ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ

Απολαύστε τη σοκολάτα και κρατήστε το μυαλό σας… νεανικό!

Σύμφωνα με ερευνητές από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κολούμπια, η σοκολάτα δεν είναι μόνο ένα απολαυστικό επιδόρπιο αλλά και ένας πολύτιμος σύμμαχος ενάντια στην απώλεια μνήμης.

Απολαύστε τη σοκολάτα και κρατήστε το μυαλό σας… νεανικό!

Η επικατεχίνη, ένα φλαβονοειδές που βρίσκεται στο κακάο, αντιστρέφει την κατάπτωση της μνήμης, φυσιολογικό επακόλουθο της διαδικασίας γήρανσης, σε άτομα που διανύουν την πέμπτη ή έκτη δεκαετία της ζωής τους. Μάλιστα, η πρόσληψη σε μεγάλες ποσότητες φάνηκε να «ξανανιώνει» το μυαλό των συμμετεχόντων κατά 20 ή και 30 χρόνια!

Σύμφωνα με τον Adam Brickman, επίκουρο καθηγητή Νευροψυχολογίας στο Κολούμπια, «η επικατεχίνη βελτιώνει τη ροή του αίματος στην οδοντωτή έλικα του εγκεφάλου, μια περιοχή που εκφυλίζεται με την πάροδο των ετών».

Στο πλαίσιο της δοκιμής, ζητήθηκε από 37 άτομα ηλικίας 50 έως 69 ετών να καταναλώνουν καθημερινά είτε 10 είτε 900 μιλιγκράμ φλαβονοειδών για διάστημα τριών μηνών.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν Λειτουργική Απεικόνιση Μαγνητικού Συντονισμού (fMRI) τόσο κατά το ξεκίνημα όσο και κατά την ολοκλήρωση της μελέτης, μελετώντας τη ροή αίματος στην οδοντωτή έλικα.

Παλαιότερες μελέτες έχουν υποδείξει ότι τα φλαβονοειδή που βρίσκονται στο κακάο έχουν ευεργετική επίδραση στην κυκλοφορία του αίματος γενικότερα κι έτσι είναι ευεργετικά για το καρδιαγγειακό σύστημα.

Το επόμενο βήμα των ερευνητών θα είναι να εξετάσουν κατά πόσο ένα συμπλήρωμα που περιέχει το εκχύλισμα του κακάο μπορεί να έχει μακροπρόθεσμα οφέλη για τη μνήμη.

{youtube}uHP2726diBo{/youtube}