ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ

Η πιο ισχυρή αντιγηραντική συνήθεια ενάντια στις ρυτίδες

Συνηθίζετε να ξυπνάτε τα χαράματα για δουλειά, με αποτέλεσμα να αισθάνεστε κούραση όλη μέρα; Ή ξυπνάτε αργά και ξενυχτάτε για να ολοκληρώσετε τις εργασιακές σας υποχρεώσεις;

Η πιο ισχυρή αντιγηραντική συνήθεια ενάντια στις ρυτίδες

Το ασυγχρόνιστο εσωτερικό ρολόι αποτελεί κίνδυνο για την υγεία μας, καθώς αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου, καρδιοπάθειας και διαβήτη τύπου 2, υποστηρίζουν οι ειδικοί.

Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι οι γυναίκες που κοιμούνται σε ένα δωμάτιο με φως είναι πιο πιθανό να ξεπεράσουν κατά πολύ το φυσιολογικό Δείκτη Μάζας Σώματος. Το δυνατό φως τις βραδινές ώρες απορυθμίζει το εσωτερικό ρολόι του οργανισμού, επηρεάζοντας έτσι την όρεξη και το μεταβολισμό.

Οι απαιτήσεις της σύγχρονης ζωής έχουν σαν αποτέλεσμα να παραμελούμε τη ζωτική ανάγκη του ύπνου και να αναγκάζουμε το σώμα μας να λειτουργεί σε γοργούς ρυθμούς όταν θα έπρεπε κανονικά να ξεκουράζεται.

Το «κεντρικό» εσωτερικό μας ρολόι βρίσκεται στον εγκέφαλο, σε μια περιοχή που δεν ξεπερνά σε μέγεθος έναν κόκκο ρυζιού και ονομάζεται υπερχιασματικός πυρήνας.

Από εκεί, αποστέλλονται μηνύματα συγχρονισμού στο υπόλοιπο σώμα. Σε κάθε ζωτικό όργανο και ιστό (π.χ. στα νεφρά, το συκώτι ή το δέρμα) υπάρχουν κύτταρα και γονίδια που λειτουργούν ως επιμέρους βιολογικά ρολόγια – όλα αυτά συγχρονίζονται με το κεντρικό ρολόι του εγκεφάλου.

Ισπανοί ερευνητές διαπίστωσαν προσφάτως πως το βιολογικό ρολόι της επιδερμίδας επιτρέπει στα γονίδια που μας προστατεύουν από τη βλαβερή ακτινοβολία του ήλιου να είναι πιο ενεργά κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Αντίστοιχα, τα γονίδια που συμβάλλουν στην παραγωγή νέων δερματικών κυττάρων ενεργοποιούνται τις βραδινές ώρες.

Η σχετική μελέτη υποδεικνύει ότι η ανατροπή αυτής της φυσιολογικής εναλλαγής και λειτουργίας οδηγεί στην πρόωρη εμφάνιση των ρυτίδων.