ΥΓΕΙΑ

Διατροφή και καρκίνος: Κινδυνεύουν ακόμη και οι αδύνατοι!

Η κοινή λογική λέει ότι πρέπει να προσέχουν τη διατροφή τους κυρίως τα άτομα που έχουν παραπανίσια κιλά, ωστόσο τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι δεν τη «γλιτώνουν» ούτε οι αδύνατοι από τις διατροφικές ατασθαλίες.

Διατροφή και καρκίνος: Κινδυνεύουν ακόμη και οι αδύνατοι!

Η διατροφή είναι γνωστό ότι παίζει ρόλο στην εκδήλωση του καρκίνου. Εκτιμάται ότι ένα 30% όλων των καρκίνων θα μπορούσαν να προληφθούν μέσω των κατάλληλων διατροφικών προσαρμογών. Αν και ο κίνδυνος για ορισμένες μορφές καρκίνου στους παχύσαρκους είναι αποδεδειγμένος, οι επιστήμονες μέχρι σήμερα δεν γνώριζαν ποιο ρόλο παίζει η ενεργειακή πυκνότητα των τροφών (DED) στην εκδήλωση της νόσου.

Η ενεργειακή πυκνότητα είναι ένας δείκτης που αξιολογεί πόσες θερμίδες αποδίδει κάθε τρόφιμο ανά γραμμάριο βάρους. Για παράδειγμα, τα φρούτα και τα λαχανικά θεωρείται πως έχουν χαμηλή ενεργειακή πυκνότητα λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς τους σε νερό, ενώ τροφές με πολλά λιπαρά και λίγο νερό –όπως τα μπισκότα, τα γλυκά, τα πατατάκια και το τυρί– έχουν υψηλή ενεργειακή πυκνότητα.

bigstock Couple eating fast food Man a 197106163

Προκειμένου να μελετήσουν τη σχέση ενεργειακής πυκνότητας και καρκίνου, οι ερευνητές παρακολούθησαν μια ομάδα 90.000 μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών και ανέλυσαν τις διατροφικές τους συνήθειες. Αυτό που διαπίστωσαν, όπως αναφέρει η σχετική έκθεση στην επιθεώρηση Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, είναι πως η συστηματική κατανάλωση τροφών με υψηλή ενεργειακή πυκνότητα συνδέεται με 10% μεγαλύτερο κίνδυνο για σχετιζόμενο με την παχυσαρκία καρκίνο (κυρίως ορθοκολικό καρκίνο, καρκίνο παγκρέατος, καρκίνο νεφρών, καρκίνο οισοφάγου, καρκίνο χολής και καρκίνο ωοηθκών) ακόμη και μεταξύ των γυναικών με φυσιολογικό σωματικό βάρος.

Σύμφωνα με την επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Σίνθια Τόμσον, τα νέα ευρήματα υπογραμμίζουν ότι ο έλεγχος και η διαχείριση του βάρους δεν αρκούν για να προστατεύσουν από ασθένειες που συνδέονται με την παχυσαρκία και από τον καρκίνο αν δεν ακολουθούμε μια σωστή διατροφή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η νέα μελέτη δημοσιεύεται λίγες μέρες μετά από μια άλλη που έδειξε ότι ακόμη και οι αδύνατοι άνθρωποι μπορεί να μην είναι μεταβολικά υγιείς αν ακολουθούν μια διατροφή με πολλές θερμίδες.

«Η ενεργειακή πυκνότητα των τροφών αποτελεί τροποποιήσιμο παράγοντα κινδύνου. Οι διατροφικές παρεμβάσεις που εστιάζουν στην ενεργειακή πυκνότητα καθώς και άλλες σχετικές με τη διατροφή προληπτικές προσεγγίσεις που αφορούν τον καρκίνο εγγυώνται τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης της νόσου» δηλώνει με έμφαση η Τόμσον.

Δείτε κι αυτό:

Η παχυσαρκία παράγοντας κινδύνου για 11 μορφές καρκίνου

Καρκίνος πνεύμονα: Η διατροφή που αυξάνει τον κίνδυνο

Το μπαχαρικό που περιορίζει τις επιπτώσεις των λιπαρών στην υγεία