ΥΓΕΙΑ

Βιταμίνη D: Πόσο βοηθά στην αντιμετώπιση του κρυολογήματος στα παιδιά;

Η βιταμίνη D συντίθεται με την έκθεση στον ήλιο και λαμβάνεται μέσω κάποιων τροφών και συμπληρωμάτων διατροφής.

Βιταμίνη D: Πόσο βοηθά στην αντιμετώπιση του κρυολογήματος στα παιδιά;

Τα τελευταία χρόνια πιστεύεται ότι μπορεί να προλάβει ή να μειώσει τη σοβαρότητα του κοινού κρυολογήματος και άλλων λοιμώξεων του αναπνευστικού στα παιδιά.

Νέα καναδική μελέτη υποστηρίζει ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο και ότι οι υψηλές δόσεις βιταμίνης D δεν προστατεύουν τελικά τα παιδιά από το κοινό κρυολόγημα

Οι καναδοί ερευνητές χορήγησαν σε 350 υγιή νήπια την βασική δοσολογία των 400 IU/ημέρα και σε μια άλλη ομάδα επίσης 350 υγιών παιδιών 2.000 IU/ημέρα βιταμίνης D.

vitamind2

Τα παιδιά ξεκίνησαν να παίρνουν την βιταμίνη στις αρχές του φθινοπώρου και μέχρι την άνοιξη. Όσα είχαν πάρει τη βασική δόση είχαν κατά μέσο όρο 1,91 κρυολογήματα κατά τη διάρκεια του χειμώνα, έναντι 1,97 κρυολογημάτων μεταξύ των παιδιών που πήραν την υψηλότερη δοσολογία των 2.000 IU/ημέρα.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή Δρα Τζόναθαν Μαγκουάιρ από το Νοσοκομείο St. Michael's στο Τορόντο, αυτή η διαφορά στατιστικά δεν θεωρείται σημαντική.

«Καταρρίπτεται ένας ακόμη μύθος ότι όσο περισσότερο τόσο καλύτερα. Τα ευρήματά μας δεν υποστηρίζουν την χορήγηση υψηλών δόσεων βιταμίνης D στην πρόληψη των λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού στα παιδιά» προσθέτει.

Ο Δρ Πήτερ Ρίτσελ από το Νοσοκομείο του Βόρειου Γουέτσεστερ της Νέας Υόρκης σημειώνει ότι «ενώ η υψηλή δόση βιταμίνης D δεν είναι επιβλαβής, δεν υπάρχουν καταληκτικά στοιχεία ότι κάνει σημαντική διαφορά στην διαχείριση των λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού σε ασθενείς ανεξαρτήτου ηλικίας».

Ο Δρ Μάικλ Γκρόσσο, πρόεδρος Παιδιατρικής στο Νοσοκομείο Huntington της Νέας Υόρκης χαρακτηρίζει «επιστημονικά σωστά» τα συμπεράσματα της μελέτης αλλά τονίζει πως «η έρευνα δεν αποδεικνύει ότι υπάρχει επίδραση της βιταμίνης D στην μείωση των αναπνευστικών λοιμώξεων». Και καταλήγει λέγοντας ότι είναι προτιμότερο να επενδύουμε χρόνο στην τήρηση των κανόνων υγιεινής των χεριών ως αποτελεσματικότερο μέσο πρόληψης του κοινού κρυολογήματος στα παιδιά.

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American Medical Association.

Διαβάστε επίσης:

Γρίπη vs. κρυολόγημα: Πώς θα ξεχωρίσετε τα συμπτώματα

Οι κακές συνήθειες που ανοίγουν το δρόμο στο... κρυολόγημα