ΥΓΕΙΑ

Πόσες επιπλέον θερμίδες «καίμε» όταν κάνει πολύ κρύο;

Ο χιονιάς και το πολικό ψύχος έχουν μια παράδοξη αλλά ιδιαίτερα ευχάριστη «παρενέργεια» στο ανθρώπινο σώμα, αφού το αναγκάζουν να δαπανήσει μεγαλύτερα ποσά ενέργειας, δηλαδή θερμίδες.

Πόσες επιπλέον θερμίδες «καίμε» όταν κάνει πολύ κρύο;

Μελέτες έχουν υποδείξει πως όταν το σώμα εκτίθεται στο κρύο αυξάνονται τα αποθέματα καφέ λίπους, το οποίο θεωρείται καλό (σε αντίθεση με το λευκό λίπος), αφού δεν αποθηκεύει αλλά καταναλώνει ενέργεια. Παράλληλα, οι χαμηλές θερμοκρασίες προωθούν την απελευθέρωση μιας ορμόνης που ονομάζεται ιριζίνη και η οποία μετατρέπει τα λευκά λιποκύτταρα σε καφέ και επίσης αποτρέπει τον σχηματισμό νέου λιπώδους ιστού.

Στο παρακάτω βίντεο της Αμερικανής Χημικής Εταιρείας αναλύεται πώς ακριβώς το κρύο βοηθά το ανθρώπινο σώμα να «κάψει» επιπλέον θερμίδες.

Σύμφωνα με το βίντεο, η παραμονή για μόλις 15 λεπτά σε κάποιο εξωτερικό χώρο όπου επικρατούν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες οδηγεί σε ενεργειακή (θερμιδική) δαπάνη ίση με 1 ώρα γυμναστικής!

Βέβαια, σε καμία περίπτωση δεν προτείνεται να αντικαταστήσετε τη γυμναστική με το... τουρτούρισμα, μπορείτε όμως να επωφεληθείτε από τα χειμερινά σπορ ή τα παιχνίδια στο χιόνι για να κάψετε μερικές έξτρα θερμίδες.

Δείτε κι αυτό:

Ένας έξυπνος τρόπος να καίτε λίπος ενώ κοιμάστε!