ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ

Πώς να διατηρήσετε το μυαλό σας σε εγρήγορση για πάντα

Ο καθένας μας έχει κατά καιρούς προβλήματα μνήμης -είτε είναι μια λέξη που είναι "στην άκρη της γλώσσας σας" αλλά την ξεχνάτε είτε τα κλειδιά του σπιτιού που δεν θυμάστε πού τα αφήσατε.

Πώς να διατηρήσετε το μυαλό σας σε εγρήγορση για πάντα

Όσο γερνάμε, αυτά τα "κενά μνήμης" στην καθημερινότητά μας συμβαίνουν ολοένα και πιο συχνά.

Αυτό μπορεί να είναι ένα αναπόφευκτο φαινόμενο για όλους τους ανθρώπους, αλλά δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν απλοί τρόποι με τους οποίους μπορούμε να το καθυστερήσουμε και να διατηρήσουμε τον εγκέφαλό μας σε εγρήγορση για περισσότερα χρόνια.

Δείτε πώς μπορείτε να το πετύχετε αυτό:

Σηκωθείτε από τον καναπέ

Ένας περίπατος διάρκειας 30 λεπτών την ημέρα είναι από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε τόσο για το σώμα σας, όσο και για τον εγκέφαλό σας. Η σωματική άσκηση έχει τα καλύτερα αποτελέσματα για τη διατήρηση της μνήμης και της νοητικής λειτουργίας κατά τη γήρανση.

Η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ασθενειών που μπορεί με τη σειρά τους να οδηγήσουν σε απώλεια της μνήμης, όπως:

-Υψηλή αρτηριακή πίεση
-Διαβήτης
-Υψηλή χοληστερόλη
-Παχυσαρκία
-Εγκεφαλικό

Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η σωματική δραστηριότητα προκαλεί επίσης την απελευθέρωση μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται BDNF, η οποία συμβάλλει στην καλή υγεία των νευρικών κυττάρων στον εγκέφαλο. Και αυτό είναι κάτι που θα βοηθήσει και τη μνήμη σας.

Μεσογειακή διατροφή

Η υγιεινή διατροφή είναι πάντα καλή για τον εγκέφαλό σας, αλλά ειδικά η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη επιλογή. Είμαστε τυχεροί που ζούμε στην Ελλάδα και η διατροφή μας είναι βασισμένη στα φρούτα, τα λαχανικά, τα ψάρια και το ελαιόλαδο. Αρκεί να το... θυμόμαστε αυτό και να μην παρασυρόμαστε σε καθημερινές υπερβολές με "γρήγορο φαγητό".

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που ακολουθούν στενά την μεσογειακή διατροφή έχουν σχεδόν 20% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν προβλήματα γνωστικής λειτουργίας (μνήμη και σκέψη) από ό,τι οι άνθρωποι που δεν ακολουθούν ένα μεσογειακό πρόγραμμα διατροφής.

Εξασκείτε διαρκώς το μυαλό σας

Όσο περισσότερο κρατάτε τον εγκέφαλό σας σε εγρήγορση με καθημερινές "προκλήσεις", τόσο περισσότερο καθυστερείτε τα προβλήματα μνήμης που έρχονται με το πέρας των χρόνων.

Παίξτε παιχνίδια στα χαρτιά, διαβάστε βιβλία, παρακολουθήστε ένα παιχνίδι ποδοσφαίρου με τους φίλους σας και αναλύστε το παιχνίδι (μην το χαζεύετε απλά στην TV) ή ακόμα παίξτε ένα παιχνίδι-εφαρμογή στο κινητό σας τηλέφωνο. Κάθε διανοητικά προκλητική δραστηριότητα θα κρατήσει το μυαλό σας σε εγρήγορση.

Να είστε όσο πιο κοινωνικοί μπορείτε

Η κοινωνική αλληλεπίδραση βελτιώνει τη μνήμη μέσω της επίδρασής της στην ψυχολογική σας διάθεση. Τα άτομα που είναι απομονωμένα εκδηλώνουν συχνότερα συμπτώματα κατάθλιψης και αυτό με τη σειρά του φέρνει τον εγκέφαλο σε κατάσταση "απραξίας", επιδεινώνοντας τα προβλήματα μνήμης.

Κοιμηθείτε σωστά

Προσπαθήστε να μην στερείτε από τον εαυτό σας τον καλό ύπνο το βράδυ. Ο εγκέφαλος έχει ανάγκη τον ύπνο για να αναζωογονηθεί. Έχει διαπιστωθεί ότι η νοητική λειτουργία δεν είναι τόσο έντονη σε άτομα που δεν έχουν κανονικό, ξεκούραστο ύπνο.

Δοκιμάστε αυτές τις συμβουλές για καλύτερο ύπνο:

-Αποφύγετε τα μεγάλα γεύματα πριν πέσετε στο κρεβάτι
-Πηγαίνετε στο κρεβάτι την ίδια ώρα κάθε βράδυ και σηκωθείτε την ίδια ώρα κάθε πρωί
-Μην πίνετε καφεΐνη ή αλκοόλ λίγο πριν πέσετε για ύπνο
-Αποφύγετε το κάπνισμα

Χρησιμοποιήστε "τρικ" για να απομνημονεύετε πληροφορίες

Όταν έχετε προβλήματα με την καθημερινή μνήμη, βοηθά να εφαρμόσετε μερικά τεχνάσματα για να αποθηκεύσετε πιο αποτελεσματικά τις πληροφορίες στον εγκέφαλό σας. Για παράδειγμα, κάθε φορά που μαθαίνετε ένα νέο όνομα ή μια νέα λέξη, πείτε τη δυνατά για να σας εντυπωθεί καλύτερα. Επίσης, μπορείτε να συνδέσετε κάθε νέα πληροφορία με μια εικόνα που σας έρχεται στο μυαλό όταν πρωτοακούσετε την πληροφορία αυτή.

Τέλος, μην διστάσετε να έχετε αυτοκόλλητες σημειώσεις στο σπίτι και το γραφείο, ή να ρυθμίσετε υπενθυμίσεις στο τηλέφωνό σας ώστε να ξέρετε πότε είναι η ώρα να πάρετε το φάρμακό σας. Ακόμα και η διαδικασία του να σημειώσετε μια πληροφορία, για να μην την ξεχάσετε αργότερα, θα σας βοηθήσει να την θυμηθείτε καλύτερα και μπορεί να μην χρειαστείτε καν στη συνέχεια την σημείωση που κάνατε.

Διαβάστε επίσης:

Πώς μπορείτε να μειώσετε την πίεση του αίματος με φυσικό τρόπο

Δείτε πόσο θα γεράσετε αν πίνετε πολύ αλκοόλ! (online calculator)

Τι να κάνετε για να έχετε πιο γερά και υγιή ισχία

Μελέτη: Τα αναψυκτικά αιτία της πρόωρης γήρανσης