ΥΓΕΙΑ

Ώρες ύπνου & οδήγηση: Πότε αυξάνεται κατά 11 φορές ο κίνδυνος τροχαίου!

Εκτιμάται ότι τουλάχιστον το ένα τρίτο των ανθρώπων κοιμούνται λιγότερες από επτά ώρες, πράγμα που καθιστά πολλούς από αυτούς πιο επιρρεπείς σε τροχαίο.

Ώρες ύπνου & οδήγηση: Πότε αυξάνεται κατά 11 φορές ο κίνδυνος τροχαίου!

Ο αμερικανικός οργανισμός AAA Foundation for Traffic Safety (Ίδρυμα Οδικής Ασφάλειας) ρίχνει φως στον κρίσιμο ρόλο που παίζει ο ύπνος στη ζωή μας και τα στοιχεία είναι εντυπωσιακά.

Η μελέτη εξέτασε δεδομένα από σχεδόν 4.600 σοβαρά τροχαία ατυχήματα που είχαν αναφερθεί στην αστυνομία και είχε απαιτηθεί η συνδρομή ιατρικού προσωπικού, ενώ τουλάχιστον ένα από τα οχήματα είχε απομακρυνθεί με γερανό.

Η αμερικανική τροχαία κατέγραψε τα χαρακτηριστικά των οδηγών και την ποσότητα του ύπνου τις τελευταίες 24 ώρες πριν από το ατύχημα, καθώς και τυχόν αλλαγές στις συνήθειες του ύπνου τις προηγούμενες ημέρες. Όσο λιγότερο κοιμόταν ένας οδηγός τόσο περισσότερο κινδύνευε να προκαλέσει τροχαίο.

Ο επικεφαλής της έρευνας Brian Tefft, επιστημονικός συνεργάτης του αμερικανικού Ιδρύματος Οδικής Ασφάλειας, αναφέρει ότι οι κίνδυνοι από την οδήγηση υπό την επήρεια κόπωσης και υπνηλίας «είναι υποτιμημένοι».

bigstock Driver After Car Crash 68729233

Ο ανεπαρκής ύπνος επιβραδύνει το χρόνο αντίδρασης, μειώνει την ακρίβεια των αντιδράσεων και οδηγεί σε παρατεταμένη διαταραχή της προσοχής. Αν κάποιος κοιμηθεί λιγότερες από 4 ώρες το βράδυ, έχει πάνω από 11 φορές περισσότερες πιθανότητες να προκαλέσει τροχαίο ατύχημα σε σχέση με τους οδηγούς που κοιμούνται επαρκώς.

Η έκθεση διαπίστωσε ότι για μια περίοδο 24 ωρών, ο κίνδυνος τροχαίου ατυχήματος για τους οδηγούς που στερούνται ύπνου σε σχέση με αυτούς που κοιμούνται επαρκώς τη νύχτα, δηλαδή 7-8 ώρες, είναι:

6-7 ώρες ύπνου: 1,3 φορές ο κίνδυνος σύγκρουσης
5-6 ώρες ύπνου: 1,9 φορές τον κίνδυνο σύγκρουσης
4-5 ώρες ύπνο: 4,3 φορές τον κίνδυνο σύγκρουσης
Λιγότερο από 4 ώρες ύπνου: 11,5 φορές ο κίνδυνος σύγκρουσης

Ο Tefft ανέφερε ότι τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι οι οδηγοί που συνήθως κοιμούνται λιγότερο από 5 ώρες την ημέρα, οι οδηγοί που έχουν κοιμηθεί για λιγότερο από 7 ώρες τις τελευταίες 24 ώρες, και οι οδηγοί που έχουν κοιμηθεί έστω και 1 ώρα λιγότερο από το συνηθισμένο χρόνο τις τελευταίες 24 ώρες έχουν αυξημένα ποσοστά για τροχαίο ατύχημα.

Ο εκτιμώμενος κίνδυνος για τροχαίο ατύχημα μετά από 4-5 ώρες ύπνου ήταν παρόμοιος με τον κίνδυνο που προκύπτει όταν κάποιος οδηγεί έχοντας στο αίμα του ποσότητα αλκοόλ λίγο παραπάνω από το νόμιμο όριο στις ΗΠΑ.

Η μελέτη κατέληξε στη διαπίστωση ότι οι νέοι και οι μεγαλύτερης ηλικίας οδηγοί ήταν αυτοί που εμπλέκονταν συχνότερα σε τροχαία λόγω υπνηλίας. Οι οδηγοί που δεν ευθύνονταν για τα τροχαία ήταν κυρίως οι μεσήλικες.

Διαβάστε επίσης:

Μήπως δεν κοιμάστε αρκετά; Κάντε το τεστ των 5΄΄