ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ

Σεξ με περίοδο & πιθανότητες εγκυμοσύνης

Θεωρητικά, οι γυναίκες δεν έχουν ιδιαίτερη όρεξη για ερωτικές περιπτύξεις τις ημέρες της περιόδου τους, δεδομένου ότι οι ορμονικές μεταβολές που παρατηρούνται κατά το διάστημα αυτό δεν ευνοούν την ερωτική επιθυμία.

Σεξ με περίοδο & πιθανότητες εγκυμοσύνης

Παρ' όλα αυτά, είναι πιθανό η γυναίκα να έχει διάθεση για σεξ και μπορεί ελεύθερα να προχωρήσει σε ερωτικές επαφές με το σύντροφό της, καθώς οι ειδικοί δεν τον απαγορεύουν.

Μια συχνή απορία είναι αν οι σεξουαλικές επαφές κατά τη διάρκεια της περιόδου μπορεί να οδηγήσουν σε εγκυμοσύνη.

Μπορεί πράγματι να συμβεί; Τι απαντούν οι ειδικοί;

Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Ένωση για την Εγκυμοσύνη, η εγκυμοσύνη μετά από σεξ με περίοδο είναι δυνατή, αλλά όχι ιδιαίτερα πιθανή.

Πιο συγκεκριμένα, οι πιθανότητες είναι ελάχιστες για τις γυναίκες που έχουν κύκλο 28 ημέρες και άνω, καθώς το στάδιο της ωορρηξίας απέχει αρκετά από το στάδιο της έμμηνου ρύσης κι έτσι δεν μπορεί να γίνει η γονιμοποίηση του ωαρίου.

Από την άλλη, για τις γυναίκες που έχουν μικρότερο κύκλο περιόδου (21-24 ημέρες) οι πιθανότητες είναι περισσότερες (αλλά όχι πολλές), δεδομένου ότι το στάδιο της ωορρηξίας επέρχεται νωρίτερα. Το σπέρμα ζει μέσα στον κόλπο από 3 έως 5 ημέρες. Εάν η σεξουαλική επαφή γίνει προς το τέλος της αιμορραγίας, ένα σπερματοζωάριο μπορεί να γονιμοποιήσει το ωάριο κατά το χρονικό διάστημα αυτό.

Διαβάστε επίσης:

Σεξ & περίοδος: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Πόσο ζει το σπέρμα μέσα στον κόλπο

Σεξ & ουρολοίμωξη: Τι πρέπει να γνωρίζετε

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ