε επιμέρους βιολογική λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού.

Η αλκοολική μυοκαρδιοπάθεια είναι συνηθέστερη στους άντρες ηλικίας 35-50 ετών, ωστόσο με μικρότερη συχνότητα εμφανίζεται και στο γυναικείο πληθυσμό. Τα άτομα με αλκοολική μυοκαρδιοπάθεια έχουν συχνά ιστορικό υπερκατανάλωσης αλκοόλ για διάστημα 5 έως 15 ετών.

Πηγή: Mayo Clinic, healthline.com

Δείτε κι αυτό:

Το επίσημο ιατρικό ανακοινωθέν για τον Παντελή Παντελίδη (βίντεο)

Στον Ευαγγελισμό οι δύο κοπέλες που συνόδευαν τον αδικοχαμένο Παντελή Παντελίδη