ΥΓΕΙΑ

Αρσενικό στο ρύζι: 5 τρόποι για να προστατευτείτε εσείς και η οικογένειά σας

Παρά τα πολλά του πλεονεκτήματα, το ρύζι κρύβει ένα σοβαρό κίνδυνο για την υγεία: το αρσενικό.

Αρσενικό στο ρύζι: 5 τρόποι για να προστατευτείτε εσείς και η οικογένειά σας

Πρόκειται για ένα χημικό στοιχείο που έχει συνδεθεί με πολλούς καρκίνους, όπως του δέρματος, της ουροδόχου κύστης, των πνευμόνων, του νεφρού και του ήπατος, και είναι ένα από τα χειρότερα δηλητήρια που κρύβονται στο σπίτι σας.

Το πιο ανησυχητικό είναι ότι τα παιδιά διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από την έκθεσή τους στο αρσενικό του ρυζιού.

«Τα βρέφη και τα μικρά παιδιά εκτίθενται 2-3 φορές περισσότερο στο αρσενικό απ’ ότι οι ενήλικες», σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση Παιδιατρικής Γαστρεντερολογίας, Ηπατολογίας και Διατροφής.

Για να αποφύγετε την έκθεση στο αρσενικό του ρυζιού, οι ερευνητές συμβουλεύουν τα εξής:

Αποφεύγετε το γάλα ρυζιού

Το γάλα ρυζιού δίνεται συχνά ως υποκατάστατο του γάλακτος. Δυστυχώς το γάλα ρυζιού φτιάχνεται από πίτουρο ρυζιού, το προϊόν που μένει μετά την αποφλοίωσή του, που είναι το πιο τοξικό μέρος του ρυζιού. Έρευνες που έχουν γίνει για το αρσενικό στο μητρικό γάλα, το αγελαδινό γάλα και το γάλα ρυζιού, έδειξαν ότι το μητρικό γάλα είναι σε ποσοστό 80% απαλλαγμένο από αρσενικό, το αγελαδινό γάλα έχει τριπλάσιο ποσοστό αρσενικού από το μητρικό, ενώ το γάλα ρυζιού έχει 15 φορές περισσότερο αρσενικό από το αγελαδινό.

rice milk 1000

Αποφεύγετε το αρσενικό στην παιδική διατροφή

Το ρύζι αποτελεί μία διαδεδομένη πηγή υδατανθράκων στο στάδιο του απογαλακτισμού λόγω της ήπιας γεύσης του, της θρεπτικής του αξίας και του ότι δεν προκαλεί αλλεργίες. Αυτό όμως αυξάνει τον κίνδυνο έκθεσης στο αρσενικό, ειδικά για τα παιδιά που πάσχουν από δυσανεξία στη γλουτένη ή άλλες τροφικές αλλεργίες.

Αντί για δημητριακά ρυζιού, οι ειδικοί προτείνουν να δίνετε στο παιδί πορτοκαλί λαχανικά, όπως κολοκύθα και γλυκοπατάτα. Γενικά, τα μαλακά φρούτα και λαχανικά, αλλά και το κρέας είναι εξαιρετικές πηγές θρεπτικών συστατικών για τα μωρά που απογαλακτίζονται.

baby food 1000

Προσοχή στο μαγείρεμα

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το μαγείρεμα του ρυζιού σε μη μολυσμένο νερό μειώνει την περιεκτικότητα του ρυζιού σε αρσενικό, όπως και το μαγείρεμά του σε καφετιέρα. Σημειώνουν ακόμη ότι καλό πλύσιμο του ρυζιού μπορεί να μειώσει το αρσενικό στο ρύζι κατά 30-40%.

cooking rice 1000

Αντικαταστήστε το

Το αρσενικό υπάρχει στο έδαφος λόγω των φυτοφαρμάκων που καταλήγουν σε αυτό. Έτσι το απορροφούν οι ρίζες των φυτών. Η ρίζα του ρυζιού είναι ιδιαίτερα αποδοτική στην απορρόφηση του στοιχείου. Το αρσενικό βρίσκεται κυρίως στην εξωτερική φλούδα του ρυζιού γι’ αυτό το καφέ ρύζι έχει περισσότερη ποσότητα από το λευκό (για να γίνει το ρύζι άσπρο απομακρύνεται ο εξωτερικός φλοιός του). Σε κάθε κιλό ωμού ρυζιού, υπάρχουν 1 έως 4 χιλιοστόγραμμα αρσενικού, ενώ το σιτάρι και το κριθάρι, έχουν πολύ χαμηλότερη περιεκτικότητα, από 0,03 έως 0,8 χιλιοστόγραμμα αρσενικού ανά κιλό.

toddler drinking formula 1000

Αποφεύγετε τα γλυκά

Το σιρόπι από καστανό ρύζι χρησιμοποιείται ευρέως για τη γλύκανση παιδικών τροφών. Έχει όμως 20 φορές περισσότερο αρσενικό από άλλα μέσα γλύκανσης.

Διαβάστε επίσης:

Αρσενικό στο ρύζι: Με ποια μέθοδο μαγειρέματος θα το απομακρύνετε

Προσοχή στο ξαναζεσταμένο ρύζι... Οι ειδικοί εξηγούν τους κινδύνους