ΥΓΕΙΑ

Τσούξιμο στην ούρηση: 5 πιθανές αιτίες

Το αίσθημα «καψίματος» κατά την ούρηση είναι ένα πολύ κοινό σύμπτωμα που μπορεί να αποδοθεί σε πολλές διαφορετικές αιτίες, από λοιμώξεις έως την έντονη άσκηση.

Τσούξιμο στην ούρηση: 5 πιθανές αιτίες

Δείτε ποιες είναι οι πιο συνηθισμένες από αυτές.

1. Σεξ

Το δέρμα και οι ιστοί των γεννητικών οργάνων, ιδιαίτερα στις γυναίκες, παρουσιάζουν μεγάλη ευαισθησία κι έτσι οι τριβές από τη σεξουαλική επαφή ενδέχεται να οδηγήσουν σε πρόσκαιρες φλεγμονές, οι οποίες με τη σειρά τους ευθύνονται για το τσούξιμο. Επίσης, το σεξ μπορεί να προκαλέσει μικροεκδορές στα γεννητικά όργανα, δηλαδή μικροσκοπικές πληγές, τις οποίες ερεθίζουν τα ούρα προκαλώντας ενόχληση. Τέλος, το τσούξιμο μπορεί να οφείλεται σε ευαισθησία ή αλλεργία στο προφυλακτικό, στο λιπαντικό ή σε κάποιο σπερματοκτόνο.

bigstock Intimate Young Couple On Bed E 161153201

2. Ουρολοίμωξη

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της ουρολοίμωξης είναι το τσούξιμο κατά την ούρηση, η επιτακτική ούρηση και η συχνουρία. Αφού ο γιατρός επιβεβαιώσει τη λοίμωξη με ανάλυση ούρων, θα χορηγήσει αντιβίωση για την αντιμετώπισή της. Η μεγάλη κατανάλωση υγρών –κυρίως νερού– επίσης βοηθά να αντιμετωπιστεί ταχύτερα η λοίμωξη.

3. Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

Δύο ΣΜΝ που συχνά προκαλούν τσούξιμο στην ούρηση είναι η γονόρροια και τα χλαμύδια, αν και σε πολλές περιπτώσεις η λοίμωξη μπορεί να μην προκαλεί καθόλου συμπτώματα. Η εξέταση από τον γιατρό είναι απαραίτητη ώστε να γίνει σωστή διάγνωση και κατ’ επέκταση να χορηγηθεί η κατάλληλη θεραπεία.

4. Έντονη γυμναστική

Κατά τη διάρκεια της σωματικής άσκησης, οι μύες που εξασκούμε συσπώνται και αποτέλεσμα της διαδικασίας αυτής είναι η παραγωγή θερμότητας. Όσο πιο έντονη είναι η άσκηση, τόσο περισσότερο αυξάνεται η θερμοκρασία του σώματος άρα και η θερμοκρασία των σωματικών υγρών, συμπεριλαμβανομένων των υγρών που βρίσκονται αποθηκευμένα στην ουροδόχο κύστη. Αν λοιπόν επισκεφτείτε την τουαλέτα αμέσως μετά την προπόνησή σας, ίσως έχετε μια ελαφριά αίσθηση καψίματος.

5. Μπάνιο στη θάλασσα

Αν «παγιδευτούν» μέσα στο μαγιό, το αλάτι του θαλασσινού νερού και η άμμος της παραλίας ενδέχεται να προκαλέσουν ερεθισμούς, ενώ το βρεγμένο μαγιό διευκολύνει την ανάπτυξη των βακτηρίων στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, αυξάνοντας τον κίνδυνο λοίμωξης. Προστατευτείτε από δυσάρεστα συμπτώματα όπως το τσούξιμο αλλάζοντας μαγιό αμέσως μόλις βγείτε από τη θάλασσα.

Πηγή: womenshealthmag.com

Δείτε κι αυτό:

Ουρολοιμώξεις: Οι 8 κοινές αιτίες που τις προκαλούν

Τι πρέπει να βγάλετε από τη διατροφή σας αν έχετε... υπερδραστήρια κύστη