ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ

Ποιες επιδερμίδες είναι πιο «ανθεκτικές» στις ρυτίδες

Θα έχετε πιθανώς παρατηρήσει ότι ορισμένες γυναίκες καταφέρνουν να διατηρήσουν το δέρμα τους πιο απαλό και σφριγηλό όσο περνούν τα χρόνια, ακόμη κι αν δεν χρησιμοποιούν καθημερινά πολλά διαφορετικά προϊόντα αντιγήρανσης.

Ποιες επιδερμίδες είναι πιο «ανθεκτικές» στις ρυτίδες

Σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Clinical Anatomy, ο ίδιος ο τύπος του δέρματος είναι ένας από τους παράγοντες που καθορίζουν πόσο ανθεκτική είναι η επιδερμίδα απέναντι στην εμφάνιση των λεπτών γραμμών.

Ιάπωνες ερευνητές εξέτασαν την επιδερμίδα στο μέτωπο και γύρω από τα μάτια σε πτώματα 20 έως 90 ετών, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις ρυτίδες, τον αριθμό των σμηγματογόνων αδένων (αδένες που εκκρίνουν τα φυσικά έλαια του δέρματος) αλλά και την ελαστικότητα και την πυκνότητα του δέρματος.

Διαπίστωσαν ότι το βάθος και το μήκος των ρυτίδων συσχετίζονται άμεσα με το πόσοι σμηγματογόνοι αδένες υπάρχουν σε μια περιοχή του προσώπου. Σε σημεία με μεγάλη συγκέντρωση σμηγματογόνων αδένων, όπως το μέτωπο, οι ρυτίδες φάνηκε να είναι μικρότερες σε μήκος και λιγότερο βαθιές, ενώ γύρω από τα μάτια, όπου υπάρχουν λιγότεροι αδένες, οι ρυτίδες ήταν πιο έντονες, κάτι που μπορούμε εύκολα να παρατηρήσουμε και εμπειρικά.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η λιπαρότητα του δέρματος, η οποία καθοδηγείται από την ύπαρξη μεγαλύτερου αριθμού σμηγματογόνων αδένων ή τη μεγαλύτερη παραγωγή ελαίων, προλαμβάνει πιθανώς το σχηματισμό μεγάλων σε μήκος και βάθος ρυτίδων, όμως τα έλαια δεν είναι ο μόνος παράγοντας που συμβάλλει στην απαλότητα και την ομοιομορφία της επιδερμίδας. Είναι πιθανό στα σημεία που υπάρχουν περισσότεροι αδένες το δέρμα να είναι πιο παχύ και πιο ελαστικό.

Διαβάστε επίσης:

Λιπαρό δέρμα; Αντιμετώπιση σε 7 βήματα
Λιπαρό δέρμα, ακμή, ξηρότητα: Τι πρέπει να τρώτε σε κάθε περίπτωση
Αντιμετώπιση των ρυτίδων με... γκριμάτσες! (εικόνες)