ΥΓΕΙΑ

Γιατί η εμμηνόπαυση αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας

Ο κίνδυνος καρδιακής νόσου αυξάνεται για τις γυναίκες καθώς μεγαλώνουν, είναι επομένως σημαντικό να γνωρίζουν τους παράγοντες κινδύνου της καρδιοπάθειας, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας.

Γιατί η εμμηνόπαυση αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας

Η εμμηνόπαυση επηρεάζει αυτόν τον κίνδυνο με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, με την ηλικία, τα οιστρογόνα και τις άλλες αλλαγές που τη χαρακτηρίζουν, να παίζουν σημαντικό ρόλο.

Οι γυναίκες που μπαίνουν στην εμμηνόπαυση σε μικρότερες ηλικίες, πριν τα 45, αντιμετωπίζουν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας.

Όταν μια γυναίκα υποβάλλεται σε χειρουργική αφαίρεση των ωοθηκών, μπαίνοντας αναγκαστικά σε πρόωρη εμμηνόπαυση, μπορεί επίσης να αντιμετωπίζει υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου.

Η ίδια χειρουργική επέμβαση σε ηλικία εμμηνόπαυσης ωστόσο, δεν εγκυμονεί κινδύνους. Η υστερεκτομή, δηλαδή η επέμβαση αφαίρεσης της μήτρας, επίσης δεν φαίνεται να επηρεάζει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο πριν ή μετά την εμμηνόπαυση.

Μερικά από τα πιο γνωστά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, είναι οι εξάψεις και οι νυχτερινές εφιδρώσεις. Τα συμπτώματα αυτά μπορούν να διαρκέσουν έως και 10 χρόνια και σχετίζονται επίσης με μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακής νόσου.

Η κατάθλιψη και τα προβλήματα ύπνου έχουν επίσης συνδεθεί με τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Το ίδιο ισχύει και για το σπλαχνικό λίπος, το οποίο περιβάλλει τα ζωτικά όργανα.

Η μείωση των οιστρογόνων που συνεπάγεται η εμμηνόπαυση, είναι ένας ακόμη παράγοντας κινδύνου. Αυτές οι ορμόνες διατηρούν τα αιμοφόρα αγγεία ανοιχτά. Με την είσοδο στην εμμηνόπαυση και την πτώση που αυτή συνεπάγεται, οι αρτηρίες σκληραίνουν και η εναπόθεση αθηρωματικών πλακών στα εσωτερικά τους τοιχώματα αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου ή εγκεφαλικού.

Παράγοντες κινδύνου όπως τα επίπεδα χοληστερόλης και το μεταβολικό σύνδρομο φαίνεται να αυξάνονται με την εμμηνόπαυση ανεξάρτητα από τη γήρανση.

Ένα άτομο έχει μεταβολικό σύνδρομο εάν έχει τρεις από τους εξής πέντε παράγοντες κινδύνου: υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλό σάκχαρο στο αίμα, υψηλά τριγλυκερίδια, χαμηλή HDL («καλή») χοληστερόλη και κοιλιακή παχυσαρκία.

Πηγή: healthday.com