ΥΓΕΙΑ

Γιατί οι γυναίκες με διαβήτη πρέπει να πίνουν συστηματικά καφέ

Σε σημαντικό «όπλο» για τις γυναίκες με διαβήτη αναδεικνύεται ο καφές, σύμφωνα με νέα μελέτη Πορτογάλων ερευνητών.

Γιατί οι γυναίκες με διαβήτη πρέπει να πίνουν συστηματικά καφέ

Τα ευρήματα, τα οποία παρουσιάστηκαν στο πρόσφατο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Μελέτης του Διαβήτη (EASD), υποδεικνύουν ότι, χάρη στην καφεΐνη που περιέχει, ο καφές μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Παραδόξως –και για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους– οι άντρες διαβητικοί δεν φάνηκε να επωφελούνται κατ’ ανάλογο τρόπο από την κατανάλωση καφέ και την πρόσληψη καφεΐνης γενικότερα.

bigstock 173860594

Η μελέτη, με επικεφαλής τον καθηγητή Νταβίντ Καρβάλιο και τον δρα Ζοάο Σέρζιο Νέβες του Πανεπιστημίου του Πόρτο, βασίστηκε σε στοιχεία για περισσότερους από 3.000 διαβητικούς για διάστημα 11 ετών και εστίασε στα επίπεδα πρόσληψης καφέ σε συνάρτηση με τον εκτιμώμενο κίνδυνο θανάτου μεταξύ αντρών και γυναικών.

Αφού συνυπολόγισαν παράγοντες κινδύνου για τον πρόωρο θάνατο, όπως ο υψηλός δείκτης μάζας σώματος και η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν έως και 100 mg καφεΐνης ημερησίως –ποσότητα που αντιστοιχεί σε ένα φλιτζάνι καφέ– ήταν 51% λιγότερο πιθανό να χάσουν πρόωρα τη ζωή τους σε σύγκριση με όσες δεν κατανάλωναν καθόλου καφεΐνη. Για τις γυναίκες που κατανάλωναν περισσότερη καφεΐνη, 100-200 mg ή πάνω από 200 mg, τα οφέλη ήταν ακόμη μεγαλύτερα, αφού ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου φάνηκε να μειώνεται κατά 57% ή 66% αντίστοιχα, κάτι που υποδεικνύει ότι η ευεργετική επίδραση της διεγερτικής ουσίας είναι δοσοεξαρτώμενη.

Επιμέρους διαπιστώσεις προέκυψαν ανάλογα με την πηγή πρόσληψης της καφεΐνης. Για τις γυναίκες που λάμβαναν την καφεΐνη από τον καφέ ήταν μειωμένος κυρίως ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια, ενώ όσες λάμβαναν καφεΐνη από το τσάι ήταν λιγότερο πιθανό να χάσουν πρόωρα τη ζωή τους από καρκίνο.

Για τους άντρες δεν εντοπίστηκαν αντίστοιχες συσχετίσεις για καμία αιτία πρόωρου θανάτου (π.χ. καρδιαγγειακές επιπλοκές, καρκίνος).

Δείτε κι αυτό:

Καφές: Τέσσερις περιστάσεις που πρέπει να τον αποφεύγετε

«Τιθασεύστε» τον διαβήτη σε 7 βήματα