ΥΓΕΙΑ

Πότε αρχίζει να γερνά το γυναικείο μυαλό;

Η μνήμη φθίνει με την πάροδο των χρόνων, αλλά και εξαιτίας παραγόντων που σχετίζονται με την κατάσταση της γενικότερης υγείας.

Πότε αρχίζει να γερνά το γυναικείο μυαλό;

Σε ότι αφορά τις γυναίκες, το στάδιο της εμμηνόπαυσης φαίνεται ότι αποτελεί ορόσημο και για την κατάσταση της μνήμης.

Ερευνητές του UCLA που παρακολούθησαν ομάδα υγιών γυναικών για 10 χρόνια μετά την εμμηνόπαυση, ανακάλυψαν ότι η μέση πτώση της ικανότητας νοητικής επεξεργασίας ήταν 5% για το συγκεκριμένο διάστημα.

bigstock Don t Forget Notice Reminder W 145657385

Η ταχύτητα νοητικής επεξεργασίας, που περιλαμβάνει ταχύτητα αντίληψης και αντίδρασης, έδειξε μέση υποχώρηση 1% κάθε 2 χρόνια, ενώ η λεκτική μνήμη υποχώρησε κατά μέσο όρο κατά 1% κάθε 5 χρόνια.

Οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία για περισσότερες από 2.000 υγιείς γυναίκες, οι οποίες εξετάζονταν τακτικά σε διάστημα αρκετών χρόνων για να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι η νοητική τους υγεία ξεκινά να φθίνει από την ηλικία των 50 ετών.

Οι γυναίκες που διανύουν τη δεκαετία των 40 ή 50, οι οποίες θεωρούν ότι ξεχνούν πιο συχνά ή ότι είναι πιο αργές στις αντιδράσεις τους, μπορεί ενδεχομένως να εμφανίζουν συνήθη γήρανση, ανάλογη με τη σταδιακή επιβράδυνση του χρόνου σωματικής αντίδρασης, της ταχύτητας τρεξίματος, του μεταβολικού ρυθμού και άλλων πτώσεων που εμφανίζονται σε όλους στη μέση ηλικία, σημειώνουν οι ειδικοί.

Διαβάστε επίσης:

Μνήμη: Με ποια άσκηση θα την τονώσετε