ΥΓΕΙΑ

Γρίπη vs. κρυολόγημα: Πώς θα ξεχωρίσετε τα συμπτώματα

Τόσο η γρίπη όσο και το κρυολόγημα οφείλονται σε λοίμωξη από ιούς και πλήττουν το αναπνευστικό σύστημα. Πώς μπορούμε να ξεχωρίσουμε ένα επεισόδιο γρίπης από ένα επεισόδιο κοινού κρυολογήματος με βάση τα συμπτώματα που εκδηλώνονται σε κάθε περίπτωση;

Γρίπη vs. κρυολόγημα: Πώς θα ξεχωρίσετε τα συμπτώματα

Σε γενικές γραμμές παρατηρούνται ομοιότητες στη συμπτωματολογία της γρίπης και του κρυολογήματος. Μια βασική διαφορά ανάμεσα στις δύο περιπτώσεις είναι η ένταση των συμπτωμάτων, με τη γρίπη να είναι συνήθως πιο επιβαρυντική από το κοινό κρυολόγημα. Επίσης, οι πιθανότητες επιπλοκών είναι σχεδόν ανύπαρκτες σε περίπτωση κρυολογήματος, ενώ δεν ισχύει το ίδιο για τη γρίπη.

Κρυολόγημα

Το κρυολόγημα είναι μια ήπια λοίμωξη του αναπνευστικού που συνεπάγεται ένα γενικευμένο αίσθημα αδιαθεσίας για μερικές ημέρες. Τα συνηθέστερα συμπτώματα του κρυολογήματος είναι τα εξής:

- καταρροή ή ρινική συμφόρηση

- πονόλαιμος

- φτάρνισμα

- δέκατα ή χαμηλός πυρετός

- βήχας

- πονοκέφαλος ή πόνοι στο σώμα

- ήπιο αίσθημα κούρασης

Το κρυολόγημα αντιμετωπίζεται με αποσυμφορητικά, παυσίπονα και/ή αντιπυρετικά.

bigstock Sick young woman in bed at hom 118110938

Γρίπη

Τα συμπτώματα της γρίπης μοιάζουν με αυτά του κρυολογήματος, είναι όμως πιο έντονα και διαρκούν περισσότερες ημέρες (έως και αρκετές εβδομάδες). Επίσης, η γρίπη μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές όπως η πνευμονία. Τα συνηθέστερα συμπτώματα της γρίπης είναι τα εξής:

- ξηρός, έντονος βήχας

- ήπιος έως υψηλός πυρετός

- πονόλαιμος

- ρίγη

- έντονοι μυϊκοί πόνοι ή πόνοι στο σώμα

- πονοκέφαλος

- έντονη κόπωση (που διαρκεί έως και δύο εβδομάδες)

Η γρίπη αντιμετωπίζεται με αποσυμφορητικά, παυσίπονα και/ή αντιπυρετικά, αντιβηχικά και/ή συνταγογραφούμενη αντι-ιική αγωγή.

Πότε να επισκεφτείτε τον γιατρό

Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας εάν εκδηλώνετε συμπτώματα γρίπης ή κρυολογήματος που συνοδεύονται από: επίμονο πυρετό (πάνω από τρεις ημέρες), πόνο κατά την κατάποση, επίμονο βήχα (πάνω από δύο με τρεις εβδομάδες), επίμονη ρινική συμφόρηση και πονοκέφαλο (πάνω από μία εβδομάδα).

Πηγή: Medical Daily, WebMD

Δείτε κι αυτό:

Κρυολόγημα: Βασικά tips για να μην κολλήσετε

Τι τρώμε όταν έχουμε κρυολόγημα ή πυρετό

Βουλωμένη μύτη; Δύο έξυπνα τρικ για να αναπνεύσετε ελεύθερα! (βίντεο)