ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αρσενικό στο ρύζι: Με ποια μέθοδο μαγειρέματος θα το απομακρύνετε

Εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο θέτουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο επειδή μαγειρεύουν το ρύζι με λάθος τρόπο, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Αρσενικό στο ρύζι: Με ποια μέθοδο μαγειρέματος θα το απομακρύνετε

Πειράματα δείχνουν ότι μια συνήθης μέθοδος μαγειρέματος του ρυζιού, το βράσιμο σε ρηχό σκεύος με λίγο νερό, είναι πιο πιθανό να οδηγήσει σε έκθεση σε ίχνη αρσενικού, ενός δηλητηρίου που μολύνει το ρύζι κατά την καλλιέργειά του λόγω βιομηχανικών τοξινών και παρασιτοκτόνων.

Το αρσενικό συνδέεται με ευρύ φάσμα προβλημάτων υγείας, όπως η καρδιοπάθεια, ο διαβήτης, ο καρκίνος και οι διαταραχές ανάπτυξης.

Μέχρι τώρα οι ειδικοί πίστευαν πως όταν το ρύζι μαγειρεύεται απομακρύνεται κάθε ίχνος του χημικού στοιχείου, όμως τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι δυστυχώς τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά...

bigstock bowl full of rice 113239355

Ο Άντι Μέχαργκ, καθηγητής επιστημών βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κουίνς, στο Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας, δοκίμασε τρεις διαφορετικές μεθόδους μαγειρέματος ώστε να διαπιστώσει ποια απομακρύνει αποτελεσματικότερα το αρσενικό από το ρύζι. Η δοκιμή έγινε στο πλαίσιο της εκπομπής Trust Me, I’m a Doctor του BBC.

Μέθοδος 1

Ο καθηγητής χρησιμοποίησε νερό και ρύζι σε αναλογία 2:1 (δύο φλιτζάνια νερό για ένα φλιτζάνι ρύζι) αφήνοντας το νερό να εξατμιστεί σταδιακά. Αυτή είναι η μέθοδος που χρησιμοποιούν σήμερα οι περισσότεροι. Το αποτέλεσμα ήταν να παραμείνει στο ρύζι η μεγαλύτερη ποσότητα αρσενικού.

Μέθοδος 2

Ο καθηγητής χρησιμοποίησε νερό και ρύζι σε αναλογία 5:1 (πέντε φλιτζάνια νερό για ένα φλιτζάνι ρύζι) βράζοντας το ρύζι και σουρώνοντάς το όταν ήταν έτοιμο, όπως συνηθίζουμε να κάνουμε με τα μακαρόνια. Με αυτή τη μέθοδο η ποσότητα αρσενικού μειώθηκε αισθητά, συγκεκριμένα κατά 50%.

Μέθοδος 3

Ο καθηγητής άφησε το ρύζι σε ένα μπολ με νερό όλη νύχτα πριν το βράσει. Με αυτόν τον τρόπο κατάφερε να μειώσει την παρουσία του αρσενικού σε ποσοστό 80%.

Καλό είναι λοιπόν να αφήνετε το ρύζι να μουλιάσει αποβραδίς και την επομένη να το μαγειρεύετε χρησιμοποιώντας αρκετό φρέσκο νερό.

Δείτε κι αυτό:

Οι τροφές με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αρσενικό

Ρύζι: Το τρικ για να μειώσετε τις θερμίδες του στο μισό!