ΥΓΕΙΑ

Υγεία θυρεοειδούς: Ποιους διατροφικούς κανόνες πρέπει να τηρείτε

Η υγεία του θυρεοειδούς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη διατροφή, ειδικά για όσους αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα με τον σημαντικό αυτό αδένα.

Υγεία θυρεοειδούς: Ποιους διατροφικούς κανόνες πρέπει να τηρείτε

Η λειτουργία του θυρεοειδούς είναι πολύ ευαίσθητη στις συνθετικές χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στην παρασκευή πολλών τροφίμων, γι’ αυτό ένας πρώτος βασικός κανόνας είναι να τρέφεστε με όσο το δυνατόν περισσότερα βιολογικά τρόφιμα.

Είναι επίσης σημαντικό να αποφεύγετε τα πολύ λιπαρά τρόφιμα, τα τηγανητά και το πολύ αλάτι.

Δείτε τους βασικούς κανόνες διατροφής για την υγεία του θυρεοειδούς:

futikes ines

Πολλές φυτικές ίνες, λίγες θερμίδες

Καταναλώνετε πολλά λαχανικά και φρούτα, όσπρια, σπόρους και βλαστούς. Οι τροφές που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες βοηθούν την καλύτερη λειτουργία του εντέρου, αποτρέποντας τη συσσώρευση τοξινών στο πεπτικό.

kreas galaktokomika

Μειώστε το κρέας και τα γαλακτοκομικά

Τα λιπαρά του κρέατος και των γαλακτοκομικών περιέχουν χημικές ουσίες που διαταράσσουν την ορμόνη του θυρεοειδούς και καλό είναι να αποφεύγονται από όσους έχουν πρόβλημα. Μειώστε στο μισό την ποσότητα κρέατος και αποφύγετε να το τρώτε ψημένο στα κάρβουνα, που είναι μια από τις πιο τοξικές μεθόδους μαγειρέματος και συνδέεται με τον καρκίνο. Τα γαλακτοκομικά από την άλλη, επηρεάζουν όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη. Αν μετά την κατανάλωση παγωτού, τυριών ή άλλων γαλακτοκομικών, έχετε αέρια, κράμπες στο στομάχι, δυσκοιλιότητα ή άλλα δυσάρεστα συμπτώματα, προσαρμόστε ανάλογα τη διατροφή σας.

elies

Φάτε απλά

Προτιμάτε μη επεξεργασμένες τροφές που είναι καλές πηγές φυτικών πρωτεϊνών, όπως αβοκάντο, ελιές, ξηρούς καρπούς και τόφου.

olive oil

Καλά λιπαρά

Σε αντίθεση με τα υδρογονωμένα φυτικά έλαια που χρησιμοποιούνται σε πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα και παρεμβαίνουν με αρνητικό τρόπο στη λειτουργία του μεταβολισμού, υπάρχουν καλά λιπαρά απαραίτητα για την υγεία.

nuts

Ξηροί καρποί

Αν έχετε αυξομειώσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, τρώτε λίγους ξηρούς καρπούς ανά διαστήματα. Έτσι θα εφοδιάζετε με πρωτεΐνες τον οργανισμό και θα εξισορροπείτε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

etiketes trofimon

Διαβάζετε τις ετικέτες των τροφίμων

Εάν δεν αναγνωρίζετε όλα τα συστατικά που αναγράφονται στις ετικέτες των τροφίμων, καλύτερα να αποφύγετε την κατανάλωσή τους. Πολλά συντηρητικά εμποδίζουν τον οργανισμό να μεταβολίζει αποτελεσματικά τις τροφές.

breakfast

Μην παραλείπετε το πρωινό

Φροντίστε να τρώτε μικρά και συχνά γεύματα. Μετά τον βραδινό ύπνο, το σώμα χρειάζεται ενέργεια. Ειδικά για τους πάσχοντες από ασθένειες του θυρεοειδούς, η κατανάλωση μικρών γευμάτων καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας είναι καλύτερη για τον μεταβολισμό από 1-2 μεγάλα γεύματα.

tea

Μείνετε μακριά από καφεΐνη, αλκοόλ, ζάχαρη

Αν έχετε πρόβλημα με τον θυρεοειδή σας, πρέπει να αποφεύγετε την καφεΐνη, το αλκοόλ και τη ζάχαρη.

Μην ξεπερνάτε το ένα 1 φλιτζάνι καφέ την ημέρα και προτιμήστε τον ελαφρύ, καθώς η καφεΐνη μπορεί να εμποδίσει την απορρόφηση των αντικαταστατών θυρεοειδικών ορμονών.

Το αλκοόλ μπορεί να αποδειχθεί πολύ βλαβερό για τον θυρεοειδή, αφού έχει τοξική επίδραση στον οργανισμό, άρα και στον αδένα, περιορίζοντας την ικανότητά του να παράγει ορμόνες. Αν ο θυρεοειδής σας είναι υγιής, βέβαια, λίγο κρασάκι δεν βλάπτει.

Η ζάχαρη είναι εξαιρετικά τοξική για τον οργανισμό. Αν ο θυρεοειδής σας είναι λιγότερο δραστήριος απ’ όσο θα έπρεπε, ο μεταβολισμός σας ίσως να είναι πιο αργός, που σημαίνει ότι θα παίρνετε πιο εύκολα βάρος, αν καταναλώνετε τροφές με επεξεργασμένη ζάχαρη –δηλαδή τροφές με αυξημένο θερμιδικό περιεχόμενο, χωρίς διατροφική αξία.

glukantika

Αποφεύγετε τα γλυκαντικά

Προσπαθήστε να αποφύγετε τη χρήση τεχνητών γλυκαντικών. Μελέτες έχουν δείξει ότι η συχνή χρήση γλυκαντικών, όπως η ασπαρτάμη ή η σουκραλόζη σχετίζεται με τη θυρεοειδίτιδα Χασιμότο. Αν πρέπει να φάτε κάτι γλυκό, προτιμήστε ακατέργαστη ζάχαρη, μέλι ή σιρόπι σφενδάμου.

kounoupidi brocolo

Αποφεύγετε τις βρογχοκηλογόνες ουσίες

Ο θυρεοειδής μπορεί να διογκωθεί και να οδηγήσει σε βρογχοκήλη, που μοιάζει σαν καρούμπαλο στο λαιμό. Ο γενικός κανόνας είναι να αποφεύγετε τροφές με βρογχοκηλογόνες ουσίες, όπως το λάχανο, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα λαχανάκια Βρυξελλών, τη λαχανίδα (kale), λόγω του ότι μπορεί να διαταράξουν την παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών.

Πηγή: prevention.com

Διαβάστε επίσης:

Θυρεοειδής: Ποιες εξετάσεις θα σας δείξουν αν λειτουργεί σωστά

Θυρεοειδίτιδα Χασιμότο: Ποια είναι τα συμπτώματα