ΥΓΕΙΑ

Πόνος στον αυχένα: Πότε χρειάζονται ζεστές και πότε κρύες κομπρέσες

Μιχάλης Θερμόπουλος

Πιθανότατα έχετε ακούσει για τη χρήση ζεστής ή κρύας κομπρέσας για τον πόνο στον αυχένα. Αλλά πότε πρέπει να εφαρμόσετε κρύο και πότε ζέστη;

Πόνος στον αυχένα: Πότε χρειάζονται ζεστές και πότε κρύες κομπρέσες
Bigstock

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι μόνο το κρύο ή μόνο η ζέστη είναι αυτό που απαιτείται για την ανακούφιση του πόνου στον αυχένα.

Τούτου λεχθέντος, οι ειδικοί γενικά συνιστούν κρύες κομπρέσες σε νέους τραυματισμούς ή σε πρησμένες περιοχές. Όταν το πρήξιμο έχει υποχωρήσει, συνιστάται η θερμότητα για την ανακούφιση από τυχόν παρατεταμένη ένταση ή ακαμψία.

Είναι καλύτερος ο πάγος ή η ζέστη για τον πόνο στον αυχένα;

Η έρευνα δείχνει ότι τόσο ο πάγος όσο και η ζέστη είναι ευεργετικά για τον πόνο στον αυχένα.

Γενικά, ο πάγος συνιστάται για:

  • οξείς τραυματισμούς στον αυχένα (όπως θλάση από ξαφνική κίνηση)
  • αιφνίδιο πόνο
  • πρήξιμο
  • να καταπραΰνει τους μυς μετά από άσκηση

Η θερμότητα συνιστάται όταν:

  • το πρήξιμο έχει μειωθεί
  • έχετε χρόνια ή επαναλαμβανόμενη δυσκαμψία και ένταση στον αυχένα
  • θέλετε να κάνετε προθέρμανση των μυών πριν από διατάσεις ή άσκηση

Παγώστε ή χρησιμοποιήστε θερμότητα για περίπου 20 λεπτά αρκετές φορές την ημέρα για τραυματισμούς ή όσο συχνά χρειάζεται για να νιώσετε ανακούφιση.

Η βασική ιδέα είναι ότι ο πάγος περιορίζει τον ξαφνικό πόνο από έναν νέο τραυματισμό, συστέλλοντας τα αιμοφόρα αγγεία. Αυτό επιβραδύνει την κυκλοφορία και μειώνει το πρήξιμο. Είναι η ιδανική μέθοδος για να μουδιάσει την αίσθηση από μυϊκούς σπασμούς ή πιο ακραίο πόνο.

Η θερμότητα, εν τω μεταξύ, βοηθά στην καταπράυνση της χρόνιας δυσκαμψίας και των σφιγμένων μυών βελτιώνοντας την κυκλοφορία του αίματος. Αυτό επιτρέπει την παροχή περισσότερων θρεπτικών συστατικών και οξυγόνου στην πληγείσα περιοχή, γεγονός που μπορεί να προωθήσει την επούλωση. Βοηθά επίσης να χαλαρώσουν οι σφιγμένοι μύες και να κάνουν τον ιστό στο σημείο πιο εύκαμπτο.

Λάβετε υπόψη ότι, σύμφωνα με σχετική έρευνα, όσοι επισκέφτηκαν τα Επείγοντα νοσοκομείου με οξύ πόνο στην πλάτη ή στον αυχένα επωφελήθηκαν εξίσου από τη θεραπεία με ζεστό ή κρύο σε συνδυασμό με ιβουπροφαίνη.

Επομένως, μπορεί να μην έχει σημασία αν θα επιλέξετε θερμότητα ή πάγο, αλλά μάλλον τι είναι καλύτερο για την δική σας, μοναδική κατάσταση. Μπορεί να θέλετε, επίσης, να κάνετε εναλλαγή μεταξύ κρύου και ζεστού για βέλτιστα αποτελέσματα.

Υπάρχουν κάποιες έρευνες που δείχνουν ότι η χρήση πάγου αμέσως μετά (ή εντός 24 ωρών από την άσκηση) μπορεί να μειώσει τον πόνο. Ωστόσο, λόγω της μεγάλης ποικιλίας τρόπων πρόκλησης πόνου στον αυχένα, δεν υπάρχει ξεκάθαρος... νικητής, οπότε τόσο η ζέστη όσο και το κρύο τείνουν να παράγουν καλά αποτελέσματα.

Πηγή: healthline.com