ΥΓΕΙΑ

Άνοια στις γυναίκες: Ο ρόλος της υπέρτασης στη μέση ηλικία

Το ρόλο της υπέρτασης στην εκδήλωση άνοιας στις γυναίκες μελέτησαν Αμερικανοί επιστήμονες.

Άνοια στις γυναίκες: Ο ρόλος της υπέρτασης στη μέση ηλικία

Επιστημονική ομάδα του Τμήματος Έρευνας του συστήματος υγείας Kaiser Permanente της Βόρειας Καλιφόρνιας, στο Όκλαντ, μελέτησαν τους ιατρικούς φακέλους πάνω από 5.600 ατόμων που ήταν εγγεγραμμένοι στο σύστημα και τους έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση από το 1996 και για τα επόμενα 15 χρόνια για να δουν αν θα εκδήλωναν άνοια.

Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν υπέρταση από την ηλικία των 30 ετών, δεν φάνηκε να έχουν αυξημένο κίνδυνο άνοιας.

anoia2

Οι γυναίκες όμως που εκδήλωσαν υπέρταση στα 40 και μετά είχαν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης άνοιας έως και 73%, ακόμα και μετά τη συνεκτίμηση παραγόντων, όπως το κάπνισμα, ο διαβήτης και τα περιττά κιλά.

Οι άνδρες δεν αντιμετώπιζαν ανάλογο κίνδυνο άνοιας αν είχαν εκδηλώσει υπέρταση, γεγονός που οι ερευνητές το αποδίδουν στο ότι ήταν πιθανότερο να πεθάνουν πριν προλάβουν να εκδηλώσουν τελικά άνοια.

«Τα ευρήματα δείχνουν ξεκάθαρα ότι η υπέρταση παίζει ρόλο στην εγκεφαλική υγεία και μάλιστα πολύ νωρίτερα απ' ότι νομίζαμε. Παλαιότερες μελέτες είχαν συσχετίσει την υπέρταση με την άνοια αλλά δεν ήταν ξεκάθαρο αν η αυξημένη αρτηριακή πίεση πριν τα 50 έτη ζωής είναι παράγοντας κιδνύνου», εξηγεί η επικεφαλής της έρευνας Δρ Πάολα Γκιλσανζ.

Στόχος των ειδικών είναι η καλύτερη κατανόηση του γιατί συμβαίνει αυτό και η εστίαση σε μελλοντικές μελέτες σε συγκεκριμένους μηχανισμούς που σχετίζονται με το φύλο και οι οποίοι ίσως παίζουν ρόλο στην διαφοροποίηση ανδρών και γυναικών ως προς τους παράγοντες κινδύνου.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Neurology.

Διαβάστε επίσης:

Αλτσχάιμερ: Τα μικρά λάθη στην καθημερινότητα που προειδοποιούν για τον κίνδυνο

Κίνδυνος άνοιας: Μειώστε τον αφιερώνοντας 25 λεπτά την ημέρα