ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ

Πότε θα μπω στην εμμηνόπαυση; Τι δείχνει η διάρκεια του κύκλου σας

Οι γυναίκες που έχουν έμμηνο κύκλο μικρότερης διάρκειας, μπαίνουν στην εμμηνόπαυση δύο χρόνια νωρίτερα από άλλες και αντιμετωπίζουν τα περισσότερα συμπτώματα στη μέση ηλικία, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Πότε θα μπω στην εμμηνόπαυση; Τι δείχνει η διάρκεια του κύκλου σας

Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, παρακολούθησαν 600 γυναίκες από 33 έως 51 ετών και τους ζήτησαν να αναφέρουν τα συμπτώματα εμμηνόπαυσης και πότε σταμάτησαν οι κύκλοι τους.

Όσες είχαν μικρότερης διάρκειας κύκλους, κάτω από από 26 ημέρες, μπήκαν στην εμμηνόπαυση στην ηλικία των 49 ετών κατά μέσο όρο, σύμφωνα με τη μελέτη. Όσες είχαν φυσιολογικούς κύκλους -από 26 έως 34 ημέρες- μπήκαν στην ηλικία των 51 ετών περίπου. Οι γυναίκες με μικρότερους κύκλους είχαν επίσης περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν συμπτώματα όπως προβλήματα ύπνου, καρδιολογικά προβλήματα και κατάθλιψη.

Οι επιστήμονες σημειώνουν ότι η ηλικία της εμμηνόπαυσης, όταν δηλαδή σταματά ο εμμηνορροϊκός κύκλος, είναι ένας καλός δείκτης της συνολικής υγείας.

Η μελέτη αποτελεί τη συνέχεια προειδοποιήσεων ότι η πρόωρη εμμηνόπαυση, μπορεί να συντομεύσει τη διάρκεια ζωής μιας γυναίκας, επειδή μεταβάλλει την ισορροπία των ορμονών, επιταχύνοντας της φθορά και αυξάνοντας τον κίνδυνο παθήσεων, όπως οι καρδιοπάθειες, το εγκεφαλικό και η αρθρίτιδα.

Στη μελέτη συμμετείχαν γυναίκες που βρίσκονταν εντός των πρώτων 22 εβδομάδων της εγκυμοσύνης σε κλινικές στη Μασαχουσέτη μεταξύ 1999 και 2000, από τις οποίες ζητήθηκε να αναφέρουν τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού τους κύκλου.

Περίπου το 72% των συμμετεχόντων ήταν λευκές και το 80% είχαν πτυχίο κολεγίου.

Οι γυναίκες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες με βάση τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού τους κύκλου. Οι 90 γυναίκες είχαν σύντομο κύκλο, οι 525 κανονικό και οι 39 μεγάλης διάρκειας κύκλο, δηλαδή πάνω από 34 ημέρες.

Περίπου 18 χρόνια αργότερα, ζητήθηκε από τις ίδιες γυναίκες να αναφέρουν εάν είχαν κάποια συμπτώματα και την ηλικία που μπήκαν στην εμμηνόπαυση.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι γυναίκες με μικρότερης διάρκειας κύκλους είχαν περίπου 67% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν πρόωρη εμμηνόπαυση σε σχέση με εκείνες με φυσιολογικούς κύκλους.

Όσες είχαν μεγαλύτερους κύκλους, μπήκαν στην εμμηνόπαυση γύρω στα 52.

Οι γυναίκες με μικρότερους κύκλους ανέφεραν επίσης τα περισσότερα συμπτώματα εμμηνόπαυσης στη μέση ηλικία σε σύγκριση με τις άλλες δύο ομάδες.

Σε σχέση με όσες είχαν φυσιολογικό κύκλο, είχαν 92% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν προβλήματα ύπνου, 85% περισσότερες πιθανότητες κατάθλιψης και 68% περισσότερες πιθανότητες για καρδιολογικά προβλήματα.

Ήταν επίσης πιο πιθανό να αναφέρουν εξάντληση (52%), εξάψεις (38%) και μυϊκά προβλήματα (14%).

Η Δρ. Lidia Minguez-Alarcon, ερευνήτρια ανθρώπινης γονιμότητας και επικεφαλής της μελέτης, ανέφερε: «Παρατηρήσαμε ότι οι γυναίκες με σύντομους εμμηνορροϊκούς κύκλους κατά τη διάρκεια των αναπαραγωγικών ετών είχαν υψηλότερη συχνότητα συμπτωμάτων εμμηνόπαυσης και μικρότερη ηλικία φυσικής εμμηνόπαυσης στη μέση ηλικία».

Η εμμηνόπαυση αποτελεί φυσικό μέρος της γήρανσης, με τα συμπτώματα να εμφανίζονται έως και 10 χρόνια πριν σταματήσουν οι κύκλοι.

Για να ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα, οι γιατροί συνιστούν να ξεκουράζεστε πολύ, να τρώτε τροφές πλούσιες σε ασβέστιο, όπως είναι το γάλα, και να γυμνάζεστε. Είναι επίσης σημαντικό να συζητάτε με γυναίκες που βιώνουν ανάλογη εμπειρία.

Κάποιοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η καθυστέρηση της εμμηνόπαυσης, θα μπορούσε να παρατείνει τη διάρκεια ζωής μιας γυναίκας, επειδή οι ορμονικές αλλαγές που προκαλεί η εμμηνόπαυση οδηγούν σε ταχύτερη γήρανση.

Οι γυναίκες που μπαίνουν στην εμμηνόπαυση πριν από την ηλικία των 40 ετών, έχουν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα σε σύγκριση με τις γυναίκες με φυσιολογική εμμηνόπαυση στην ηλικία μεταξύ 50 και 54 ετών.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Menopause.