ΥΓΕΙΑ

Ψωρίαση: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη ανάλογα με την έκταση των δερματικών συμπτωμάτων

Η ψωρίαση είναι μία χρόνια, μη μεταδοτική, φλεγμονώδης δερματοπάθεια, με μακροχρόνια πορεία, η οποία χαρακτηρίζεται από υφέσεις και εξάρσεις.

Ψωρίαση: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη ανάλογα με την έκταση των δερματικών συμπτωμάτων

Η αιτιολογία της είναι πολυπαραγοντική και αναπτύσσεται σε άτομα με γενετική προδιάθεση.

Προκαλεί ερυθρά, σε σχήμα νιφάδας εξανθήματα που πολλές φορές συνοδεύονται από κνησμό. Εμφανίζονται κυρίως στους αγκώνες και στα γόνατα, αλλά μπορεί να εμφανιστούν σε όλο το σώμα.

Παλιότερες μελέτες έχουν επιβεβαιώσει τη σύνδεση της ψωρίασης με τον διαβήτη.

Σύμφωνα με νέα έρευνα επιστημόνων του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια στη Φιλαδέλφεια, οι πάσχοντες από ψωρίαση διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

diabetes2

Η έρευνα συμπεριέλαβε 8.124 ανθρώπους με ψωρίαση και 76.599 χωρίς την πάθηση. Τα στοιχεία τους προήλθαν από βρετανική βάση δεδομένων. Οι ερευνητές μέτρησαν το ποσοστό του σώματος που καλυπτόταν από τα δερματικά συμπτώματα της ψωρίασης και αξιολόγησαν τον κίνδυνο διαβήτη σε διάστημα 4 ετών.

Ανακάλυψαν ότι ασθενείς με ποσοστό κάλυψης 2% ή λιγότερο είχαν 21% υψηλότερο από το μέσο κίνδυνο για ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2, ενώ όσων το σώμα καλύπτονταν σε ποσοστό πάνω από 10% είχαν κατά 64% υψηλότερο κίνδυνο.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η σχέση ισχύει ανεξάρτητα από τους συνήθεις παράγοντες κινδύνου για διαβήτη, όπως το σωματικό βάρος και πιθανώς συνδέεται με το είδος φλεγμονής που αναπτύσσεται στην ψωρίαση και προάγει την αντίσταση στην ινσουλίνη.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Journal of the American Academy of Dermatology.

Διαβάστε επίσης:

Ψωρίαση: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου

Ψωριασική αρθρίτιδα: 8 παράγοντες κινδύνου που πρέπει να γνωρίζετε