ΥΓΕΙΑ

Πόνος στον αυχένα: Πρέπει να τον θεωρούμε συνέπεια της γήρανσης;

Ο πόνος στον αυχένα αποτελεί την τρίτη αιτία χρόνιου πόνου και μπορεί να προκληθεί από διάφορους λόγους.

Πόνος στον αυχένα: Πρέπει να τον θεωρούμε συνέπεια της γήρανσης;

Σε αυτούς περιλαμβάνονται η λάθος στάση σώματος στον ύπνο, αλλά και η κακή στάση σώματος όταν καθόμαστε ή στεκόμαστε. Μπορεί επίσης να οφείλεται σε ανύψωση βάρους, τραυματισμό ή πρόβλημα στη σπονδυλική στήλη.

Η ένταση και η διάρκειά του εξαρτάται από την αιτία που τον προκαλεί.

Πρέπει όμως ο πόνος στον αυχένα να θεωρείται ως συνέπεια της γήρανσης, άρα φυσιολογικός και οι άνθρωποι να μαθαίνουν να ζουν με αυτόν;

Έρευνα από την Αμερικανική Οστεοπαθητική Ένωση (AOA), έδειξε ότι μεγάλο ποσοστό Αμερικανών έχουν αποδεχθεί τον αυχενικό πόνο, επειδή απλά πιστεύουν ότι αποτελεί μια φυσιολογική κατάσταση. Σχεδόν ένας στους δύο πιστεύει ότι ο πόνος είναι μέρος της ζωής, ενώ το 41% πιστεύει ότι ο πόνος είναι τυπικό μέρος της διαδικασίας γήρανσης.

Η έρευνα διαπίστωσε όμως, ότι ο πόνος δεν κάνει διακρίσεις. Μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε, ανεξαρτήτως ηλικίας. Στην πραγματικότητα, σχεδόν το 65% των Αμερικανών, ηλικίας 18 έως 34 ετών, έχουν βιώσει οι ίδιοι ή οικείο τους πρόσωπο χρόνιο πόνο κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους.

Αρνητικοί φαίνεται να είναι ωστόσο και σε ενέργειες που θα μπορούσαν να βελτιώσουν την κατάστασή τους, καθώς σχεδόν το 60% των ερωτηθέντων ομολόγησε ότι, εάν έπασχαν από χρόνιο πόνο, μάλλον δεν θα αναζητούσαν ιατρική συμβουλή. Και περισσότερο από το ένα τρίτο δεν θα έπαιρνε τα φάρμακα που θα τους συνταγογραφούσε ο γιατρός για τον πόνο, διότι φοβούνται τον εθισμό.

Πώς θα ανακουφιστείτε από το πόνο στον αυχένα

Όρθια στάση και ευθυγράμμιση της πλάτης

Οι μύες προσπαθούν να κρατήσουν το κεφάλι στη σωστή θέση, αλλά η κακή στάση μπορεί να προκαλέσει αύξηση του πόνου. Είτε είστε σε όρθια είτε σε καθιστή θέση, βεβαιωθείτε ότι οι ώμοι είναι σε ευθεία γραμμή με τους γοφούς και τα αυτιά σε ευθεία γραμμή με τους ώμους.

Άσκηση

Υπάρχουν δύο πολύ απλές ασκήσεις που μπορούν να καταπραΰνουν τον πόνο στον αυχένα, αρκεί να εκτελεστούν με αργές κινήσεις. Ξεκινήστε κλίνοντας το κεφάλι από αριστερά προς τα δεξιά παραμένοντας για 20 δευτερόλεπτα. Επαναλάβετε στην άλλη πλευρά. Στη συνέχεια, τοποθετήστε το χέρι σας πάνω στο κεφάλι σας και τεντώστε το λαιμό προς τον κάθε ώμο. Εάν αισθάνεστε αυξημένο πόνο ή μούδιασμα, σταματήστε την άσκηση.

Εφαρμογή ζεστού ή κρύου

Ένας άλλος τρόπος για την ανακούφιση του πόνου είναι η τοποθέτηση ζεστών ή κρύων επιθεμάτων στον αυχένα. Μπορείτε να καθίσετε αναπαυτικά και να εφαρμόσετε μια θερμή ή μια κρύα κομπρέσα για περίπου 10 έως 20 λεπτά τη φορά, τέσσερις έως έξι φορές την ημέρα. Η ζέστη προσφέρει χαλάρωση των μυών, ενώ το κρύο ανακουφίζει από τον πόνο.