ΥΓΕΙΑ

Πώς θα σώσετε τα μάτια σας από τις ατελείωτες ώρες μπροστά σε οθόνες

Μιχάλης Θερμόπουλος

Ο καλός φωτισμός είναι σημαντικός. Η εργασία σε οθόνη υπολογιστή μέσα σε σκοτεινό δωμάτιο καταπονεί πολύ τα μάτια.

Πώς θα σώσετε τα μάτια σας από τις ατελείωτες ώρες μπροστά σε οθόνες
Bigstock

Εκατομμύρια άνθρωποι περνούν πολλές ώρες κοιτάζοντας τις οθόνες κάθε μέρα, καταπονώντας τα μάτια τους.

Ένας οφθαλμίατρος από το Baylor College of Medicine προσφέρει μερικές συμβουλές για την ανακούφιση τόσο της καταπόνησης των ματιών όσο και των πονοκεφάλων που προκαλούνται από αυτήν.

“Εστιάζουμε σε ένα αντικείμενο, ειδικά σε ένα αντικείμενο που βρίσκεται κοντά, όπως μια οθόνη υπολογιστή ή ένα τηλέφωνο, για παρατεταμένες χρονικές περιόδους και δεν δίνουμε στους μύες των ματιών μας χρόνο να ξεκουραστούν”, είπε ο δρ. Masih Ahmed, επίκουρος καθηγητής οφθαλμολογίας στο κολέγιο Baylor.

“Αν δεν δίνετε στους μύες των οφθαλμών αρκετό χρόνο για να ξεκουραστούν, αυτό τους προκαλεί εν τέλει μεγάλη ένταση”, εξήγησε ο ίδιος.

Η ξηροφθαλμία μπορεί επίσης να προκαλέσει καταπόνηση των ματιών, καθώς υποσυνείδητα βλεφαρίζετε λιγότερο όταν διαβάζετε, παρακολουθείτε τηλεόραση ή εργάζεστε στον υπολογιστή.

Ο κανόνας 20-20

Ακολουθήστε τον κανόνα 20-20, όταν εργάζεστε μπροστά από μια οθόνη, λέει ο δρ. Ahmed.

Κάντε ένα διάλειμμα 20 δευτερολέπτων κάθε 20 λεπτά για να εστιάσετε σε κάτι που είναι μερικά μέτρα μακριά από την οθόνη, ώστε να ξεκουράσετε τα μάτια σας. Και χρησιμοποιήστε τεχνητά δάκρυα εάν έχετε ξηρά μάτια.

Η παρατεταμένη καταπόνηση των ματιών μπορεί να σας προκαλέσει πονοκέφαλο. Εάν φοράτε διορθωτικούς φακούς, βεβαιωθείτε ότι έχετε τη σωστή συνταγή.

Εάν έχετε αστιγματισμό, τότε εξαρχής δεν βλέπετε καλά. Έτσι τα μάτια δυσκολεύονται ακόμα περισσότερο να εστιάσουν και καταπονούνται ιδιαίτερα.

“Μπορεί να μισοκλείνετε τα μάτια συχνότερα, προσπαθώντας να εστιάσετε καλύτερα μέσα από ένα πιο μικρό πεδίο, για να φαίνονται πιο καθαρά τα πράγματα. Ο αστιγματισμός μπορεί επίσης να κάνει τα πράγματα να φαίνονται παραμορφωμένα σε σχήμα εάν δεν διορθωθεί”, σημείωσε ο δρ. Ahmed.

Πονοκέφαλος και από τον σκελετό των γυαλιών

Τα γυαλιά που κάθονται πολύ σφιχτά στους κροτάφους, μπορούν επίσης να σας προκαλέσουν πονοκέφαλο.

Φροντίστε ο σκελετός των γυαλιών να εφαρμόζει πάντα καλά. Οι φακοί για μεγαλύτερη μυωπία έχουν μεγαλύτερο πάχος στις άκρες. Αυτό μπορεί να προκαλέσει παραμόρφωση της όρασης στην άκρη των γυαλιών.

“Επειδή κάθονται πιο μακριά από το μάτι σας, μπορεί να απαιτούν περισσότερη δύναμη από τους μυς των ματιών για να μπορείτε να εστιάζετε σε κοντινές εργασίες, ενώ οι φακοί επαφής κάθονται απευθείας στον οφθαλμό, έτσι ώστε να μειώνεται η δύναμη εστίασης που μπορεί να χρειαστείτε”, λέει ο ίδιος.

Επέμβαση με λέιζερ για τα μάτια

Αναλογιστείτε μια πιθανή χειρουργική επέμβαση, όπως το Lasik, εάν τα γυαλιά ή οι φακοί επαφής σας προκαλούν πόνο. Η επέμβαση θα σας δώσει καλύτερη όραση χωρίς να χρειάζεστε γυαλιά ή φακούς.

Όταν οι ενήλικες φτάνουν την ηλικία των 40 έως 50 ετών, η ικανότητα κοντινής εστίασης μειώνεται (πρεσβυωπία). Σε εκείνο το σημείο, μπορεί να χρειαστείτε γυαλιά ανάγνωσης για να αποφύγετε τον στραβισμό και την καταπόνηση των ματιών.

Ο φωτισμός του χώρου είναι “κλειδί” για μικρότερη καταπόνηση των ματιών

Ο φωτισμός μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά. Το φως του δωματίου και της οθόνης του υπολογιστή θα πρέπει να είναι σε παρόμοιο επίπεδο εάν εργάζεστε μπροστά από μια οθόνη. Μπορεί να είναι χρήσιμο να έχετε έναν οπίσθιο φωτισμό πίσω από την οθόνη του υπολογιστή σας για να παρέχει μια πιο απαλή λάμψη.

Τα μάτια σας θα κουραστούν περισσότερο και γρηγορότερα αν είστε σε ένα σκοτεινό δωμάτιο κοιτάζοντας μια φωτεινή οθόνη.

“Αυτό μας έχει γίνει συνήθεια, καθώς εργαζόμαστε σε υπολογιστές και περνάμε χρόνο με οθόνες σχεδόν παντού. Η ξηροφθαλμία έχει αυξηθεί και τα συμπτώματα καταπόνησης των ματιών έχουν επίσης αυξηθεί, οπότε φροντίστε να κάνετε συχνά διαλείμματα και να εργάζεστε σε έναν καλά φωτισμένο χώρο”, συμβουλεύει ο δρ. Ahmed.

Πηγή: healthday.com