ΥΓΕΙΑ

Μήπως είστε έγκυος και δεν το ξέρετε; Τα 10 βασικά συμπτώματα

Δεν είναι λίγες οι φορές που πολλές γυναίκες είναι σε κατάσταση εγκυμοσύνης και δεν το γνωρίζουν, είτε γιατί δεν το περιμένουν, είτε γιατί δεν έχουν κανένα χαρακτηριστικό σημάδι
Μήπως είστε έγκυος και δεν το ξέρετε; Τα 10 βασικά συμπτώματα

Δεν είναι λίγες οι φορές που πολλές γυναίκες είναι σεκατάσταση εγκυμοσύνης και δεν το γνωρίζουν, είτε γιατί δεν το περιμένουν, είτεγιατί δεν έχουν κανένα χαρακτηριστικό σημάδι.

Τα 10 πιο συχνά συμπτώματα της εγκυμοσύνης, τα οποία όμωςδεν εμφανίζονται όλα μαζί, ούτε είναι ίδια σε όλες τις γυναίκες, είναι τα εξής:

1. Ευαισθησία καιπρήξιμο στο στήθος, λόγω της απότομης αύξησης των ορμονών. Η ευαισθησία είναιπαρόμοια με την ευαισθησία του στήθους στη διάρκεια της έμμηνου ρύσης.

2. Ανεξήγητη καιέντονη κούραση. Ότι και να κάνετε, νιώθετε εξάντληση, ειδικά το πρώτο τρίμηνοτης κύησης.

3. Υπνηλία. Πιθανόν η απότομη αύξηση της προγεστερόνηςοφείλεται για το γεγονός ότι θέλετε να κοιμηθείτε από τις 9 το βράδυ.

4. Αιμορραγία«εμφύτευσης». Συχνά, μπορεί να εμφανιστεί μικρή ποσότητα αίματος πουσυμπίπτει τις ημέρες που θα έπρεπε να έρθει η περίοδος. Αυτή η αιμορραγίαοφείλεται συήθως στο γονιμοποιημένο ωάριο το οποίο προσπαθεί να εμφυτευτεί στατοιχώματα της μήτρας, τα οποία είναι πλούσια σε αιμοφόρα αγγεία. Η αιμορραγίαεμφανίζεται με τη μορφή μικρών κόκκινων ή καφέ- κόκκινων κηλίδων και διαρκείμία μέρα ή το πολύ δύο. Αν συνυπάρχει και ασυνήθιστος πόνος, η γυναικα θαπρέπει να επικοινωνήσει με γιατρό, γιατί ο πόνος μπορεί να είναι σημάδιεξωμήτριας κύησης.

5. Ναυτία και εμετός. Τα κλασικά συμπτώματα της εγκυμοσύνης, που χαρακτηρίζουν τοπρώτο τρίμηνο της κύησης, στις περισσότερες γυναίκες.

Στις περισσότερες περιπτώσεις τα συμπτώματα υποχωρούν ότανξεκινάει το δεύτερο τρίμηνο, αλλά σε κάποιες γυναίκες επιμένουν, ειδικά οιεμετοί.

6. Απέχθεια σεμυρωδιές. Η αυξημένη ευαισθησία της όσφρησης σε κάποιες μυρωδιές, μπορεί ναπροκαλέσει ακόμα και εμετό. Το σύμπτωμα αυτό πιθανόν να οφείλεται στη ραγδαίααύξηση των οιστρογόνων.

7. Κοιλιακόςμετεωρισμός. Οι ορμονικές αλλαγές μπορεί να προκαλέσουν έντονο αίσθημαμετεωρισμού. Και γι αυτό το λόγο, μπορεί τα ρούχα σας να μην εφαρμόζουν όπωςπριν, παρά το γεγονός ότι ακόμα η μήτρα είναι μικρή και δεν έχει αρχίσει ναμεγαλώνει.

8. Συχνουρία. Η συχνοουρία, είναι σύμπτωμα όλης της περιόδου τηςεγκυμοσύνης και οφείλεται στο γεγονός ότι λόγω της κύησης αυξάνεται απότομα ηποσότητα του αίματος και άλλων σωματικών υγρών, κι αυτό οδηγεί σε αύξηση τηςροής από τα νεφρά προς την ουροδόχο κύστη σας.

9. Απουσία περιόδου. Το πρώτο και βασικό σύμπτωμα της εγκυμοσύνης. Εάν συνήθωςδεν έχετε διαταραχές στην περίοδο και ξαφνικά υπάρχει σημαντική καθυστέρηση θαπρέπει να υποψιαστείτε και να κάνετε ένα τεστ εγκυμοσύνης,. Εάν, ο κύκλος σαςδεν είναι σταθερός ή εάν δεν κρατάτε ημερολόγιο με τις περιόδους, τότε, ταυπόλοιπα συμπτώματα θα πρέπει να σας κινητοποιήσουν.

10. Υψηλή θερμοκρασία. Η λίγο αυξημένη θερμοκρασία του σώματος για τουλάχιστον 2-3εβδομάδες, είναι ένδειξη εγκυμοσύνης.