ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ

Πώς θα εμποδίσετε τη γήρανση του… μεταβολισμού σας

Οι περισσότερες γυναίκες ταλανίζονται από τη σκέψη ότι όσο περνούν τα χρόνια είναι... καταδικασμένες να φορτωθούν περιττά κιλά που δεν θα μπορούν να χάσουν με τίποτα.

Πώς θα εμποδίσετε τη γήρανση του… μεταβολισμού σας

Μύθος! Μπορείτε να κρατήσετε το σώμα σας αλλά και το μεταβολισμό σας... νεανικό υιοθετώντας μια απλή συνήθεια!

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή... Με την πάροδο των ετών, πράγματι ο μεταβολικός ρυθμός επιβραδύνει. Η επιβράδυνση αυτή είναι αποτέλεσμα της συρρίκνωσης της μυϊκής μάζας του σώματος – έως και κατά 8% για κάθε επιπλέον δεκαετία μετά την ηλικία των 30 και έως και 10% για κάθε επιπλέον δεκαετία μετά την ηλικία των 50.

Σύμφωνα με το Δρ Γουέιν Γουέσκοτ από το Κολλέγιο Κουίνσι της Βοστώνης, χάνουμε περίπου 250 γραμμάρια καθαρής μυϊκής μάζας κάθε χρόνο από τα 20 έως τα 50. Από τα 50 και μετά, χάνουμε περίπου μισό κιλό καθαρής μυϊκής μάζας το χρόνο.

Η επικρατούσα θεωρία που εξηγεί το φαινόμενο είναι ότι από μια ηλικία και μετά το σώμα διασπά τη μυϊκή μάζα με ταχύτερο ρυθμό απ' ότι τη δημιουργεί. Οι μύες είναι μεταβολικά ενεργοί κι έτσι ο μεταβολικός ρυθμός μειώνεται όσο αυτοί συρρικνώνονται.

Η λύση είναι μία και μάλιστα εξαιρετικά απλή: γυμναστική για αύξηση της μυϊκής μάζας.

Μελέτες δείχνουν ότι οι ασκήσεις με βάρη δύο φορές την εβδομάδα για 25 λεπτά μας δίνουν την απαραίτητη μυϊκή τόνωση για να κρατήσουμε το μεταβολισμό μας σε εγρήγορση ανεξάρτητα από την ηλικία μας.

Μία εξ αυτών, η οποία πραγματοποιήθηκε από τον ίδιο τον Γουέσκοτ και περιελάμβανε περισσότερα από 1.600 άτομα ηλικίας 21 έως 80 ετών, έδειξε ότι μπορεί να επιτευχθεί αύξηση της μυϊκής μάζας κατά 1,5 περίπου κιλό σε διάστημα 10 εβδομάδων χάρη σε ένα πρόγραμμα με ασκήσεις ενδυνάμωσης δύο φορές την εβδομάδα.

Σύμφωνα με τον ερευνητή, μια τέτοια μεταβολή αντιστοιχεί σε «αναστροφή» της γήρανσης κατά έξι χρόνια!

Μάλιστα, παρατηρήθηκαν σημαντικά αποτελέσματα σε όλο το εύρος των ηλικιών, είτε οι συμμετέχοντες ήταν 25 είτε 75 ετών!

Διαβάστε επίσης:

Ιδανικό βάρος ανάλογα με το ύψος: Δείτε τον αναλυτικό πίνακα
Αποκτήστε επίπεδη κοιλιά γρήγορα με 4 απλές ασκήσεις (video)
Αργός μεταβολισμός: 5 τρόποι να τον «ξυπνήσετε»