ΥΓΕΙΑ

Οι κακές συνήθειες που ανοίγουν το δρόμο στο... κρυολόγημα

Όλοι γύρω σας βήχουν και φτερνίζονται ασταμάτητα, οπότε είναι λογικό να αισθάνεστε “καταδικασμένοι” να κολλήσετε κάποιο κρυολόγημα ή γρίπη...

Οι κακές συνήθειες που ανοίγουν το δρόμο στο... κρυολόγημα

Λάθος! Μπορείτε να προστατευτείτε και να περάσετε... αλώβητοι το χειμώνα εάν κόψετε τις παρακάτω κακές συνήθειες που σας κάνουν επιρρεπείς στους παθογόνους μικροοργανισμούς.

1. Πλένετε πρόχειρα τα χέρια σας

Λίγο νερό και λίγο τρίψιμο των χεριών, σκούπισμα με λίγο χαρτί και τέλος. Εάν νομίζετε ότι αυτό αρκεί για να διώξετε τα μικρόβια από τα χέρια σας κάνετε λάθος! Το καλό πλύσιμο των χεριών είναι η πρώτη γραμμή άμυνας απέναντι στους ιούς. Πλύνετε τα χέρια σας με άφθονο κρύο νερό και σαπούνι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα και σκουπίστε καλά με χαρτί πριν καν σκεφτείτε να βγείτε από την τουαλέτα.

2. Αγγίζετε το πρόσωπό σας

Πολλές φορές αγγίζουμε αυθόρμητα το πρόσωπό μας, χωρίς φυσικά να έχουμε προηγουμένως πλύνει τα χέρια μας, δίνοντας στα μικρόβια ένα εύκολο “πέρασμα” στον οργανισμό μας διά μέσου των ματιών, της μύτης και του στόματος.

3. Κοιμάστε λίγο

Πρόσφατη επιστημονική μελέτη έδειξε ότι τα άτομα που κοιμούνται λίγο –λιγότερες από 6 ώρες κάθε βράδυ– διατρέχουν τετραπλάσιο κίνδυνο να κολλήσουν κάποιον από τους ιούς που προκαλούν το κρυολόγημα σε σύγκριση με άτομα που κοιμούνται 7 ή και περισσότερες ώρες.

4. Δεν αντιμετωπίζετε επαρκώς το στρες

Μια μέρα γεμάτη υποχρεώσεις και πιεστικές προθεσμίες δεν πρόκειται να σας “ρίξει”, όμως το χρόνιο στρες έχει αποδεδειγμένα σοβαρό αντίκτυπο στο ανοσοποιητικό σύστημα. Βρείτε χρόνο για χαλάρωση και ευχάριστες δραστηριότητες ώστε να μη σας καταβάλει το στρες της καθημερινότητας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ