ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ

Η καλύτερη διατροφή για την πρόληψη της άνοιας

Η διατροφή μπορεί να είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την άνοια και θα μπορούσε να τεθεί στο επίκεντρο για την πρόληψη ασθενειών και τη μείωση του κινδύνου.

Η καλύτερη διατροφή για την πρόληψη της άνοιας

Προηγούμενες μελέτες που διερεύνησαν τον αντίκτυπο της μεσογειακής διατροφής, περιορίζονταν συνήθως σε μικρό δείγμα και χαμηλό αριθμό περιπτώσεων άνοιας.

Νέα έρευνα με επικεφαλής τον Όλιβερ Σάνον από το Πανεπιστήμιο του Νιουκάστλ, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή, πλούσια σε τροφές, όπως τα θαλασσινά, τα λαχανικά, τα φρούτα και οι ξηροί καρποί, σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο άνοιας.

Όπως προκύπτει από την έρευνα, τα άτομα με ακολουθούν με μεγαλύτερη συνέπεια τη μεσογειακή διατροφή, είχαν έως και 23% χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης άνοιας σε σχέση με όσους ακολουθούν λιγότερο πιστά τη συγκεκριμένη διατροφή.

Οι ερευνητές άντλησαν δεδομένα για 60.298 άτομα από τη βρετανική βάση δεδομένων Biobank, που είχαν ολοκληρώσει μια διατροφική αξιολόγηση.

Εξέτασαν επίσης τον γενετικό κίνδυνο κάθε ατόμου για άνοια, εκτιμώντας τον πολυγονιδιακό κίνδυνο, δηλαδή όλα τα διαφορετικά γονίδια που σχετίζονται με τον κίνδυνο άνοιας.

Στην έρευνα δεν υπήρξε σημαντική αλληλεπίδραση μεταξύ του πολυγονιδιακού κινδύνου για άνοια και της τήρησης της μεσογειακής διατροφής, κάτι που οι ερευνητές εκτιμούν ότι μπορεί να υποδηλώνει ότι παραμένει η συσχέτιση της μεγαλύτερης τήρησης της μεσογειακής διατροφής και του μειωμένου κινδύνου άνοιας, ανεξάρτητα από τον ατομικό γενετικό κίνδυνο για άνοια.

Ωστόσο, αναφέρουν ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα για την αξιολόγηση της αλληλεπίδρασης μεταξύ διατροφής και γενετικής ως προς τον κίνδυνο άνοιας.

Προειδοποιούν επίσης ότι η ανάλυσή τους περιορίζεται σε άτομα που αυτοπροσδιορίστηκαν ως λευκοί, Βρετανοί ή Ιρλανδοί, και ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα σε μια σειρά πληθυσμών για να προσδιοριστεί το πιθανό όφελος.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό BMC Medicine.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ