ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ

Μεσογειακή διατροφή: Πόσο μειώνει τον κίνδυνο άνοιας

Η Μεσογειακή διατροφή, η οποία είναι πλούσια σε λαχανικά, ξηρούς καρπούς και θαλασσινά, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης άνοιας σχεδόν κατά 25%.

Μεσογειακή διατροφή: Πόσο μειώνει τον κίνδυνο άνοιας

Οι ερευνητές εξέτασαν σχεδόν 60.300 άτομα ηλικίας άνω των 40 ετών στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν για τα τρόφιμα που κατανάλωναν σε μια μέρα.

Οι απαντήσεις τους βαθμολογήθηκαν με βάση το πόσο κοντά ήταν η διατροφή που ακολουθούσαν στη μεσογειακή διατροφή.

Όσοι σημείωσαν την υψηλότερη βαθμολογία, είχαν 23% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άνοια, σε σύγκριση με εκείνους που συμμορφώνονταν λιγότερο στη μεσογειακή διατροφή.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η μεσογειακή διατροφή μειώνει τη φλεγμονή που συνδέεται με την άνοια στο σώμα και τον εγκέφαλο.

Η συν-συγγραφέας της μελέτης Δρ. Claire McEvoy, από το Queen's University στο Μπέλφαστ, δήλωσε: «Οι περισσότεροι άνθρωποι αγνοούν ότι η σωστή διατροφή και ο υγιεινός τρόπος ζωής μπορούν να προστατεύσουν τη μνήμη κατά τη διάρκεια της γήρανσης. Αυτή η σημαντική μελέτη δείχνει ότι η κατανάλωση περισσότερων λαχανικών, φρούτων, ψαριών και ελαιόλαδου και λιγότερων επεξεργασμένων τροφίμων, ζάχαρης και κόκκινου κρέατος, θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου μελλοντικής άνοιας».

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει αντιφατικά αποτελέσματα σχετικά με το εάν η μεσογειακή διατροφή μειώνει τον κίνδυνο άνοιας.

Η νέα μελέτη, μια από τις μεγαλύτερες που έχουν γίνει, συμπεριέλαβε 882 άτομα που διαγνώστηκαν με την πάθηση κατά τη διάρκεια μιας περιόδου παρακολούθησης εννέα ετών κατά μέσο όρο.

Κάθε συμμετέχων στη μελέτη συμπλήρωσε ένα έως πέντε ερωτηματολόγια σε διαφορετικές χρονικές στιγμές σχετικά με το τι είχε φάει τις προηγούμενες 24 ώρες, προκειμένου να περιγράψει τη συνήθη διατροφή του.

Οι επιλογές τους, από μια λίστα με περισσότερα από 200 φαγητά και 32 ποτά, συν τις μερίδες που είχαν φάει, βαθμολογήθηκαν ως προς το πόσο κοντά ήταν στη μεσογειακή διατροφή.

Για παράδειγμα, κάποιος που έτρωγε τα απαιτούμενα 400 γραμμάρια λαχανικών, θα κέρδιζε ένα βαθμό για αυτόν τον τύπο τροφών, αλλά μόνο 0,5 πόντους αν έτρωγε 200 γραμμάρια.

Οι 13 κατηγορίες τροφών που βαθμολογήθηκαν περιελάμβαναν θαλασσινά, όσπρια και ξηρούς καρπούς, με τους συμμετέχοντες να παίρνουν υψηλότερη βαθμολογία εάν δεν έτρωγαν μεγάλες ποσότητες από ορισμένα είδη όπως το κόκκινο κρέας και τα ζαχαρούχα ποτά.

Σύμφωνα με αυτό το σύστημα βαθμολόγησης, κατηγοριοποιήθηκαν σε τρεις ομάδες: χαμηλή, μεσαία ή υψηλή τήρηση της μεσογειακής διατροφής.

Όσοι ανήκαν στην υψηλότερη κατηγορία, είχαν 23% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άνοια σε σύγκριση με την ομάδα με τις χαμηλότερες βαθμολογίες.

Όσοι έπαιρναν βαθμούς μόνο εάν έφταναν σε μια ορισμένη ποσότητα από κάθε μεσογειακό φαγητό, όπως η βαθμολογία ενός πόντου για 400 γραμμάρια λαχανικών, επίσης κινδύνευαν λιγότερο με άνοια.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν διαφορετικούς τρόπους βαθμολόγησης της διατροφής τους για να ελέγξουν ότι το αποτέλεσμά τους ήταν αξιόπιστο.

Έλαβαν επίσης υπόψη παράγοντες όπως η ηλικία των ανθρώπων, τα επίπεδα ύπνου και η άσκηση, που θα μπορούσαν επίσης να επηρεάσουν τον κίνδυνο άνοιας.

Είναι πιθανό τα άτομα στα αρχικά στάδια της άνοιας να μην θυμούνται να τρώνε τόσο υγιεινά – κάτι που μπορεί να φαίνεται σαν μια ανθυγιεινή διατροφή που συμβάλλει στην άνοια, ενώ στην πραγματικότητα η ασθένεια οδηγεί σε χειρότερη διατροφή.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν μειωμένο κίνδυνο άνοιας σε άτομα που ακολουθούσαν μεσογειακή διατροφή, ακόμη και όταν είχαν υψηλότερο γενετικό κίνδυνο για την πάθηση.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό BMC Medicine.

Πηγή: Mail Online