ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος προστάτη: Δείτε αν κινδυνεύετε χρησιμοποιώντας μια μεζούρα

Οι άντρες με μεγάλη περίμετρο μέσης διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη, δείχνει μια νέα έρευνα που παρουσιάστηκε στην πρόσφατη Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής για την Παχυσαρκία, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης διαπίστωσαν ότι για κάθε 10 επιπλέον εκατοστά στην περίμετρο της μέσης ο κίνδυνος καρκίνου του προστάτη αυξάνεται κατά 13%, ενώ ο κίνδυνος θανάτου από τη νόσο αυξάνεται κατά 18%.

Καρκίνος προστάτη: Δείτε αν κινδυνεύετε χρησιμοποιώντας μια μεζούρα

Η υπερβολική συσσώρευση λίπους γύρω από τη μέση αποτελεί βασικό δείκτη για την αξιολόγηση του κινδύνου μεταβολικού συνδρόμου, ένα σύνολο παθήσεων όπως η υπέρταση, το αυξημένο σάκχαρο και η αυξημένη χοληστερόλη, το οποίο συνδέεται με αυξημένες πιθανότητες για καρδιοπάθεια και ορισμένες μορφές καρκίνου. Παράλληλα, το μεταβολικό σύνδρομο συμβάλλει στην αντίσταση στην ινσουλίνη.

bigstock Male Beauty 11138039

Η αντίσταση στην ινσουλίνη συνεπάγεται ότι ο οργανισμός δεν μπορεί να απορροφήσει σωστά την ορμόνη, με αποτέλεσμα το σάκχαρο να παραμένει μονίμως σε υψηλά επίπεδα και μακροπρόθεσμα να είναι αυξημένες οι πιθανότητες εκδήλωσης διαβήτη ή προδιαβήτη. Εκτός αυτού, όμως, αυξάνονται και οι πιθανότητες εκδήλωσης καρκίνου, καθώς η αντίσταση στην ινσουλίνη φαίνεται να συνδέεται με αύξηση στον αριθμό ορισμένων υποδοχέων που βρίσκονται στην επιφάνεια των κυττάρων. Οι εν λόγω υποδοχείς εντοπίζουν συγκεκριμένες ορμόνες –όπως η ινσουλίνη– και αντιδρούν σε αυτές. Η αύξηση στον αριθμό των υποδοχέων μπορεί με τη σειρά της να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό των κυττάρων, μια διαδικασία που οδηγεί στην ανάπτυξη καρκίνου.

Ακόμη και για τους άντρες που δεν υπερβαίνουν τα όρια του φυσιολογικού Δείκτη Μάζας Σώματος, η συσσώρευση λίπους στην κοιλιά ενδέχεται να αυξήσει τον κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου του προστάτη.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θέτει ως ανώτατο όριο για την περίμετρο της μέσης τα 94 εκατοστά. Οποιαδήποτε αύξηση πέραν αυτού του ορίου αυξάνει σημαντικά των κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών για την υγεία.

Δείτε κι αυτό:

Καρκίνος του προστάτη: Τα πρώιμα συμπτώματα που οι περισσότεροι άνδρες αγνοούν

Καρκίνος του προστάτη: Οι τροφές που αυξάνουν την επιθετικότητα της ασθένειας

Καρκίνος προστάτη: Σε ποια ποσότητα μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου οι ξηροί καρποί