ΥΓΕΙΑ

Ταυτόχρονος πόνος σε σαγόνι και λαιμό ή αυχένα: Οι πιθανές αιτίες

Μιχάλης Θερμόπουλος

Επειδή ο λαιμός και η γνάθος (σιαγόνα) συνδέονται με αρθρώσεις, είναι λογικό να αισθάνεστε πόνο και στα δύο αυτά μέρη του σώματος ταυτόχρονα.

Ταυτόχρονος πόνος σε σαγόνι και λαιμό ή αυχένα: Οι πιθανές αιτίες
Bigstock

Ο πόνος στον λαιμό και το σαγόνι μπορεί να κυμαίνεται από απλά άβολος έως πολύ έντονος, καθιστώντας δύσκολη ακόμα και την σίτιση, την ομιλία ή τον ύπνο.

Μπορεί να αισθανθείτε πόνο στον λαιμό και στο σαγόνι ταυτόχρονα για πολλούς λόγους. Οι πιο συνήθεις είναι οι ακόλουθοι:

Διαταραχές κροταφογναθικής

Οι κροταφογναθικές διαταραχές (TMDs) είναι ένας γενικός όρος που περιλαμβάνει περισσότερες από 30 επιμέρους καταστάσεις που επηρεάζουν τη γνάθο. Εάν έχετε τέτοια διαταραχή, μπορεί να εμφανίσετε:

  • ακαμψία στη γνάθο
  • αίσθηση “κλειδώματος” της σιαγόνας
  • κουδούνισμα στα αυτιά

Οι αιτίες για τις κροταφογναθικές διαταραχές είναι:

  • τραυματισμός στην άρθρωση της γνάθου
  • σφίξιμο ή τρίξιμο των δοντιών
  • μετατοπισμένος δίσκος που βοηθά στη διευκόλυνση των κινήσεων της γνάθου
  • αρθρίτιδα
  • καταπονημένο σαγόνι

Στρες

Μια μελέτη του 2023 διαπίστωσε ότι το άγχος, η κατάθλιψη και η αναπηρία στον αυχένα παρατηρούνται συχνά στις κροταφογναθικές διαταραχές. Το άγχος μπορεί να προκαλέσει σφίξιμο της γνάθου, το οποίο το άτομο μπορεί να μην αντιλαμβάνεται καν ότι το κάνει. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό καταπονεί υπερβολικά τον μυ της γνάθου, οδηγώντας σε ταυτόχρονο πόνο στο σαγόνι και τον αυχένα.

Αν και η ακριβής σχέση μεταξύ των δύο δεν είναι πλήρως κατανοητή, οι ερευνητές έχουν εντοπίσει το άγχος ως παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη TMD.

Αρθρίτιδα

Η οστεοαρθρίτιδα (ΟΑ) είναι ένας τύπος αρθρίτιδας που επηρεάζει τα οστά. Ένα σημάδι ΟΑ στην κροταφογναθική άρθρωση είναι κάποια οστεώματα που εμφανίζονται στον αυχένα, το σαγόνι ή και στα δύο, προκαλώντας πόνο και ευαισθησία. Τα οστεώματα είναι περιοχές με περίσσεια οστού.

Επιπλέον, ο πόνος στο σαγόνι που προέρχεται από την άρθρωση μπορεί να προκληθεί από αρθρίτιδα. Η σπονδυλική αρθρίτιδα γίνεται επίσης συχνά αισθητή στον αυχένα. Είναι πιθανό να έχετε αρθρίτιδα τόσο στο σαγόνι, όσο και στο λαιμό, και να οδηγεί σε πόνο και στα δύο μέρη.

Μολύνσεις ρινικών κόλπων

Εάν είχατε ποτέ μια μόλυνση κόλπων, ξέρετε ήδη ότι μπορεί να κάνει το πρόσωπό σας να πονέσει. Ωστόσο, είναι επίσης πιθανό να νιώσετε την πίεση των ρινικών κόλπων να “φτάνει” ως τον αυχένα και το σαγόνι.

Μάλιστα, μια μελέτη διαπίστωσε ότι άνθρωποι που δήλωσαν ότι είχαν πονοκεφάλους από μόλυνση κόλπων ανέφεραν επίσης πόνο στον αυχένα. Εάν διαπιστώσετε ότι ο πόνος στο σαγόνι και στον αυχένα ξεσπά όταν έχετε ρινική συμφόρηση, τότε αυτή η πίεση των κόλπων μπορεί να είναι η αιτία.

Διογκωμένοι λεμφαδένες

Το κεφάλι και ο λαιμός περιέχουν πάνω από 300 λεμφαδένες, περισσότερους από τους μισούς σε όλο το σώμα. Οι πρησμένοι λεμφαδένες στο σαγόνι και τον λαιμό μπορεί να προκαλέσουν πόνο όταν μασάτε ή στρέφετε το κεφάλι σας. Συνήθως, θα μπορείτε να ψηλαφίσετε τυχόν διογκωμένους λεμφαδένες.

Καρδιακή προσβολή

Ίσως έχετε ακούσει ότι συχνά εμφανίζεται πόνος στον αριστερό ώμο κατά τη διάρκεια καρδιακής προσβολής. Αλλά ο πόνος στον λαιμό και το σαγόνι μπορεί επίσης να είναι σύμπτωμα καρδιακής προσβολής, ειδικά για τις γυναίκες.

Αν και είναι σπάνιο ο ταυτόχρονος πόνος στον λαιμό και το σαγόνι να είναι το μοναδικό σημάδι καρδιακής προσβολής, αναζητήστε αμέσως επείγουσα ιατρική φροντίδα εάν αυτός ο ταυτόχρονος πόνος συνοδεύεται από οποιοδήποτε από τα ακόλουθα συμπτώματα:

  • πόνος στο στήθος
  • δυσκολία στην αναπνοή
  • εφίδρωση
  • ναυτία
  • αίσθημα λιποθυμίας

Πηγή: healthline.com