ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ

Γιόγκα: Η συμβολή της στην ανάκτηση της δύναμης και της ταχύτητας βάδισης

Η γιόγκα μπορεί να βοηθήσει τους ηλικιωμένους να ανακτήσουν τη δύναμή τους, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Γιόγκα: Η συμβολή της στην ανάκτηση της δύναμης και της ταχύτητας βάδισης

Η ανασκόπηση, 33 μικρών κλινικών δοκιμών, διαπίστωσε ότι οι ηλικιωμένοι που συμμετείχαν σε προγράμματα γιόγκα, αύξησαν τη δύναμη στο κάτω μέρος του σώματός τους αλλά και την ταχύτητα βάδισης.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι η γιόγκα μπορεί να βοηθήσει τους ηλικιωμένους να διαχειριστούν κάποιους από τους περιορισμούς που επιφέρει η ηλικία στη δύναμη και την κίνηση.

Είναι δύσκολο ωστόσο, να δοθούν συγκεκριμένες συμβουλές με βάση την έρευνα που έχει γίνει, σύμφωνα με την επικεφαλής ερευνήτρια Julia Loewenthal, γηρίατρο στο Brigham and Women's Hospital της Βοστώνης.

Οι δοκιμές διέφεραν ως προς τις ομάδες που μελετήθηκαν (υγιείς ηλικιωμένοι που ζούσαν στο σπίτι, τρόφιμοι γηροκομείων κλπ.), τα είδη γιόγκα που έκαναν οι συμμετέχοντες, αλλά και τα προβλήματα υγείας τους (π.χ. αρθρίτιδα γόνατος, Πάρκινσον κλπ.).

Η γιόγκα είναι μια αρχαία πρακτική που συνδυάζει διαφορετικές στάσεις σώματος, ασκήσεις αναπνοής και διαλογισμό.

Η ανασκόπηση εξέτασε 33 κλινικές δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες χώρες. Κάποιοι ηλικιωμένοι έκαναν γιόγκα, ενώ άλλοι έκαναν τάι τσι ή άλλες μορφές άσκησης.

Οι δοκιμές ήταν σύντομης διάρκειας και διαρκούσαν από έναν έως επτά μήνες.

Η Loewenthal και οι συνεργάτες της διαπίστωσαν ότι οι ηλικιωμένοι που έκαναν γιόγκα, αύξησαν τη δύναμη στο κάτω μέρος του σώματός τους και την ταχύτητα βάδισης, σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους που ήταν σωματικά αδρανείς. Σε δοκιμές που συνέκριναν τη γιόγκα με άλλες δραστηριότητες, δεν υπήρχε ξεκάθαρος νικητής.

«Δεν φαινόταν να υπάρχει κάποιο πλεονέκτημα της γιόγκα έναντι άλλων τύπων άσκησης ή του τάι τσι», είπε η Loewenthal. «Δεν μπορούμε να πούμε αν η γιόγκα προσφέρει κάποια επιπλέον οφέλη».

Η απώλεια της δύναμης των ποδιών και η επιβράδυνση της βάδισης μπορεί να είναι δείκτες αδυναμίας. Η μείωση της δύναμης και της λειτουργικότητας του σώματος, θέτει τους ηλικιωμένους σε αυξημένο κίνδυνο αναπηρίας, πτώσεων και νοσηλείας.

Σύμφωνα με τον Δρα Neil Alexander, ειδικό γηριατρικής στο Πανεπιστήμιο του Michigan, το τάι τσι είναι πολύ καλύτερα μελετημένο από τη γιόγκα και έχει αποδειχθεί ότι βοηθά τους ηλικιωμένους να μειώσουν τον κίνδυνο πτώσεων.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Annals of Internal Medicine.