ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ

Πώς θα αντιμετωπίσετε την ξηρότητα στα μάτια

«Η ξηρότητα των οφθαλμών αποτελεί 1 στις 4 φορές την διάγνωση ενός οφθαλμίατρου. Γίνεται πιο συχνή με την πάροδο των ετών και συγκεκριμένα στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση», δηλώνει ο πρόεδρος Pierre-Jean Pisella, διευθυντής οφθαλμολογίας του CHU στην Τούρ της Γαλλίας, προσθέτοντας, ότι είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε οφθαλμικές σταγόνες χωρίς συντηρητικά, καθώς αυτά μπορούν να δημιουργήσουν ερεθισμό σε βάθος χρόνου.

Πώς θα αντιμετωπίσετε την ξηρότητα στα μάτια

Οι ασθενείς συχνά παραπονιούνται ότι νιώθουν κάψιμο, τσούξιμο, σαν να έχει μπει άμμος στο μάτι τους, τα μάτια τους κοκκινίζουν ή ακόμα κάτι αρκετά παράδοξο, δακρύζουν. Η ξηρότητα του ματιού είναι αλήθεια ότι μπορεί να οδηγήσει σε δάκρυα, αλλά αυτό δεν η λύση του προβλήματος.

Η γήρανση, και κυρίως οι ορμονικές μεταβολές στις γυναίκες που συνδέονται με την ηλικία, προκαλεί μείωση στον όγκο των δακρύων και στην σύνθεση λίπους της: εξατμίζεται πιο γρήγορα και δεν λιπαίνει αρκετά το μάτι. Από την άλλη το βλέφαρο χάνει την ευελιξία του και ρυπαίνεται πιο εύκολα: δεν παίζει πια τον ρόλο του προστάτη απομακρύνοντας την σκόνη. «Ο συνδυασμός διπλής φλεγμονής των βλεφάρων και του δακρυϊκού αδένα βρίσκεται σε ποσοστό 60-80% των προβλημάτων γήρανσης και προκαλεί χρόνια ξηρότητα των ματιών» διευκρινίζει ο πρόεδρος Pisella.

Η προτιμότερη θεραπεία είναι να αντικαθιστάτε και να εμπλουτίζετε τις αναποτελεσματικές σταγόνες με κολλύρια τα οποία πρέπει να αλλάζονται τόσο συχνά όσο ξεραίνεται και το μάτι. Όταν η θεραπεία σταματά τα συμπτώματα ξαναρχίζουν: οι ασθενείς έχουν την εντύπωση ότι δεν είναι πια αποτελεσματική. Αντίθετα λειτουργεί τέλεια από την στιγμή που σταματά την ενόχληση. Βέβαια η ξηρότητα των ματιών που συνδέεται με την ηλικία δεν μπορεί να θεραπευτεί γι'αυτό πρέπει απλά να ακολουθείται η θεραπεία. Είναι καλό να χρησιμοποιούνται κολλύρια χωρίς συντηριτικά.

Διαβάστε ακόμη:

Οι χειρότερες παθήσεις των ματιών και πώς να τις προλάβετε

Με ποιον τρόπο ο καφές προστατεύει τα μάτια σας